Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2010

Em@il Office ....ku.

Sejak duduk dalam organisasi yang Logo dia ada Jambatan Pulau Pinang dan Bangunan Parlimen ni..dah dua kali aku tgk rakan sekerja yang menyalahgunakan em@il office...

Yang menjadi haru-biru tu..bukan setakat nak email kat rakan2 tertentu dalam office..malah seluruh cawangan..dah tentu2..ketua-ketua malah pengarah-pengarah cawangan akan menerima email ni..

Memang la nak promote bisnes..tp agak-agak..jgn la guna cara senang cam ni...email satu warga kerja..seluruh malaysia lak tu...dah tentu la..sahabat kita kat IT a.k.a Mail System Provider tu akan terlompak sakan...email yang di luar bidang kerja...so amaran telah dikeluarkan kepada semua...

Tp yang menyenak kan perut aku..ade lak Hamba Allah ni reply plak amaran dari Mail System Provider tu..tnya apa salah dia sbb terima amaran tu..adusss...geli hati tul..dah tentu la amaran tu secara general..tp ditujukan khas pada member yang dok promote bisnes td tuh...

Aku harap sgt la x jadi bende cam ni lagi..baru 1thn setengah join.dah macam2 …

Rainwater Harvesting !!!!

@ Tasik Selatan ERL Station

Selasa lepas..20 Julai..Hujan mencurah-curah waktu balik dari kerja..masa nak menuju ke tempat menunggu ERL nk ke KLIA sampai..perasan air hujan mencurah-curah masuk ke dalam satu kawasan tadahan..

Aku pk..ni rainharvesting system ni..hopefully system ni berfungsi dengan baik..ye lah..air free dari langit tu..
jgn nanti ckp pump rosak la..tangki simpanan air tu dah bocor lar...kan dah rugi tu...
sebelum ni tak nampak air hujan yang sebegini lebat masuk ke kawasan tadahan tu..

SYMP: Jangan wat kerja separuh jalan...

Kongsi...良い情報

Sesekali akhbar berbahasa melayu pun boleh bagi peringatan berguna mcm ni..

Peringatan dari profesional untuk mengenalpasti target rumah yang hendak dirompak.
Salah satu teknik perompak ialah meninggalkan tanda atau menanda rumah yang hendak mereka rompak. Macam cerita Alibaba Bujang Lapok pulak
Jadi , sentiasa periksa dinding / pintu di pintu masuk depan rumah anda / gerbang / pagar dll.
Hati-hati dengan tanda-tanda "pelik" tertulis di dinding / pintu gerbang / pintu masuk depan.
Secara ringkas, berikut adalah logo pelik/tanda/kod yang dibuat oleh perompak:

[+ -] = Penghuni di siang hari & tidak ada di malam hari


[O pusat] punya titik = rumah sendirian / tinggal sendirian


[. . 3.] Orang di rumah / 3 ahli keluarga


[/] Sudah rosak


[*] TARGET


[X] Tidak tertarik / Tidak sasaran

Jadi, tercatat setiap [logo STAR *] di pintu masuk depan , Itu bererti anda telah disasarkan!
Dari akhbar cina.

Ye ke?..

Pagi tadi dapat email dari seorang teman sepejabat..tp kalo betul la adolf hitler yang ckp mcm ni..apesal la susah2 nak tinggal saki baki kat kita plak..hehehe..kitaorang bole baca sejarah je kalo korang nak "settle'kan semua masa dulu...Sejarah pun boleh menceritakan apa yang telah berlaku apa..

Betul..."What Goes Around Come Around."

Mgkin selain drpada iklan2 ah long or pinjaman peribadi berlesen la kononnya yang ditampal di tiang2 ..patut dah ada iklan2 mcm ni..kreatif la sket...baru bole datangkan kesedaran kat orang...

 Jgn nanti dah ada rakyat malaysia kena tawan ngan sapa2..baru nak amik tahu pasal dunia luar!!!..