Skip to main content

Empat Hikmah DiSebalik Kisah Mat Indera

Dari lewat Ramadhan n dah sampai pertengahan Syawal..masih lagi kedengaran citer pasal mat indera.. x kisah lah..pakcik2 yang lepak kat warung kopi ker..makcik indon cleaner ker..mahupun budak2 sekolah..masing dok sebut nama Mat Indera nih...

Aku tak nak pendekkan lagi akal aku yang memang masih tersedia pendek nih..nak menuduh sapa salah..sapa idak..sapa pengkhianat..sapa pejuang..Pada aku mudah ajer..Islam itu Agama suci lagi mudah..' Niat Tak Menghalalkan Cara'...mudah kan...

Kalo niat aku nak sedekah kat anak yatim..niat baik giler tu..tp aku g curik duit kat masjid pastu sedekah kat diaorang...tetap salah kan..tp bila aku pk2 balik la kan..apa hikmahnya dari apa yang timbul skang nih...

1. Orang dah mula nak amik tahu pasal sejarah..kalo tak timbul isu ni..takder orang nak amik tahu pun..tambah lagi kita yang lahir lepas merdeka nih...buat apa nak amik tahu kan..dah aman damai..tu la silap kita...Walaupun score subjek sejarah masa PMR or SPM..ader kita apply..mana ader kan...

2. Pihak berwajib mula merasakan sejarah tu sesuatu yang perlu dipertahankan..bukan setakat difilemkan jer..Ianya perlulah dipelihara supaya semua orang sedar ttg kepentingan sejarah...

3. Kalo kita nak menafsir sejarah..jgn ikut suka2 kita..x kisah la sapa2 pun..sejarah ni..tak bole hentam kromo..mcm kita baca sejarah islam jugak..mesti berdasarkan fakta2 sahih..ala ..kalo kita wat sejarah idop kita..takkan kita main buat jer..walaupun itu tentang diri kita..kita masih memerlukan bukti2 kukuh yang menyatakan sesuatu pasal diri kita..mudah bukan..takkan aku nak cakap aku kuturunan Raja Brunei kot..tp tak bole buktikan susur galur nya...

4. Sebabkan isu ni gak..ramai orang nak tahu pasal pemberontakan yang berlaku kat negara kita ni..yang nih tak tahulah impak dia positif ke negatif..tp dah ramai nak tahu pasal Peristiwa Memali, Ops Lalang dan macam2 lagi..pada aku ok gak..ambil tahu...especially untuk yang muda2 ni..tak la nak amik tahu pasal artis jer...

 Aku rasa byk lagi..korang pk la sendirik.. jgn cepat sgt melatah...dapat satu2 berita tu nilai dulu...Pesanan dari seorang sahabat..'Kalo nak bunuh pokok, racun lah akar nya, Kalo nak hancurkan Bangsa, rosakkan lah sejarahnya..'..So.....

Comments

Amir said…
Setuju...
But if you are not a competent historian, don't simply make any statement without getting the fact right...
Similar to other things, for instance Engineering, Financial, Religion, etc...
Now day all politician seems to be an expert in all field...

Popular posts from this blog

Tafsiran Mimpi Patah Gigi

Mimpi selalu dikaikan dengan mainan tidur ataupun mainan syaitan..biasanya kalo kita pk2 lebey sebelum tido kompem terbawak2 dalam tido..ada gak orang cakap kalo mimpi sebelum subuh tu bole la nak amik pakai..tp kalo mimpi lepas subuh tu kompem la mainan syaitan..apatah lagi kalo tak reti2 nak bgun solat subuh..ada gak kajian cakap ..kalo kita tido kat bilik terlalu sejuk a.k.a tido dlm A/C la..kita akan mudah mendapat mimpi ngeri berbanding tido dalam suhu biasa..aku tak tahu la betul ke tak..tp kalo korang nak try apa salah nya..set la A/C yang plg low..tgk apa jadi..

Entri kali ni aku nak cakap pasal mimpi patah gigi..or tercabut gigi ..biasanya org akan kaitkan mimpi ni dgn seseorang yang mungkin meninggalkan kita bermakna akan meninggal la.aku tak suh korang percaya 100%..ajal maut di tangan tuhan apa..tu mmg tak boleh disangkal lagi..apa pun aku nak berkongsi sket la pengalaman aku or family aku..

1. Wife aku mimpi cabut gigi atas ..awal tahun 2005 (x salah aku)..akhir 2005 ayaha…

Kenapa dan Kesan Hempedu Di Buang - Based on True Story

Semalam aku didatangi komen dari seorang pembaca...
Ni adalah Lanjutan dari Entri nih..  Erk..Kene Buang Hempedu?!!

Kesan

Alhamdulillah..dah 2 bulan lebih hempedu dibuang..tiada kesan sampingan yang boleh dilihat dari mata kasar..berat badan turun sedikit..bukan sbb kene pantang makan..dari segi pemakanan ..x ada apa yang kene pantang..cuma harus beringat dari segi penngambilan bende berlemak..so..kuantiti kene beringat la beb!..hehehe.. kalo dulu dah biasa makan KFC 3 ketul..makan la 2 ketul jer..lebih kurang macam tu lah

Sebabnya..doktor cakap..dulu aku ada hempedu untuk ditugaskan menghancurkan lemak2 makanan ni..sekara ni .. Hati yang ambil alih tugas tu..
So secara logiknya..kita tak nak lah Hati ni bekerja keras dari biasa..nnti overwork hati kita..dan sakit la hati kita nnti..hehehe..eh..ni betul ni..

Tp dari segi ilmu kedoktoran nnya..nak elakkan hati kita jadi Fatty Liver..hati berlemak lah..
So..kalo dirumuskan.. Alhamdullillah dengan kuasa Allah.. tiada kesan sampingan yan…

Masjid Berhampiran Stesen LRT/Monorel

Aku terpanggil nak tulis entri nih...
Bukan per..kadang2..orang bertanya ngan aku...mana masjid yang berdekatan dengan LRT..
Berdekatan ni maksudnya boleh jalan kaki la..tak lebih 500meter - 1 km gitu..pada aku la..tu pun kat 10 minit gak jalan kalo 1 km..

Orang bertanyakan soklan macam ni especially ari jumaat..sbb nak solat jumaat..kalo nak solat fardhu lain..biasanya ..surau bole kita jumpa kat mana2..

Klik untuk Besarkan Gambar

So..sepengetahuan aku..ada beberapa stesen LRT/Monorel yang berhampiran dengan masjid untuk menunaikan solat jumaat..
1. Stesen Masjid Jamek ( Star LRT / Putra LRT) --> Memang dekat benar dengan Masjid 2. Stesen Hang Tuah (Star LRT / Monorel) --> Kene cross bridge untuk ke Masjid 3. Stesen Titiwangsa (Star LRT / Monorel) --> Ni dalam 500 m dari stesen 4. Stesen KLCC ( Putra LRT) -- Yang ni agak jauh sket..tp bole ikut shopping mall..tp jgn terlajak plak..
Mungkin ada lagi stesen yang berhampiran dgn LRT/Monorel nih..tp aku je yang tak tahu..so..ka…