Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2011

kenaikan gaji, bonus dan pencen

Tajuk diatas menarik kan,
Buat kita dibuai mimpi indah, terawang2 diangkasa gitu.
Begitulah senario seminggu sebelum belanjawan negara.
Desas desus, khabar angin meniup kencang tentang 3 perkara nih.
Kenaikan gaji, ada kata sampai 20%, ada gak kata maksimum spi rm700.
Bonus, ada yang ckp setengah bulan gaji.
Pencen, ada yang ckp lanjut tempoh spi usia 60 thn.

Malangnya semenye tak didokong dgn bukti2 sahih.seme org bole ckp per.
Yng pasti kene tggu jumaat depan la.

Nasihat aku, berhenti la berharap.terus keje mcm biasa je.
Ada rezeki ada la tu.
InsyaAllah.

Published with Blogger-droid v1.7.4

Bila Namewee Mengamok Lagi!!

Sapa tak kenal mamat nih..hebatkan...dari rakyat biasa kini diangkat menjadi pengarah filem nasi lemak2.0..
Aku tak nak komen banyak...aku tak kenal dia..aku kenal dia pun sebab dia pandai mengadun video..tetapi dia mengata sesuatu yang buruk..mgkin dia ada sebab..tp tu lantak dia lah...

Suka aku menyatakan..bila kita pernah wat buruk kat orang.. x semua orang boleh memaafkan kesalahan kita...tambah lagi bab2 menyentuh isu sensitif.. x pe la bro ..itu hak ko la bro...ko rasa cara ko betul.. itu pun hak ko jugak..lagi pun sekarang ni dah takder ISA...dulu pun masa ader ISA pun tak ada apa2 tindakan kan.. so ko di pihak betul la tu...kita kan ader Law..ramai kot org back up ko..Selamat Maju Jaya yer..

Nak tgk klip video terbaru dia ..klik SINI,
Nak tgk kenapa dia marah sgt.. Klik SINI.

Ops lupa..nama korang ade ker dalam wikipedia.. x der kan..dia ada..klik SINI.

Hebatkah Aku?!

Kita mgkin selalu lupa..bila kita dah capai kejayaan...kita lupa pada mereka yang menyumbang sama kejayaan kita..
betul ker ..kita capai sesuatu tu hasil titik peluh kita sahaja...betul ker takder orang lain yang terlibat..selain mensyukuri pada yang Maha Esa...kita perlu imbas semula..itulah kesilapan kita..bila dah berjaya..kita hanya fikir diri kita sahaja..kita tak buka ruang untuk mencari apakah role org lain yang turut serta..
apatah lagi kalo kita mmg dimomok kan oleh diri kita sendirik yang tiada org lain membantu kita.. itu lah titik mula utk berlagak sombomg ..riak dan seangkatan dengannya...
Bila mencapai sesuatu kejayaan..Bersyukur lah..dan berilah peluang pada diri anda ..mencari..apakah sumbangan orang sekeliling di atas kejayaan kita.. X salah kan...

Bila Info Perangkap Laju (Speed Trap) Tersebar....

Aku tak tahu la info ni dapat dari polis ker mana...tapi bila perangkap tu tersebar..patutnya dah tak panggil perangkap lagi dah..pasni apa kata..utusan or apa2 media utama..bgtau jer nama2 tempat ni..n tak payah la panggil speed trap..tukar je nama..kawasan berkamera untuk sama pemandu laju...

Sebabnya sama jer..yang kene saman pun mampu bayar kan...sbb tu ..bgla tau camana pun..still bawak laju gak...letak la kawasan maut ker...mcm2 istilah sekali pun..kalo dah nawaitu nak bawak laju..bawak jugak...

Anyway for sharing...

PLUS North Bound (ke Utara)




*Under a bridge at about 456km, Sg Buloh junction.



*Under a bridge at about 459km, Bukit Lanjan interchange.



*Under the overhead restaurant at Sg Buloh.



*Under the last bridge before Sg Besi toll at 309.2km.



*Under the bridge at 296.5km, Bangi junction.



*Under the newly constructed bridge at 289.0km, after Nilai North junction.



*Under the bridge at 286.5km, Nilai North junction.







PLUS South Bound (ke Selatan)



*Below signboard at about 454.…

Niat Baik Tapi.....

Itu lah pengorbanan seorang ibu..sanggup buat apa sahaja demi anak..nnti kalo anak dah besar...langsung x pk apa yang mak bapak dia buat...

Tp.. dlm hal ni..kita jgn membelakangkan agama..takkan nak bg bende haram kat anak kita...sampai mencuri dah tak patut laa..mesti ader solution lain...pk2 kan lah...

Hantu Bonceng Hina Islam????

Lagi isu sensitif yang disentuh oleh pengeluar filem2 tempatan..aku tak tahu betul ke idak..sbb aku pun tak tgk lagi citer nih.. baru je cadang nak tgk...hmm...

Kalu betul la benda ni..harap2 producer filem lebih berhati-hati lah..especially penulis2 skrip..dah la dok buat citer hantu tu dah satu hal la..tp aku tak pk yang tu terlalu kritikal..penonton kene perlu menilai..

Tp kalo dah menyentuh dialog2 or kalimah2 suci tu..kene la aware lebih sket..sbb yang tgk tu budak2 ramai..nnti di salah tafsir...

ni yang aku petik dari laman sesawang MalaysiaKini..

Terdapat dialog dalam satu babak yang berbunyi "asyhadu anna Muhammadar syaitan" (aku naik saksi bahawa Muhammad itu syaitan).

"Kalimah syahadah bukan perkataan yang boleh dijenakakan atau dipersenda sedemikian rupa, justeru ia membawa kesan yang boleh menggugurkan syahadah walaupun ia sekadar lakonan.Filem dengan durasi 90 minit itu ditayangkan di panggung wayang di Malaysia, Singapura dan Brunei bermula 31 Ogos lalu dan …

Kita Perlu Leader..bukan setakat Manager...

' Unlocking a person's potential to maximise their performance' - John Whitmore (2002)
tu kata seorang bijak pandai.. dlm kerja ..kita memerlukan seorang yang lebih dari sekadar manager..
kita perlukan leader...kalo setakat manage..kita tak boleh nak bawa anak buah kita pergi jauh..
dlm kerja..kita perlu cari keseronokan dlm kerja tuh..dan itu adalah peranan leader...
sayang sekalik..tak ramai manager boleh jadi leader yang baik..setuju x??
kita sekadar diarahkan untuk mencapai cita2 seorang manager..agenda peribadi...
kalo kita ada peluang nak jadi manager...jadi la manager yang merangkap leader yang baik..
InsyaAllah..pekerja bawahan kita kan berasa selesa ngan kita!!

Melepasi 8888

Aku bermula menulis blog selepas aku blogwalking, terserempak dgn brader ben kt Erl putrajaya.

Sebelum ni aku rajin menulis dlm ruangan forum utusan malaysia, x pun berita harian di ruangan surat. Dah byk aku komen sana sini, bg pendapat atau pun kongsikan apa yang aku fikirkan.
Ternyata, aku masih baru dlm dunia ni. Terus terang untuk mencapai konsistensi amatlah susah.

Aku x nk bg alasan, tp aku tau sapa aku dan aku x mmpu nak ikut cara org lain. Aku ada komitmen yang aku harus langsaikan. X apa, apa yg korang dapat drpd blog aku, kalo rasa bguna, gunakan lah. Kalo rasa mengarut tggalkan lah.

Apa pun aku x mau yang dikejar x dpt, yang dikendong berciciran.

Anyway pageviews 8888 ni terlalu la ciput bbangding blog yang dah berjuta juta pageviews.

Tp dah blog aku, suka ati aku la nk wat entry ni. Kalo korang rasa aku yg refresh sendiri blog aku pun tak kisah.sket pun aku tak marah. Dan aku tak boleh nk penjarakan korang pun.heheheheh.Published with Blogger-droid v1.7.4

Patut la ramai x kene tahan...

Akhir2 ini, byk isu2 sensitif yang diperjuangkan oleh golongan tertentu merisaukan rakyat marhaen nih..dan ramai juga menggesa mereka2 yang terlibat ini ditahan di bawah Akta ISA...tp apa yang kita lihat sebelum dari isu Bersih 2.0 lagi tiada tangkapan di bawah Akta ini di buat..kalo ader pun di bawah akta2 lain dan di bawah bidang kuasa polis..

Semalam akhirnya terjawab.sebahagian teks PM sempena Hari Malaysia..

Rakyat Malaysia yang dikasihi sekalian,

 Sepertimana yang saya janjikan dalam ucapan sulung saya semasa mula-mula mengambil alih jawatan Perdana Menteri pada 3 April 2009, bahawa Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (yakni ISA) akan dikaji secara komprehensif. Sehubungan dengan itu, suka saya mengumumkan pada malam yang bersejarah ini, bahawa Akta Keselamatan Dalam Negeri 1960 (yakni ISA) akan dimansuhkan terus.

 Untuk mencegah perbuatan subversif, keganasan terancang dan perbuatan jenayah bagi memelihara ketenteraman dan keselamatan awam, dua undang-undang baru yang sesuai aka…

Empat Hikmah DiSebalik Kisah Mat Indera

Dari lewat Ramadhan n dah sampai pertengahan Syawal..masih lagi kedengaran citer pasal mat indera.. x kisah lah..pakcik2 yang lepak kat warung kopi ker..makcik indon cleaner ker..mahupun budak2 sekolah..masing dok sebut nama Mat Indera nih...

Aku tak nak pendekkan lagi akal aku yang memang masih tersedia pendek nih..nak menuduh sapa salah..sapa idak..sapa pengkhianat..sapa pejuang..Pada aku mudah ajer..Islam itu Agama suci lagi mudah..' Niat Tak Menghalalkan Cara'...mudah kan...

Kalo niat aku nak sedekah kat anak yatim..niat baik giler tu..tp aku g curik duit kat masjid pastu sedekah kat diaorang...tetap salah kan..tp bila aku pk2 balik la kan..apa hikmahnya dari apa yang timbul skang nih...

1. Orang dah mula nak amik tahu pasal sejarah..kalo tak timbul isu ni..takder orang nak amik tahu pun..tambah lagi kita yang lahir lepas merdeka nih...buat apa nak amik tahu kan..dah aman damai..tu la silap kita...Walaupun score subjek sejarah masa PMR or SPM..ader kita apply..mana ader ka…

Paham Ke Tak Paham..

Sapa tak paham..sila angkat tangan..kompem sorang pun tak angkat...

Ini lah yang menjadi masalah pada guru2..masa belajar..sorang pun x ngaku yang dia tak paham..

Pastu..esok nya ..bila wat soklan...ada yang tak boleh jawab...

So..bila orang tanya tak paham x nak ngaku...tp ni ..kita dah ada tools...

'Telinga kucing'..nama alat ni..elok jugak nih..senang sket...nampak telinga tu 'naik'.. kita tahu dia paham..

tiada lagi masalah..cikgu pun senang sket nak bagi tumpuan kat sapa...tp elok jugak bagi kat bos2..

So bila kita terangkan sesuatu masalah..kita tahu yang dia paham masalah kita..nnti kang dia kata dia paham..

tp sebenarnya pun dia tak paham..atau buat2 tak paham...hehehehehe..

Amacam..order satu la..bagi kat bos..

First TV Games!!

Aku try gak main..x reti siottt..

By the way..mamat ni yang cipta.. William Higginbotham 1958 ..

Korang try lah..klik SINI utk main game..

7 Syawal 1432 Hijrah

Hari ni genap aku 31 tahun. X ada apa ya lebih bermakna drpd nikmat kehidupan yg Allah beri kat aku nih.
Alhamdulillah.
Kepada isteri dan anak2 terima kasih krn mewarnai hidup ini.
Kepada rakan2 terima kasih kerana sokongan yang diberikan.
Kepada mak,ayah n adik2 terima kasih kerana mengisi segala sudut idop aku.Published with Blogger-droid v1.7.4