Skip to main content

PaYa TaYa PaYa TaYa AinYaNun

Hehehehe..
PTPTN laa...
Mesti korang tertanya tanya kan..



Isu yang tak sudah2 kan..
Tp kesian la plak budak2 jadi mangsa..

Tp kan..kenapa la pembangkang tak amik peluang..
buktikan yang mereka bole cari duit utk bebudak nih..
Sayang kan..dah.. peluang datang sekalik jerr..
Kerajaan saja nak test..bagi bola lambung ..korang tak nak smash plak..
sapa suruh.. owhh.. aku bukan pakar ekonomi..
tak bole nak dapatkan duit tu..cakap mmg senang la..

Ishh..Marah plak org yang sokong pembangkang..
Pedulik apa aku..hehehe..

Comments

deno said…
kannn.... tu la.. buat hal lagi... mmg kerajaan nak test tu... tu la ckp beso sape suruh, tak reti2 nak bersyukur... mcm cipan je perangai.. huhu
As'salam Brothers

Apabila hal tentang pembekuan PTPTN oleh KPT disanggah oleh orang-orang PR, TPM dan Timbalan Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Selangor seperti berkata padan muka kalian. Cubalah praktikkan apa-apa yang kaulibun-libunkan, iaitu untuk memberikan pendidikan percuma kepada rakyat kalian, begitulah lebih kurang yang tersirat di balik-balik kata mereka. Tetapi, apabila kononnya Naib Canselor membuat rayuan, cair hati pihak KPT, lalu menarik balik pembekuan itu.

Secara mudahnya, usaha pembekuan itu suatu strategi makan diri oleh pihak UMNO/BN. Betul! Budak Tahun 2 di sekolah rendah pun faham akan hal ini. Oleh sebab itulah orang-orang seperti Sdr Khairy Jamaluddin pun merayu kepada pihak KPT supaya jangan dibekukan pemberian PTPTN kepada budak-budak baharu di UNISEL itu. Donald Lim pun lebih kurang sama pendiriannya. Jadi, rayuan siapakah yang didengar oleh pihak KPT itu.

Sebenarnya, pada hemat saya, bukanlah suatu masalah besar untuk kerajaan Selangor menangani isu ini. Kata-kata TPM bahawa TS MB Selangor cerdik orangnya; beliau pasti tahu untuk menyelesaikan masalah ini, ada benarnya. Ternyata bahawa TS MB itu telah menyerlahkan kebijaksanaannya — UNISEL, kata TS MB, akan menggunakan aset hartanah bernilai RM30 juta bagi membantu pelajar universiti itu meneruskan pengajian mereka.

Yang tidak bijak dalam memberikan komen tentang hal ini ialah Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Selangor. Intonasinya semasa ditanya oleh wartawan (saya tonton lewat AWANI), jelas beremosi dan penuh dendam. Malaysiakini pula melaporkan kata-kata Timbalan itu seperti ini: “sekiranya PKR mengisytiharkan tidak mampu memberikan pendidikan percuma dan tidak membuat janji kosong, beliau yakin kerajaan persekutuan tidak kejam”.

Apakah penilaian anda daripada laporan itu — Timbalan Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Negeri Selangor mengaku bahawa kerajaan Persekutuan memang kejam!
aku_ein said…
Setahu aku, Kerajaan Selangor dah mula nak cairkan aset diorang..cuma xsempat nak cair, PTPTN dah sambung Balik..

Kena cek balik bidang kuasa masing2, sama ada kerajaan negeri atau pusat..kuasa kerajaan negeri terhad kepada agama, biasiswa negeri, adat n tanah je (aku xhafal semua, mungkin ada yang tertinggal..sedangkan kuasa kerajaan pusat adalah lebih luas..
Hezal said…
kekadang ada yg tak paham akan maksud "jika Menang PRU13 dan mentadbir negara..." atau saja malas nk fikir dan nak jadikan modal utk menghentam dan menunjukkan diri kurang bijak...

Popular posts from this blog

Tafsiran Mimpi Patah Gigi

Mimpi selalu dikaikan dengan mainan tidur ataupun mainan syaitan..biasanya kalo kita pk2 lebey sebelum tido kompem terbawak2 dalam tido..ada gak orang cakap kalo mimpi sebelum subuh tu bole la nak amik pakai..tp kalo mimpi lepas subuh tu kompem la mainan syaitan..apatah lagi kalo tak reti2 nak bgun solat subuh..ada gak kajian cakap ..kalo kita tido kat bilik terlalu sejuk a.k.a tido dlm A/C la..kita akan mudah mendapat mimpi ngeri berbanding tido dalam suhu biasa..aku tak tahu la betul ke tak..tp kalo korang nak try apa salah nya..set la A/C yang plg low..tgk apa jadi..

Entri kali ni aku nak cakap pasal mimpi patah gigi..or tercabut gigi ..biasanya org akan kaitkan mimpi ni dgn seseorang yang mungkin meninggalkan kita bermakna akan meninggal la.aku tak suh korang percaya 100%..ajal maut di tangan tuhan apa..tu mmg tak boleh disangkal lagi..apa pun aku nak berkongsi sket la pengalaman aku or family aku..

1. Wife aku mimpi cabut gigi atas ..awal tahun 2005 (x salah aku)..akhir 2005 ayaha…

Kenapa dan Kesan Hempedu Di Buang - Based on True Story

Semalam aku didatangi komen dari seorang pembaca...
Ni adalah Lanjutan dari Entri nih..  Erk..Kene Buang Hempedu?!!

Kesan

Alhamdulillah..dah 2 bulan lebih hempedu dibuang..tiada kesan sampingan yang boleh dilihat dari mata kasar..berat badan turun sedikit..bukan sbb kene pantang makan..dari segi pemakanan ..x ada apa yang kene pantang..cuma harus beringat dari segi penngambilan bende berlemak..so..kuantiti kene beringat la beb!..hehehe.. kalo dulu dah biasa makan KFC 3 ketul..makan la 2 ketul jer..lebih kurang macam tu lah

Sebabnya..doktor cakap..dulu aku ada hempedu untuk ditugaskan menghancurkan lemak2 makanan ni..sekara ni .. Hati yang ambil alih tugas tu..
So secara logiknya..kita tak nak lah Hati ni bekerja keras dari biasa..nnti overwork hati kita..dan sakit la hati kita nnti..hehehe..eh..ni betul ni..

Tp dari segi ilmu kedoktoran nnya..nak elakkan hati kita jadi Fatty Liver..hati berlemak lah..
So..kalo dirumuskan.. Alhamdullillah dengan kuasa Allah.. tiada kesan sampingan yan…

Masjid Berhampiran Stesen LRT/Monorel

Aku terpanggil nak tulis entri nih...
Bukan per..kadang2..orang bertanya ngan aku...mana masjid yang berdekatan dengan LRT..
Berdekatan ni maksudnya boleh jalan kaki la..tak lebih 500meter - 1 km gitu..pada aku la..tu pun kat 10 minit gak jalan kalo 1 km..

Orang bertanyakan soklan macam ni especially ari jumaat..sbb nak solat jumaat..kalo nak solat fardhu lain..biasanya ..surau bole kita jumpa kat mana2..

Klik untuk Besarkan Gambar

So..sepengetahuan aku..ada beberapa stesen LRT/Monorel yang berhampiran dengan masjid untuk menunaikan solat jumaat..
1. Stesen Masjid Jamek ( Star LRT / Putra LRT) --> Memang dekat benar dengan Masjid 2. Stesen Hang Tuah (Star LRT / Monorel) --> Kene cross bridge untuk ke Masjid 3. Stesen Titiwangsa (Star LRT / Monorel) --> Ni dalam 500 m dari stesen 4. Stesen KLCC ( Putra LRT) -- Yang ni agak jauh sket..tp bole ikut shopping mall..tp jgn terlajak plak..
Mungkin ada lagi stesen yang berhampiran dgn LRT/Monorel nih..tp aku je yang tak tahu..so..ka…