Skip to main content

Posts

Showing posts from May, 2010

Lift Kita!!

Kadang2 kita tak ikhlas nak tolong orang, info yang kita bagi tu pon kadang2 tak membantu bila kita betul2 memerlukan pertolongan. sendiri2 pikir la ek...

Alasan "World Cup"

Pandang Sisi kata; Tolong cari alasan lain..10 alasan ni dah tak boleh pakai untuk World Cup edisi 2010.. hehehehe...

Jom Heboh dan Hari Belia 2010

15 dan 16 hb Mei ari tu seme orang dok sibuk nak datang putrajaya..tetiba masa datang opis isnin ari tu..opis mate aku cakap " weh..x nampak pon kapla botak hang kat dalam tv masa jom heboh?"..hehhe..memang la..aku tak p pun.. layan mentor..kuikui..lagi satu trend orang mesia ni..event dekat2 tak pegi pon..yang jauh2 jer...huhuhu...wat camana...dah di"ajar" begitu.. tp apa yang berada dalam pikiran aku lepas semua tu.. "Apa agaknya Kementerian Belia Dan Sukan nat wat lepas Najib umum nak bagi peruntukan RM 10 juta kat diaorang...tolong la ekk..come out la dgn sesuatu yang bermanfaat pada semua..aku pon masih tergolong dalam golongan belia gakk..."

World Competitiveness Scoreboard 2010

*
The World Competitiveness Scoreboard presents
the 2010 overall rankings for the 58 economies
covered by the WCY. The economies are ranked
from the most to the least competitive and the
results from the previous year’s scoreboard (2009)
are shown in brackets. The Scores shown to the
left are actually indices (0 to 100) generated for
the unique purpose of constructing charts and
graphics.
Not Bad haa...apa komen anda?

CEO ..tiada pelapis!?...

Semalam dalam buletin utama..Dato' Seri Nazir ckp..muda-mudi malaysia tak ramai berupaya jadi CEO..antara ayat dia.."masa umur dia 33tahun, sy adalah CEO paling muda kat mesia, lepas 10 tahun pun..still sy yang CEO paling muda kat mesia"..aku tak nak ulas.dia nyer kemampuan, salah silah, keturunan mahupun dengan bahasa senang nyer siapa dia lar...


Apa Pandang Sisi nak kata;





1. Sekarang, ramai muda-mudi malaysia dah minat berniaga..ramai yang berjaya bukak bisnes sendiri pun..jual baju kat pasar malam, etc..pada aku diaorang dah CEO pun..cuma mungkin takdelah nak panggil diri sendiri CEO..giler aper..





2.Kekurangan pelapis nak jadi CEO mungkin juga disebabkan kurang peluang yang diberikan, jika kemampuan yang dipersoalkan..aku rasa kat malaysia ni..'Senioriti' datang dulu..walaupun seseorang tu berkemampuan..tp dinafikan dengan senioriti..so camana nak buktikan..tak byk company akan bg peluang tuh..sket sgt la..melainkan company anak beranak lar..ayah dah tua..anak ba…

Dari Lantai Bahagian 2 Setengah - Pandang SiSi

Awal April lepas heboh satu opis pasal satu email dari hamba Allah yang menyuarakan ketidak puasan hatinya tentang "double standard" yang di amalkan antara Kumpulan Sokongan dan Kumpulan Profesional di sektor awam.
Pendapat beliau di ikuti bukti-bukti serta hujah yang kukuh.disamping sedikit lawak yang pedas hingga menusuk ke kalbu.

Dia mencabar pembaca memberi ulasan dan jangan jadi pak turut, maka email berantai itu berlarutan dengan komen-komen oleh rakan yang lain sehingga lah orang “IT” terpaksa wat pengumuman untuk membeku akaun email yang memberi komen atas alasan menganggu kerja rutin masing2.

Aku pun ingin nak bagi pendapat, walaupun nak dibandingkan dengan penulis yang dah lama dalam sektor awam..aku baru je setahun lebey..tak layak pn nak compare apatah lagi nak bagi ulasan..kenapa aku tak balas email..aku akan cakap “Hendak memberi sumbangan pendapat, idea dan komen tidak semesti kena membalas email penulis”

Ini 3 jer Pandangan Sisi Aku;

1. Sebenarnya sedar tak sedar…

5 Langkah Pertama nak jadi Suami Mithali

Dipetik dan dirumuskan daripada isi buku Dato' Dr. Hj. Mohd. Fadzilah Kamsah
Credit to -PakarHow.Com-

1 Pasang niat dan berdoa untuk menjadi suami terbaik. Tanpa berniat dan berdoa anda tidak mungkin jadi suami yang cemerlang. Ramai suami terlupa.

2 Bersyukur kerana mempunyai pasangan hidup. Yakinlah bahawa isteri anda adalah pasangan terbaik yang Tuhan tentukan untuk anda. Ketentuan Tuhan adalah yang terbaik.

3 Suami mithali menjadi kebanggaan isteri. Pastikan anda membentuk sifat positif dan istimewa. Cuba tanya diri apakah sifat atau amalan yang boleh dibanggakan oleh isteri anda.

4 Setiap hari pulang dengan senyum dan bersemangat. Apabila suami tersenyum,isteri dan anak-anak akan bahagia dan rahmat Tuhan akan turun. Jadi, senyumlah apabila sampai ke rumah.

5 Pastikan anda ada masa untuk berbual dengan isteri setiap hari. Semua isteri bahagia apabila dapat berbual dengan suami. Berapa minit yang anda luangkan unutk berbual dengan isteri setiap hari ?

Komen aku;
Ustaz Azhar Idrus …

Frenship..zaman sekarang...

Keli..oh ..Keli..

Pagi tadi aku dapat email dari seorang office mate..pasal ikan keli rupa nya..

Perbezaan ikan keli memakan bahan haram dan halal

Haram (Ikan yang diternak orang bukan Melayu diberi makan perut ayam, bahan buangan, bangkai dan organ dalaman babi. Semua benda itu tidak halal untuk umat Islam)
· Kepala berbentuk 'V'
· Bentuk badan mirip torpedo
· Badan berwarna hitam berkilat
· Bahagian bawah badan berwarna putih melepak
· Bahagian antara bawah kepala dan badan berwarna kuning
· Apabila digoreng akan meletup kerana banyak lemak

Halal (diberi makan palet halal iaitu campuran beras hancur, tepung ikan, kepala ikan bilis, minyak sawit, bahan buangan kelapa sawit, kiambang dan vitamin)
· Kepala berbentuk 'U'
· Bentuk badan tirus
· Berwarna hitam kelabu dan tidak berkilat
· Bahagian bawah badan berwarna putih kelabu
· Tiada warna kuning kelihatan di bahagian antara bawah kepala dan badan
· Digoreng tidak meletup

Komen aku..
1.Agak sukar la nak membandingkan dari segi rupa bentuk ba…

My princess !!!.. Pengubat Rindu Di Kala Sepi...Qhaira n Qhalisyh

Rakan....

"Lesson Learnt" CONFERENCE ON SUSTAINABLE BUILDING SOUTH-EAST ASIA (SB10SEA)

1.Tahniah kepada penganjur, walaupun penganjur diwakili oleh volunteer-volunteer, semua berjalan lancar.Tapi kekurangan dari segi mutu audio, slide presentation mungkin dapat dibantu oleh pihak belakang tabir setiap dewan kat KLCC tuh..kesian dkat speaker..ada yang terpaksa bercakap tanpa slide show..walaupun dah prepare dari awal..dah le datang dari jauh2..



2.Aku salute pada singapore..walaupun bermula lambat dengan "Green Technology" sekarang ni dah jauh memintas kita.kita dulu wat baggunan Zero energy...Suntikan kewangan dan pelbagai insentif oleh kerajaan singapura patut di ambil iktibar oleh kerajaan kita..ada 3 kumpulan penting dalam menjayakan program ini..1.Govt, 2. Public 3. Private..teruja tgk presentation country repot diaorang..percaya atau tidak..ada satu kempen nak jimatkan bil electric 10% dalam masa 3 bulan..mana2 individu or company boleh tunjukkan savings dlm bil dlm masa 3 bln.. boleh redeem hadiah...ada private sector nak sponsor kereta hybrid beb.. kat si…

Lagi e - Akhbar......

Rakyat Malaysia kurang peka proses demokrasi pilih kerajaan

KIRA-KIRA 27.8 peratus atau 4,306,203 rakyat yang layak mengundi belum mendaftarkan sebagai pengundi. Mengikut statistik terkini, 15,470,032 rakyat Malaysia berumur 21 tahun ke atas dan mereka layak mengundi. Hanya 11,163,409 orang yang menunaikan tanggungjawab mendaftar sebagai pemilih sah, demikian antara fakta dikemukakan seorang ahli Yang Berhormat ketika sidang Dewan Rakyat kelmarin. Ternyata statistik ini perlu diambil perhatian serius semua pihak. Ia juga secara tidak langsung menggambarkan hampir 30 peratus rakyat Malaysia bersikap tidak ambil peduli dalam melaksanakan proses demokrasi untuk memilih kerajaan.
Dari satu sudut, Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sudah mencuba sebaik mungkin menggalakkan rakyat mendaftarkan sebagai pemilih. Ini dapat dilihat dengan kewujudan pusat pendaftaran di seluruh negara, malah di Pejabat Pos terpilih pun kita berpeluang mendaftar sebagai pemilih.
Kesedaran mendaftar sebagai pemilih harus datang dalam diri sendiri sebagai tanda menunai kewajipan …