Skip to main content

CEO ..tiada pelapis!?...

Semalam dalam buletin utama..Dato' Seri Nazir ckp..muda-mudi malaysia tak ramai berupaya jadi CEO..antara ayat dia.."masa umur dia 33tahun, sy adalah CEO paling muda kat mesia, lepas 10 tahun pun..still sy yang CEO paling muda kat mesia"..aku tak nak ulas.dia nyer kemampuan, salah silah, keturunan mahupun dengan bahasa senang nyer siapa dia lar...


Apa Pandang Sisi nak kata;





1. Sekarang, ramai muda-mudi malaysia dah minat berniaga..ramai yang berjaya bukak bisnes sendiri pun..jual baju kat pasar malam, etc..pada aku diaorang dah CEO pun..cuma mungkin takdelah nak panggil diri sendiri CEO..giler aper..





2.Kekurangan pelapis nak jadi CEO mungkin juga disebabkan kurang peluang yang diberikan, jika kemampuan yang dipersoalkan..aku rasa kat malaysia ni..'Senioriti' datang dulu..walaupun seseorang tu berkemampuan..tp dinafikan dengan senioriti..so camana nak buktikan..tak byk company akan bg peluang tuh..sket sgt la..melainkan company anak beranak lar..ayah dah tua..anak baru pulang dari luar negeri..terus balik jd ceo..ala..mcm slot2 drama kat tv tu..mcm tak biasa plak..

itu sahaja..

Comments

Hazrul D. Nizam said…
Salam Zudin,

Aku tengok sekarang expectation org muda dah berubah. Org muda dah mula value standard of living dah.. datang kerja pukul 8 pagi balik pkl 11 malam dah tak fashionable lagi. Dulu masa negara baru nak naik memang kena kerja keras lebih sebab orang yang berkelayakan tak ramai. sekarang beratus ribu orang ada degree. dah ramai yg ada postgrad degree, prof qualification dll. org muda kebanyakannya dah exposed to gaya hidup negara2 yg lebih maju. kerja buat jugak tapi mesti spend time dengan family. melancong mesti pergi setahun dua tiga kali. Pada aku org-org lama mesti faham expectation org2 muda. Macam dulu zaman parents kita kalau kerja anggap syarikat macam keluarga sendiri. Ramai yang stay kat satu tempat sampai pencen. Zaman sekarang siapa yang sanggup stay sampai 20-30 tahun? Aku sejak grad dah kerja tak kurang 5 kompeni. So ada perbezaan expectation je aku rasa. Dari segi kelayakan dan kebolehan aku tak rasa ada isu.
Hazrul D. Nizam said…
opps lagi satu, kat Malaysia ni, kita semua tahu it's who you know rather than what you know. That's why macam ko ckp ramai yg berminat bukak bisnes sendiri jek..Kecil-kecilan pun still tak bergantung dengan orang lain. Kalau kerja syarikat besar2, tak bodek jgn mimpila nak naik.

Popular posts from this blog

Tafsiran Mimpi Patah Gigi

Mimpi selalu dikaikan dengan mainan tidur ataupun mainan syaitan..biasanya kalo kita pk2 lebey sebelum tido kompem terbawak2 dalam tido..ada gak orang cakap kalo mimpi sebelum subuh tu bole la nak amik pakai..tp kalo mimpi lepas subuh tu kompem la mainan syaitan..apatah lagi kalo tak reti2 nak bgun solat subuh..ada gak kajian cakap ..kalo kita tido kat bilik terlalu sejuk a.k.a tido dlm A/C la..kita akan mudah mendapat mimpi ngeri berbanding tido dalam suhu biasa..aku tak tahu la betul ke tak..tp kalo korang nak try apa salah nya..set la A/C yang plg low..tgk apa jadi..

Entri kali ni aku nak cakap pasal mimpi patah gigi..or tercabut gigi ..biasanya org akan kaitkan mimpi ni dgn seseorang yang mungkin meninggalkan kita bermakna akan meninggal la.aku tak suh korang percaya 100%..ajal maut di tangan tuhan apa..tu mmg tak boleh disangkal lagi..apa pun aku nak berkongsi sket la pengalaman aku or family aku..

1. Wife aku mimpi cabut gigi atas ..awal tahun 2005 (x salah aku)..akhir 2005 ayaha…

Kenapa dan Kesan Hempedu Di Buang - Based on True Story

Semalam aku didatangi komen dari seorang pembaca...
Ni adalah Lanjutan dari Entri nih..  Erk..Kene Buang Hempedu?!!

Kesan

Alhamdulillah..dah 2 bulan lebih hempedu dibuang..tiada kesan sampingan yang boleh dilihat dari mata kasar..berat badan turun sedikit..bukan sbb kene pantang makan..dari segi pemakanan ..x ada apa yang kene pantang..cuma harus beringat dari segi penngambilan bende berlemak..so..kuantiti kene beringat la beb!..hehehe.. kalo dulu dah biasa makan KFC 3 ketul..makan la 2 ketul jer..lebih kurang macam tu lah

Sebabnya..doktor cakap..dulu aku ada hempedu untuk ditugaskan menghancurkan lemak2 makanan ni..sekara ni .. Hati yang ambil alih tugas tu..
So secara logiknya..kita tak nak lah Hati ni bekerja keras dari biasa..nnti overwork hati kita..dan sakit la hati kita nnti..hehehe..eh..ni betul ni..

Tp dari segi ilmu kedoktoran nnya..nak elakkan hati kita jadi Fatty Liver..hati berlemak lah..
So..kalo dirumuskan.. Alhamdullillah dengan kuasa Allah.. tiada kesan sampingan yan…

Masjid Berhampiran Stesen LRT/Monorel

Aku terpanggil nak tulis entri nih...
Bukan per..kadang2..orang bertanya ngan aku...mana masjid yang berdekatan dengan LRT..
Berdekatan ni maksudnya boleh jalan kaki la..tak lebih 500meter - 1 km gitu..pada aku la..tu pun kat 10 minit gak jalan kalo 1 km..

Orang bertanyakan soklan macam ni especially ari jumaat..sbb nak solat jumaat..kalo nak solat fardhu lain..biasanya ..surau bole kita jumpa kat mana2..

Klik untuk Besarkan Gambar

So..sepengetahuan aku..ada beberapa stesen LRT/Monorel yang berhampiran dengan masjid untuk menunaikan solat jumaat..
1. Stesen Masjid Jamek ( Star LRT / Putra LRT) --> Memang dekat benar dengan Masjid 2. Stesen Hang Tuah (Star LRT / Monorel) --> Kene cross bridge untuk ke Masjid 3. Stesen Titiwangsa (Star LRT / Monorel) --> Ni dalam 500 m dari stesen 4. Stesen KLCC ( Putra LRT) -- Yang ni agak jauh sket..tp bole ikut shopping mall..tp jgn terlajak plak..
Mungkin ada lagi stesen yang berhampiran dgn LRT/Monorel nih..tp aku je yang tak tahu..so..ka…