Skip to main content

Akta Keterangan (Pindaan) (No.2) 2012 dan Hak Pengguna Internet

*Section 114A:


– A person whose name, photograph or pseudonym appears on any publication depicting himself as the owner, host, administrator, editor or sub-editor, or who in any manner facilitates to publish or re-publish the publication is presumed to have published or re-published the contents of the publication unless the contrary is proved.

– A person who is registered with a network service provider as a subscriber of a network service on which any publication originates from is presumed to be the person who published or re-published the publication unless the contrary is proved.

– Any person who has in his custody or control any computer on which any publication originates from is presumed to have published or re-published the content of the publication unless the contrary is proved. (Computer here means any data processing device, including tablets, laptops and mobile phones.)

Kami, para pengguna internet yang mendukung kebebasan berinternet ingin menggesa pihak Kerajaan Malaysia untuk menarik semula Akta Keterangan (Pindaan) (No.2) 2012 atas sebab-sebab yang berikut:



1. Akta tersebut bertentangan dengan prinsip asas keadilan yang menyatakan bahawa seseorang tidak bersalah selagi belum dibuktikan kesalahannya. Seksyen 114A yang baru diperkenalkan itu boleh mengakibatkan seseorang disabit secara salah dan menjadi mangsa penyalahgunaan kuasa oleh pihak tertentu.


2. Akta tersebut juga menjadikan pihak yang membekalkan perkhidmatan di internet seperti blog, forum dan pengehosan web bertanggungjawab sepenuhnya atas segala isi kandungan yang tersiar atau tersimpan di dalam perkhidmatan tersebut. Pengenalan akta ini boleh menyebabkan ruangan komen pada blog dan laman web yang mempunyai peranan penting dalam dunia interaktif dibuang.


3. Akta yang diperkenalkan ini mengancam kebebasan berinternet kerana tanggapan atas kesalahan yang belum dibuktikan boleh menakut-nakutkan pengguna-pengguna internet yang memanfaatkan internet sebagai satu medan interaktif untuk perbincangan mengenai demokrasi. Akta ini juga menghindarkan pengguna internet daripada mengutarakan pendapat bernas mereka.


4. Akta yang baru diperkenalkan ini juga membolehkan para penggodam dan penjenayah internet bermaharajalela kerana beban kesalahan kini terletak di bahu pihak yang akaun atau komputernya digodam. Secara tidak langsung, para penggodam dan penjenayah siber akan dilindungi oleh akta ini kerana hanya individu yang menjadi mangsa mereka sahaja yang akan disabit kesalahan.


5. Akta tersebut mengurangkan kebebasan individu untuk mengelakkan identiti mereka diketahui ramai. Kebebasan tersebut penting untuk memastikan internet kekal bebas dan terbuka. Penyembunyian identiti juga penting untuk melindungi individu daripada sesuatu yang boleh membahayakan keselamatan mereka contohnya dalam kes keganasan rumahtangga. Selain itu penyembunyian identiti juga akan memastikan pemberi maklumat tidak akan diapa-apakan oleh pihak berkuasa apabila mereka membongkar kes penyalahgunaan kuasa.


6. Akta ini merupakan akta yang tidak digubal dengan baik kerana penggubalan dibuat secara tergesa-gesa tanpa penglibatan rakyat dan tidak menghiraukan kehendak awam.


Perlu ditekankan bahawa akta ini masih belum digazetkan dan dikuatkuasakan lagi.



Perlukan aku sign petisyen di atas?
Kalau anda rasa anda perlu. Sila klik SINI.
 
Sumber Daripada: Netizens

Comments

Popular posts from this blog

Tafsiran Mimpi Patah Gigi

Mimpi selalu dikaikan dengan mainan tidur ataupun mainan syaitan..biasanya kalo kita pk2 lebey sebelum tido kompem terbawak2 dalam tido..ada gak orang cakap kalo mimpi sebelum subuh tu bole la nak amik pakai..tp kalo mimpi lepas subuh tu kompem la mainan syaitan..apatah lagi kalo tak reti2 nak bgun solat subuh..ada gak kajian cakap ..kalo kita tido kat bilik terlalu sejuk a.k.a tido dlm A/C la..kita akan mudah mendapat mimpi ngeri berbanding tido dalam suhu biasa..aku tak tahu la betul ke tak..tp kalo korang nak try apa salah nya..set la A/C yang plg low..tgk apa jadi..

Entri kali ni aku nak cakap pasal mimpi patah gigi..or tercabut gigi ..biasanya org akan kaitkan mimpi ni dgn seseorang yang mungkin meninggalkan kita bermakna akan meninggal la.aku tak suh korang percaya 100%..ajal maut di tangan tuhan apa..tu mmg tak boleh disangkal lagi..apa pun aku nak berkongsi sket la pengalaman aku or family aku..

1. Wife aku mimpi cabut gigi atas ..awal tahun 2005 (x salah aku)..akhir 2005 ayaha…

Kenapa dan Kesan Hempedu Di Buang - Based on True Story

Semalam aku didatangi komen dari seorang pembaca...
Ni adalah Lanjutan dari Entri nih..  Erk..Kene Buang Hempedu?!!

Kesan

Alhamdulillah..dah 2 bulan lebih hempedu dibuang..tiada kesan sampingan yang boleh dilihat dari mata kasar..berat badan turun sedikit..bukan sbb kene pantang makan..dari segi pemakanan ..x ada apa yang kene pantang..cuma harus beringat dari segi penngambilan bende berlemak..so..kuantiti kene beringat la beb!..hehehe.. kalo dulu dah biasa makan KFC 3 ketul..makan la 2 ketul jer..lebih kurang macam tu lah

Sebabnya..doktor cakap..dulu aku ada hempedu untuk ditugaskan menghancurkan lemak2 makanan ni..sekara ni .. Hati yang ambil alih tugas tu..
So secara logiknya..kita tak nak lah Hati ni bekerja keras dari biasa..nnti overwork hati kita..dan sakit la hati kita nnti..hehehe..eh..ni betul ni..

Tp dari segi ilmu kedoktoran nnya..nak elakkan hati kita jadi Fatty Liver..hati berlemak lah..
So..kalo dirumuskan.. Alhamdullillah dengan kuasa Allah.. tiada kesan sampingan yan…

Masjid Berhampiran Stesen LRT/Monorel

Aku terpanggil nak tulis entri nih...
Bukan per..kadang2..orang bertanya ngan aku...mana masjid yang berdekatan dengan LRT..
Berdekatan ni maksudnya boleh jalan kaki la..tak lebih 500meter - 1 km gitu..pada aku la..tu pun kat 10 minit gak jalan kalo 1 km..

Orang bertanyakan soklan macam ni especially ari jumaat..sbb nak solat jumaat..kalo nak solat fardhu lain..biasanya ..surau bole kita jumpa kat mana2..

Klik untuk Besarkan Gambar

So..sepengetahuan aku..ada beberapa stesen LRT/Monorel yang berhampiran dengan masjid untuk menunaikan solat jumaat..
1. Stesen Masjid Jamek ( Star LRT / Putra LRT) --> Memang dekat benar dengan Masjid 2. Stesen Hang Tuah (Star LRT / Monorel) --> Kene cross bridge untuk ke Masjid 3. Stesen Titiwangsa (Star LRT / Monorel) --> Ni dalam 500 m dari stesen 4. Stesen KLCC ( Putra LRT) -- Yang ni agak jauh sket..tp bole ikut shopping mall..tp jgn terlajak plak..
Mungkin ada lagi stesen yang berhampiran dgn LRT/Monorel nih..tp aku je yang tak tahu..so..ka…