Skip to main content

Pulangkan, Jika Anak Jantan!!

"Saya ingat mereka semua anak jantan, jadi mereka patut pulangkan,"
Ni ayat menteri pengajian tinggi bila mengulas pelajar yg berkhemah bantah isu PTPTN.

Isu ni akan terus berkemundang sehinggalah selesai PRU nnti.
Zaman aku dah habis, aku bernasib baik, ALLAH bg rezeki dpt biasiswa. kini masa anak2 pula.
Mcm2 org komen pasal isu ni. tp kalo seme berkiblatkan politik maka jawapannya dah ada sebelum berhujah.
Maknanya yg sokong kerajaan akan ckp x boleh mansuh, dan pembangkang akan kata boleh.

Itu lah masalahnya.
Hapus PTPTN mgkin bukan jalan penyelesaian yg terbaik.
tp kalo betul nak tolong rakyat, fikirlah jalan atau mekanisme yg bole ringankan beban kita nih.
Sebenarnya ada bagusnya isu ni diketengahkan, kalo x, sampai bila kita dok rasa PTPTN tu adalah segalanya.
Org akan malas nak pk cara baru, pendekatan baru yg lagi baik.
Rugikan. Dan itu juga di namakan syok sendiri.

Aku bg contoh,
Org fikir kalo kita reload touch n go, kita akan dikenekan caj 50sen setiap transaksi.
semua org percaya dan fikir tiada pilihan lain.
tp, tahukah anda kalo kita reload touch n go kat mana2 stesen lrt kita TAK dikenakan caj tu pun!! kad tu still valid digunakan untuk mana mana tol pun.
Siapa yang tahu untungkan. ok, mgkin la 50sen x bagi impak yang besar dan tiada siapa pedulipun.
kalo sejuta kali ngan 50sen berapa ek? heheheh. kira sendiri lah.

Jadinya, rakyat perlu diberi kuasa untuk memilih.
jgn jadikan rakyat sebagai yg hanya menurut sahaja.
kita juga berhak mendapatkan hak kita.

Kata Aku : Teruja nak tahu apa penghujung kisah PTPTN ni.
Kalo hari tu SBPA berakhir dengan hepi ending tapi hero mati. hahahaha. Lu pk la sendirik!!

Published with Blogger-droid v2.0.4

Comments

Popular posts from this blog

Tafsiran Mimpi Patah Gigi

Mimpi selalu dikaikan dengan mainan tidur ataupun mainan syaitan..biasanya kalo kita pk2 lebey sebelum tido kompem terbawak2 dalam tido..ada gak orang cakap kalo mimpi sebelum subuh tu bole la nak amik pakai..tp kalo mimpi lepas subuh tu kompem la mainan syaitan..apatah lagi kalo tak reti2 nak bgun solat subuh..ada gak kajian cakap ..kalo kita tido kat bilik terlalu sejuk a.k.a tido dlm A/C la..kita akan mudah mendapat mimpi ngeri berbanding tido dalam suhu biasa..aku tak tahu la betul ke tak..tp kalo korang nak try apa salah nya..set la A/C yang plg low..tgk apa jadi..

Entri kali ni aku nak cakap pasal mimpi patah gigi..or tercabut gigi ..biasanya org akan kaitkan mimpi ni dgn seseorang yang mungkin meninggalkan kita bermakna akan meninggal la.aku tak suh korang percaya 100%..ajal maut di tangan tuhan apa..tu mmg tak boleh disangkal lagi..apa pun aku nak berkongsi sket la pengalaman aku or family aku..

1. Wife aku mimpi cabut gigi atas ..awal tahun 2005 (x salah aku)..akhir 2005 ayaha…

Kenapa dan Kesan Hempedu Di Buang - Based on True Story

Semalam aku didatangi komen dari seorang pembaca...
Ni adalah Lanjutan dari Entri nih..  Erk..Kene Buang Hempedu?!!

Kesan

Alhamdulillah..dah 2 bulan lebih hempedu dibuang..tiada kesan sampingan yang boleh dilihat dari mata kasar..berat badan turun sedikit..bukan sbb kene pantang makan..dari segi pemakanan ..x ada apa yang kene pantang..cuma harus beringat dari segi penngambilan bende berlemak..so..kuantiti kene beringat la beb!..hehehe.. kalo dulu dah biasa makan KFC 3 ketul..makan la 2 ketul jer..lebih kurang macam tu lah

Sebabnya..doktor cakap..dulu aku ada hempedu untuk ditugaskan menghancurkan lemak2 makanan ni..sekara ni .. Hati yang ambil alih tugas tu..
So secara logiknya..kita tak nak lah Hati ni bekerja keras dari biasa..nnti overwork hati kita..dan sakit la hati kita nnti..hehehe..eh..ni betul ni..

Tp dari segi ilmu kedoktoran nnya..nak elakkan hati kita jadi Fatty Liver..hati berlemak lah..
So..kalo dirumuskan.. Alhamdullillah dengan kuasa Allah.. tiada kesan sampingan yan…

Masjid Berhampiran Stesen LRT/Monorel

Aku terpanggil nak tulis entri nih...
Bukan per..kadang2..orang bertanya ngan aku...mana masjid yang berdekatan dengan LRT..
Berdekatan ni maksudnya boleh jalan kaki la..tak lebih 500meter - 1 km gitu..pada aku la..tu pun kat 10 minit gak jalan kalo 1 km..

Orang bertanyakan soklan macam ni especially ari jumaat..sbb nak solat jumaat..kalo nak solat fardhu lain..biasanya ..surau bole kita jumpa kat mana2..

Klik untuk Besarkan Gambar

So..sepengetahuan aku..ada beberapa stesen LRT/Monorel yang berhampiran dengan masjid untuk menunaikan solat jumaat..
1. Stesen Masjid Jamek ( Star LRT / Putra LRT) --> Memang dekat benar dengan Masjid 2. Stesen Hang Tuah (Star LRT / Monorel) --> Kene cross bridge untuk ke Masjid 3. Stesen Titiwangsa (Star LRT / Monorel) --> Ni dalam 500 m dari stesen 4. Stesen KLCC ( Putra LRT) -- Yang ni agak jauh sket..tp bole ikut shopping mall..tp jgn terlajak plak..
Mungkin ada lagi stesen yang berhampiran dgn LRT/Monorel nih..tp aku je yang tak tahu..so..ka…