Skip to main content

Nikmat Lupa

'Lupa' tu benda tak elok ker? Negatif sangat ker? Betul ker kalo kita lupa maka kita akan dikutuk habis-habisan..mmgla kan sapa tak marah..kalo kita dah betul2 pesan kat somebody utk bwk sesuatu..pastu lupa plak..pesan dah berkali-kali..tp still lupa gak.hangin la kita.ok2..cukup mukadimah..

Nak kongsi sket ..Bln Mei lepas aku ada attend course dengan sorang Dr ni..dia kata..'manusia ni tak sedar bahawa  'lupa' itu juga satu nikmat dari Allah'..Semua org yang attend mcm terpinga-pinga..apa benda plak la Dr. ni merepek nih..then dia ckp..

Cuba bayangkan yang kita ni mmg tak diberi nikmat lupa..kita tak bole lupakan mimpi ngeri kita.kita pernah eksiden langgar lembu..jumpa hantu ker...kita tak bole lupakan yang kita pernah dimarahi oleh cikgu kita..kita tak bole lupakan pemergian bf or gf yang kita sayangi dulu..atau apa sahaja perkara yang kita rasa kita nak lupakan la..kan dah jadi satu bebanan tuh..sebab itu Allah kurniakan nikmat lupa!!...
Ye tak ye jugak la..kalo pk2 betul..kalo la kita takder nikmat lupa nih..masak gak kan..x boleh nak ber'hijrah'..especially bab2 cinta nih..for sure kita kenal somebody else sebelum kita temu jodoh kita..
Rosak CPU otak kita..cannot delete trash file..hehehe..

Tp aku berpendapat..kalo ada orang yang melenting sbb kita terlupa sesuatu perkara.n perkara tu mmg kita tak niatkan pun untuk terlupa..mgkin kita bole sedarkan mereka2 ni dgn hujah sebegini..

Kita mmg lupa..yang lupa itu adalah satu Nikmat gak!! Pelikkan..Allah Maha Mengetahui! 

Comments

efa said…
hehehe...mmg tak leh...mesti akan lupa gak...tak kira la apa...entah mengapa...tp da kengkwn ckp kalo byk sgt lpa...kita byk termakan semut..ya ka?entah...lpa bnda remeh2 ja :)
Jo Qusary said…
Saya lupa mana saya letak kunci keta... kesian kawan saya takleh start keta dia... hmm.
Anonymous said…
deyh2!!!
kan2!
tp ak nieyh memg pelupa tahap cipan...
Ezzu Raza said…
Jo: Lupa letak kunci kete haru gak tu..lupa keta park kat mana lagi haru biru..especially kat shopping mall besar2...
Bb Hussain said…
mungkin ada benda yg memang boleh kita lupa dan Allah bagi kita lupa..tapi ada yang tak patut pun..tapikan..memang setiap manusia yang Allah jadikan ni berbeza-beza..maka..kita tak boleh la marah sangat orang yang pelupa ni. mungkin ada cara terbaik untuk kita ingatkan dia.;)
nas said…
Biasalah...manusia mudah terlupa..tapi sebenarnya kita leh tingkatkan daya ingatan kita...

latest entri:

apabila karya photoshop serba tak menjadi!
Ezzu Raza said…
Bb : Tul tu..tp petua kalo kita lupa barang hilang letak kat mana..org tua2 kata g wat solat sunat..lepas solat InsyaAllah kita ingat kita letak kat mana barang tu.
BLADE EDGE said…
salam...

betul jugak..lupa pulak..hehehe
tengkorakemas said…
memang betul bro, dalam buku -u-turn ke jalan lurus' ada gak cite pasal lupa ni..

kepada sesiapa yg bersedih, lupa tu memang satu keperluan, supaya tidak terus bersedih
mia said…
setuju...ade baek kot setiap kejadian tuhan untuk kita..btw, nice entry
E.d.Y said…
setuju sngt..lupa itu satu nikmat...kadang2 kita kutuk org terlupa benda2 simple, padahal kita tak sedar, lupa tu adalah kurniaan ALLAH

Popular posts from this blog

Tafsiran Mimpi Patah Gigi

Mimpi selalu dikaikan dengan mainan tidur ataupun mainan syaitan..biasanya kalo kita pk2 lebey sebelum tido kompem terbawak2 dalam tido..ada gak orang cakap kalo mimpi sebelum subuh tu bole la nak amik pakai..tp kalo mimpi lepas subuh tu kompem la mainan syaitan..apatah lagi kalo tak reti2 nak bgun solat subuh..ada gak kajian cakap ..kalo kita tido kat bilik terlalu sejuk a.k.a tido dlm A/C la..kita akan mudah mendapat mimpi ngeri berbanding tido dalam suhu biasa..aku tak tahu la betul ke tak..tp kalo korang nak try apa salah nya..set la A/C yang plg low..tgk apa jadi..

Entri kali ni aku nak cakap pasal mimpi patah gigi..or tercabut gigi ..biasanya org akan kaitkan mimpi ni dgn seseorang yang mungkin meninggalkan kita bermakna akan meninggal la.aku tak suh korang percaya 100%..ajal maut di tangan tuhan apa..tu mmg tak boleh disangkal lagi..apa pun aku nak berkongsi sket la pengalaman aku or family aku..

1. Wife aku mimpi cabut gigi atas ..awal tahun 2005 (x salah aku)..akhir 2005 ayaha…

Kenapa dan Kesan Hempedu Di Buang - Based on True Story

Semalam aku didatangi komen dari seorang pembaca...
Ni adalah Lanjutan dari Entri nih..  Erk..Kene Buang Hempedu?!!

Kesan

Alhamdulillah..dah 2 bulan lebih hempedu dibuang..tiada kesan sampingan yang boleh dilihat dari mata kasar..berat badan turun sedikit..bukan sbb kene pantang makan..dari segi pemakanan ..x ada apa yang kene pantang..cuma harus beringat dari segi penngambilan bende berlemak..so..kuantiti kene beringat la beb!..hehehe.. kalo dulu dah biasa makan KFC 3 ketul..makan la 2 ketul jer..lebih kurang macam tu lah

Sebabnya..doktor cakap..dulu aku ada hempedu untuk ditugaskan menghancurkan lemak2 makanan ni..sekara ni .. Hati yang ambil alih tugas tu..
So secara logiknya..kita tak nak lah Hati ni bekerja keras dari biasa..nnti overwork hati kita..dan sakit la hati kita nnti..hehehe..eh..ni betul ni..

Tp dari segi ilmu kedoktoran nnya..nak elakkan hati kita jadi Fatty Liver..hati berlemak lah..
So..kalo dirumuskan.. Alhamdullillah dengan kuasa Allah.. tiada kesan sampingan yan…

Masjid Berhampiran Stesen LRT/Monorel

Aku terpanggil nak tulis entri nih...
Bukan per..kadang2..orang bertanya ngan aku...mana masjid yang berdekatan dengan LRT..
Berdekatan ni maksudnya boleh jalan kaki la..tak lebih 500meter - 1 km gitu..pada aku la..tu pun kat 10 minit gak jalan kalo 1 km..

Orang bertanyakan soklan macam ni especially ari jumaat..sbb nak solat jumaat..kalo nak solat fardhu lain..biasanya ..surau bole kita jumpa kat mana2..

Klik untuk Besarkan Gambar

So..sepengetahuan aku..ada beberapa stesen LRT/Monorel yang berhampiran dengan masjid untuk menunaikan solat jumaat..
1. Stesen Masjid Jamek ( Star LRT / Putra LRT) --> Memang dekat benar dengan Masjid 2. Stesen Hang Tuah (Star LRT / Monorel) --> Kene cross bridge untuk ke Masjid 3. Stesen Titiwangsa (Star LRT / Monorel) --> Ni dalam 500 m dari stesen 4. Stesen KLCC ( Putra LRT) -- Yang ni agak jauh sket..tp bole ikut shopping mall..tp jgn terlajak plak..
Mungkin ada lagi stesen yang berhampiran dgn LRT/Monorel nih..tp aku je yang tak tahu..so..ka…