Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2011

24 darjah celcius, x selesa ker?

aku citer apa nih?
mengigau ke nak ckp pasal suhu2 bilik nih.
aku rasa ramai yg dah tahu pasal nih.byk pun kementerian dah laksanakan.
kalo korang nak tahu, bil letrik kat agensi kerajaan ni byk, bukan sket.
cecah juta juta woo.
x kurang juga yg private sector la.
bil letrik diaorang pun tggi gak.
tp nak diceritakan, norma kita ni suka g keje dgn berjaket la,
kalo x pakai kot tu x korporat la.
pecaya atau tidak, kat jepon diaorang set kat 28 degree pada musim panas beb!!
gua bukan cakap kosong nih.ada fakta ni.korang google la sendirik hehehe.
ok2, berbalik pada suhu bilik ni, kalo makin sejuk makin byk la penggunaan tenaga letrik.
itu je sebenarnya, kalo detail lagi pnjang aku kene citer.lenkali la.
so pemakaian kene sesuai, aku tak suruh korang selekeh g keje.
takkan nak pakai singlet, seluar pendek plak.
sesuai maksudnya kene pada tempat la.
so kalo nak kata 24 degree tu x selesa aku rasa depend pada individu.
tp, kajian mmg ada menyatakan suhu tu 'sesuai' …

Mesin Tukar Syiling @ JUSCO Cheras Selatan

semalam p jalan2 kt jusco,
tetiba nampak satu mesin besar gedabak, ingat ke apa.
rupanya mesin tukar duit syiling.
menarik gak tu. ye la, selain bwk tukar kat bank, skang dah ada option.
cumanya, tmpa tu cam x bape strategik la. ye la, org mesia ni kan pemalu.
kang bila bwk g tukar kat situ diaorang ckp kita sampai korek tabung nk p shopping.
tp. aku ada satu cadangan, p tukar waktu weekdays, pastu awal2 buka jusco kita dah tggu depan pagar.
amacam? kompem org tak ramai!!!Published with Blogger-droid v1.7.4

Siapa Juara Piala Malaysia 2011?

Dari Laman Utusan Online


Di sebalik harga tiket yang mahal..
Laman web FAM yang di godam..
Debaran final semakin terasa...
Kepada penyokong pasukan negeri masing2..tunjukkan semangat kesukanan..
Tak payah la dok bergaduh..buang karan jer..
Kalo dah ada niat nak bergaduh..
Baik dok kat umah tgk kat Astro ARENA...habis citer!!! keputusan penuh, n9 menang 2-1 ngan ganu!! tahniah! hai-o terbaek!!Published with Blogger-droid v1.7.4

Bila Sistem Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) akan digunakan?

Ramai dah penjawat awam dok tanya SBPA nih..
Yang paling hangat ialah bila ia akan dikuatkuasakan..dan camana dilaksanakan..
Selain dua-tiga hari ni ..kita juga dok dengar pasal "Dasar Keluar"..yang mana penjawat awam bole memilih untuk bertukar ke agensi lain atau dikeluarkan atas sebab prestasi rendah..
So ini adalah antara perkara-perkara yang mungkin akan diperkenalkan...
Namun ia belum muktamad lagi..JPA pun dah kuar pekeliling menyatakan SBPA haya akan dihebahkan bila Rang Undang-Undang Pembekalan 2011 diluluskan oleh Parlimen..

So..kalu ikut tahun 2010..rang undang2 ni akan diluluskan pada bulan disember gitu..
seingat aku tahun lepas heboh sbb ahli parlimen BN tak cukup masa nak dapatkan undi luluskan bajet 2010..
Last minit..seme turun padang..baru bole lulus bajet 2010 tuh..

Jadi..mgkin 2-3rd week Disember 2011 ..rang ni akan diluluskan..so baru lah..SBPA ni akan dihebahkan secara muktamad bagaimana ia akan dilaksanakan..so..setakat ni..semua adalah baru cadangan..…

Harga tiket final piala malaysia mungkin turun!! Apa dah jadi bumbung stadium bukit jalil?!!

peminat ganu n N9 da beli tiket ke?
jgn beli lagi ekk, mgkin kalo ader rezeki harga tiket mungkin turun.
mgkin kalo x ada apa2 berlaku kat bukit jalil, game bule main kat sana then yg penting harga mgkin remain sama. tu yg penting.
tambahan pula peminat yg dtg bukan dekat2. kesian la kat diaorang.
by the way, aku baru tau nape reason wat kat shah alam.
mulanya hampa gak, ye la kat shah alam public transpot susah nak dapat.
tu wat pk dua tiga kali nak pegi ke x.
tp bila memikirkan artikel yg kuar kat star smalam,lagi bahaya.wat apa2 berlaku lagi susah.
tambahan pula kita dah experience kat ganu ari tu kan.
ok, berbalik pada asal kita tggu sampai jumaat, dn doakan harga tiket turun!!
Published with Blogger-droid v1.7.4

Kusut Nak Cari Nama Anak Yang Sesuai? Perlukan Pandangan Semua Pihak? Try This..

Lelong Motor Serendah RM50, Kereta RM 250

ini bukan omong kosong yer bapak2.
ini kisah benar.
kesemua ada 26 bijik, kete + motor.
motor pun macam2 ada termasuk yamaha rxz brader.
kete pun ada mitsibushi gallant , mazda charade pun ada.
kesemua ni boleh g tgk kat jpj compound bukit katil melaka.
kete scraps pun ada, mana la tau kot nak amik spare parts ker.
ni secara halal ni.
auction akan berlangsung pada 2 nov jam 9 pg.
jgn lepaskan peluang nih.
nak maklumat lanjut bole kol 06-234 6127.Published with Blogger-droid v1.7.4

Masjid Berhampiran Stesen LRT/Monorel

Aku terpanggil nak tulis entri nih...
Bukan per..kadang2..orang bertanya ngan aku...mana masjid yang berdekatan dengan LRT..
Berdekatan ni maksudnya boleh jalan kaki la..tak lebih 500meter - 1 km gitu..pada aku la..tu pun kat 10 minit gak jalan kalo 1 km..

Orang bertanyakan soklan macam ni especially ari jumaat..sbb nak solat jumaat..kalo nak solat fardhu lain..biasanya ..surau bole kita jumpa kat mana2..

Klik untuk Besarkan Gambar

So..sepengetahuan aku..ada beberapa stesen LRT/Monorel yang berhampiran dengan masjid untuk menunaikan solat jumaat..
1. Stesen Masjid Jamek ( Star LRT / Putra LRT) --> Memang dekat benar dengan Masjid 2. Stesen Hang Tuah (Star LRT / Monorel) --> Kene cross bridge untuk ke Masjid 3. Stesen Titiwangsa (Star LRT / Monorel) --> Ni dalam 500 m dari stesen 4. Stesen KLCC ( Putra LRT) -- Yang ni agak jauh sket..tp bole ikut shopping mall..tp jgn terlajak plak..
Mungkin ada lagi stesen yang berhampiran dgn LRT/Monorel nih..tp aku je yang tak tahu..so..ka…

SPA Ikan Berbahaya Dan Datuk Karam Singh Walia

Lagi tajuk yang tak boleh dicampurkan yer kawan2...

Dua2 berita yang boleh dikatakan hangat selain daripada MU yang kalah besar..hehehe..dah dah la tu..kang ader plak orang yang nak bakar blog aku nih...hehehe..

Pernah cuba wat SPA Ikan tak..ala yang ikan2 kecik dok makan kulit2 kaki tu lah..Kementerian dah kuarkan amaran.. Terapi ikan atau lebih dikenali sebagai spa ikan kerana boleh menyebarkan pelbagai penyakit berbahaya, termasuk Hepatitis C, HIV/AIDS dan tibi serta beberapa penyakit lain yang berjangkit menerusi bawaan air.


Errk....bia bonar??.. adoi..camana la masa setup bisnes nih tak terpk plak (ni ayat sahabat baik aku nih)..orang wat spa ikan tu nak ilangkan penyakit..sekali p bawak penyakit plak...so..untuk langkah pencegahan..basuh la kaki anda sendirik ekk...kalo jaga kebersihan elok2..tak yah nak terapi terapi nih..betul tak??...paling tidak kita basuh dua2 kaki kita LIMA kali dalam sehari.betul tak??.belum kira mandi lagi tuh...

Aku bukan nak memusnahkan bisnes nih...ke…

China dah ada pengganti bagi Lin Dan

Nampak nya Chen Long (gambar) dah makin mengganas..


Dengar citer Lin Dan (gambar) saje jer tarik diri bagi peluang kat Chen Long jumpa Chong Wei di Terbuka Denmark baru-baru ini...



Fuhh.. Bila kita nak ada pengganti Chong Wei ni...
China dah mengorak langkah jauh lebey awal dari kita...
Terbaru dia menang lagi dengan Chong Wei di Terbuka Denmark semalam...

So memang mendadak naik si Chen Long ni..baru 22 tahun...


So tambah lagi koleksi dia...7 titles 5 runner-ups,
Harap BAM wat sesuatu..
mmg patut dah ada pelapis bg chong wei...tolong ek..




MU 1 - M.City 6

Ntah kenapa entry hari ni aku nak bercerita pasal BPL.
sungguh x ku sangka tu.
bukan pe, aku ni bukan penyokong fanatik mana2 club. so lagi senang nak tulih kot.
mgkin sebahagian rakan2 dah frust menonggeng dan mgkin juga ada yang sanggup x p kerja pg ni kerana malu kot.hehehe.
aku rasa byk faktor kekalahan MU, aik, mampu ke aku nak bg analisis nih.
x per, aku bukan nak mengulas panjang. jgn risau.
mgkin overkompiden kot.
biasa la, kalo dah ramai star dlm team perkara cam tu akan berlaku nyer.
by the way, PM mgkin frust jugak kot, ajak peminat dtg tgk tp MU kene belasah plak.
satu jer soklan aku, wife dia join sekalik x? hehehe.
wah berani plak aku lontarkan soklan cam tu.
bkn pe, nak bgtau PM, kadang2 tuah pun mainkan peranan gak dlm sesuatu game termasuk lah election sekalipon.
ok cukup2. dah melalut dah ni.
jgn frust2 semua, usaha tngga kejayaan. cuba lagik!!!Published with Blogger-droid v1.7.4

Saddam, Osama, Gadaffi, siapa pula selepas ini?

betul kata orang what u give u get back.
ada ubi ada batas, ada hari boleh balas.
semalam kita dapat tau gadaffi plak kene bunuh.
ketiga tiga org ni seme kene bunuh.
semenya islam!
aku bkn nak wujudkan apa2 provokasi ker, tp sayangkan..
mgkin apa yg mereka dah lakukan pada rakyat or masyarakat tu dapat diterima akal.
akhirnya mereka mereka ni yg menanggung akibat.
kita kat sini harus bersyukur, bole lagi p surau, p pasar, p jalan2 dgn aman.
mmg la sesekali kita rasa tertekan dgn cost of living, duit asyik x cukup jer, jeles tgk org kaya raya.
tp, dr satu sudut ucapkanlah Alhamdulillah. kurang2 pun korang x perlu risau pun masa membelek blog aku ni tanpa di ganggu peluru or torpedo sesat!
byk pengajaran kita bole ambik, jgn dok teruja sgt nk tgk gambar or video saat mereka mereka ni di bunuh, ada hikmah di sebalik setiap kejadian.
kalo ikut cara barat, kompem diaorang pk lain.
memburuk buruk.or memperlekehkan islam. itu je agenda mereka.
apa pun gud luck libya! anda yang …

Gaji minimum maid indon- update

Update News BALI 16 Nov. - Selepas tertangguh selama lebih dua tahun, Malaysia dan Indonesia hari ini memuktamadkan memorandum persefahaman (MoU) bagi membolehkanpenghantaransemula pembantu rumah mulai 1 Disember ini. Kedua-dua pihak juga bersetuju dengan beberapa pindaanyang akan menjagakebajikanpembantu rumah dan majikan termasuk potongan gaji olehmajikan, bayarandikenakan olehagensi, kursus dan cuti mingguan. Persetujuan itu dicapai selepas pemimpinkedua-dua negara, DatukSeri NajibTunRazakdan Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono mengadakan mesyuarat dua hala di luar Sidang KemuncakASEAN di sini lewat petang ini. Perdana Menteri ketika mengumumkan demikianberkata,keputusanitujuga membayangkankeikhlasan Presiden Indonesia untuk mencari penyelesaian positif selepasIndonesia membekukan penghantaran pembantu rumah sejak 26 Jun 2009. ‘‘Keputusan ini membayangkan keikhlasan Presiden untuk mencari penyelesaian positif terhadap apa juga masalah demi kepentingan bersama. ‘‘Sa…

Masuk haram keluar halal!!!

hujan emas di negeri orang, hujan batu negeri sendiri!
pastu korang sambung la yer.
x ada apa sebenarnya, ni cite pasal PATI.
untung diaorang nih.
korang tau kan program pemutihan tu kan.
la ni kerajaan kita dah bg pengampunan, depa bole balik kampung tanpa was was.
aku bukan nak kritik langkah kerajaan bagus tak bagus.
diaorang dah kaji la tu.
aku harap sgt diorang ni jgn amik kesempatan nak balik kampung pastu dtg balik plak.
haru weh. letih la nak wat program pemutihan ni.
byk lagi keje lain kita nak wat.
imigresen pantau elok2 ek.pastikan muka2 yang dah balik ni jgn masuk mesia lagik.

ni aku amik dr utusan.

Lebih 20,000 PATI diampun dan keluar dari Malaysia

21/10/2011 3:10pm

PUTRAJAYA 21 Okt. – Seramai 21,104 pekerja asing tanpa izin (PATI) dari 48 negara telah diampun dan dibenarkan keluar dari negara ini sejak proses pengampunan di bawah Program Penyelesaian Menyeluruh Pekerja/Pendatang Asing Tanpa Izin (Program 6P) bermula 1 September lepas.

Ketua Setiausaha Ke…

Peserta Maharaja Lawak Mega

masihkah kau ingat tntang maharaja lawak? ala yang kumpulan sepah yang jadi juara tu la.
so astro warna nak wat maharaja lawak mega plak.
gabung tiga negara, mesia, singapura n indon.
aku pernah tulis artikel yg utusan mengkritik rancangan maharaja lawak nih.
so aku pun dok tggu2 apa komen dari utusan.
seingat aku utusan kritik rancangan lawak x bermanfaat pada kita, especialy org melayu lar.
x ingat word apa diaorang kaya, wat masyarakat malas berfikir ke x berdaya saing.
x kisah la, nama pun kritikan, kalo ckp yang sedap2, elok2, x best la. hehehe.
apa pun , pada aku dah involve negara jiran pun ada baiknya. selain drpada menambah pelanggan astro dpt jugak kita mengukur tahap kreativiti pelawak negara kita. mana tau satu hari nnti bule bertanding ngn mr.bean ker? x mustahil kan?
by the way ni senarai peserta yang disenaraikan oleh astro:

SENARAI PESERTA

Berkumpulan:
Pimai ( Sathiya, Imuda, dan Mat Over)
Hiro (Hamdan, Ilya, dan Ropie)
Boboi (Afdlin Shauki dan Harun …

Touch n go @ ERl klia transit

akhirnya,
aku rasa ramai yang ternanti nanti bila la agaknye erl ni bule pkai tng ni,
ye la lrt,komuter,monorel, seme bole pakai kan.
sebab nye bila kita rushing tu amat la berguna tng ni,tambah plak bila tgk ramai yg beratur kat kaunter.

so.dh ada banner terpampang kat kl sentral .x salah 15 december ni stat bule pakai.apa2 pun bole la rujuk kat kaunter erl tu. dpt la maklumat yg lagi jelas.Published with Blogger-droid v1.7.4

Lifetime Power Window Warranty For PROTON Cars !!!

Pakai proton?? x pe..berbangga lah..kata orang ukur baju badan sendiri..aku pun pakai proton per..
cuma nak kongsi sket..dah ada pengumuman nih...
Pasal power window lar..apa lagi..citer dari zaman Tun M lagi..dari aku sekolah rendah lagik..hehehe..
Dah ada lifetime warranty beb..so kalo rosak ker..aper kemm..boleh la p claim kat service centre ekk..
Ni aku amik dari laman web proton..yang kaler2 merah tu isi penting yer pembaca-pembaca budiman sekalian...




‘Power Window Promise’ Offers Lifetime Power Window Warranty For PROTON Cars 17.10.2011 SUBANG JAYA, 17 OCTOBER 2011 - Stamping its assurance on quality and reinforcing its pledge of being ‘Committed to be Better’, national car manufacturer PROTON Holdings Berhad today launched its ‘Power Window Promise’ - a Power Window Lifetime Warranty that is applicable for all new Proton models registered from 1 September 2011 onwards and current Proton models that were still under manufacturer’s warranty as at 1 September 2011. The warranty is a…

Talian Hotline - Persoalan Mengenai Bajet 2012

Masih lagi dalam dilema?? Hehehe.. X sure mengenai bajet 2012..Malu bertanya sesat berjalan beb...
So ni dah ada solution...

Talian hotline: 1-800-88-2012 (bebas tol)


Waktu operasi: 9.00 pagi hingga 5.00 petang (hari bekerja) Mulai 17 Oktober 2011 (Isnin)

Or rasa tak bole nak cakap...rasa nak kene tulis jugak..so apa kata ajukan pertanyaan korang kat emel bawah nih...

 Emel: belanjawan2012@treasury.gov.my
Selamat Mencuba yer..kalo dapat apa2..kongsi2 kan lah...


Failure Reasons!

Senarai Stesen Petronas Yang Jual tiket Search Fenomena 30 Tahun

Nak kongsi sket..
Berikut adalah stesen petronas yang jual tiket search ni...amacam?? ada yang dekat ngan stesen selalu g isi minyak x??..apa lagi..beli la satu..hehehehe..


Petronas – Surani Bin Ngamin Petronas Service Station Batu 6, Jalan Meru, 41050 Klang,Selangor


Petronas – Anfal Enterprise Lot 16292, Cheras Perdana, Taman Cheras Perdana, 43200 Cheras,Selangor

Petronas – Cempaka Sari Enterpise Lot 1859, Taman Cempaka, Kampung Pandan, 68100 Ampang,Selangor

Petronas – Febil Enterprise Lot 19783-19785, Jalan Leng Seng, Off Jalan Cheras,56000 Wilayah Persekutuan

Petronas – Bunga Mekar Enterprise Petronas Sungai Buloh, Lot 38368, Jalan Sungai Buloh, Kampung Melayu Subang,40150 Shah Alam, Selangor

Petronas – Stesen Mesra RSH Stesen Minyak Petronas, Taman Seremban Jaya, 70450 Seremban,Negeri Sembilan

Petronas – Putrajaya Enterprise Lot 4157, Taman Kerjasama, 75450 Bukit Beruang,Melaka

Petronas – SHAF Autocare Stesen Servis Petronas, Jalan Sungai Ujong, 70000 Seremban,Negeri Sembi…