Skip to main content

Penerima Biasiswa Perlu Atau Wajib Berbakti Kepada Negara?

Belajar tanpa keluar satu sen pun duit mak bapak kita mmg benda yang kita idamkan.
Yerlah, semuanya ditanggung, tambah2 lagi kalo g belajar oversea. dh la dapat peluang yg tak semua org dapat, untung kan?

Semalam TPM ckp pelajar yg dpt biasiswa perlu berbakti kepada negara. Aku setuju sgt. aku lagi setuju kalo TPM ckp wajib.
opss. tolong ketepikan ideologi politik dl ya.

Berbakti kepada negara tak semestinya kene kerja kerajaan. kene jadi polis, askar. paham betul2. maksudnya kita sumbang sesuatu kepada negara kita la. sbb kene ingat biasiswa tu hasil negara kita, dn salah satu hasil tu adalah cukai rakyat negara kita la.

sbbnya ramai jugak yg g kerja kat oversea. mgkin la diaorang bole bawak masuk keuntungan pada negara. itu aku tak tahu.
tp yg jelas aku tahu jugak kenapa mereka tak balik2.
aku tak salahkan mereka pun. itu rezeki mereka. kalo balik malaysia x ada kerja pun lagi hampeh kan.

tp untuk menuju negara maju. aku rasa kita menagih kepakaran diaorang nih. kalo mereka bole berbakti di negara orang kenapa tidak di negara sendiri?
sesekali mgkin kita bole merenung jugak, kalo tak kerana dapat biasiswa kita mgkin x seberjaya begitu.

Aku pun x pk orang dl2, bole keluarkan pepatah sebegini saja2.
Hujan Emas di negeri orang, hujan batu di negeri sendiri.
Lebih baik negeri sendiri! Apa hal plak kan? Ha. sila buat karangan x lebih dari 1000 perkataan.hahahahaha.

Published with Blogger-droid v2.0.4

Comments

ary_lee said…
Berbakti kepada negara dengan ayat 'bekerja dengan negara' adalah membawa maksud berbeza..
Kadang, even kerja dgn swasta pun, still dapat berbakti pada negara^^
-gedek! said…
berbelog juga berbakti pada negara....

Popular posts from this blog

Tafsiran Mimpi Patah Gigi

Mimpi selalu dikaikan dengan mainan tidur ataupun mainan syaitan..biasanya kalo kita pk2 lebey sebelum tido kompem terbawak2 dalam tido..ada gak orang cakap kalo mimpi sebelum subuh tu bole la nak amik pakai..tp kalo mimpi lepas subuh tu kompem la mainan syaitan..apatah lagi kalo tak reti2 nak bgun solat subuh..ada gak kajian cakap ..kalo kita tido kat bilik terlalu sejuk a.k.a tido dlm A/C la..kita akan mudah mendapat mimpi ngeri berbanding tido dalam suhu biasa..aku tak tahu la betul ke tak..tp kalo korang nak try apa salah nya..set la A/C yang plg low..tgk apa jadi..

Entri kali ni aku nak cakap pasal mimpi patah gigi..or tercabut gigi ..biasanya org akan kaitkan mimpi ni dgn seseorang yang mungkin meninggalkan kita bermakna akan meninggal la.aku tak suh korang percaya 100%..ajal maut di tangan tuhan apa..tu mmg tak boleh disangkal lagi..apa pun aku nak berkongsi sket la pengalaman aku or family aku..

1. Wife aku mimpi cabut gigi atas ..awal tahun 2005 (x salah aku)..akhir 2005 ayaha…

Kenapa dan Kesan Hempedu Di Buang - Based on True Story

Semalam aku didatangi komen dari seorang pembaca...
Ni adalah Lanjutan dari Entri nih..  Erk..Kene Buang Hempedu?!!

Kesan

Alhamdulillah..dah 2 bulan lebih hempedu dibuang..tiada kesan sampingan yang boleh dilihat dari mata kasar..berat badan turun sedikit..bukan sbb kene pantang makan..dari segi pemakanan ..x ada apa yang kene pantang..cuma harus beringat dari segi penngambilan bende berlemak..so..kuantiti kene beringat la beb!..hehehe.. kalo dulu dah biasa makan KFC 3 ketul..makan la 2 ketul jer..lebih kurang macam tu lah

Sebabnya..doktor cakap..dulu aku ada hempedu untuk ditugaskan menghancurkan lemak2 makanan ni..sekara ni .. Hati yang ambil alih tugas tu..
So secara logiknya..kita tak nak lah Hati ni bekerja keras dari biasa..nnti overwork hati kita..dan sakit la hati kita nnti..hehehe..eh..ni betul ni..

Tp dari segi ilmu kedoktoran nnya..nak elakkan hati kita jadi Fatty Liver..hati berlemak lah..
So..kalo dirumuskan.. Alhamdullillah dengan kuasa Allah.. tiada kesan sampingan yan…

Masjid Berhampiran Stesen LRT/Monorel

Aku terpanggil nak tulis entri nih...
Bukan per..kadang2..orang bertanya ngan aku...mana masjid yang berdekatan dengan LRT..
Berdekatan ni maksudnya boleh jalan kaki la..tak lebih 500meter - 1 km gitu..pada aku la..tu pun kat 10 minit gak jalan kalo 1 km..

Orang bertanyakan soklan macam ni especially ari jumaat..sbb nak solat jumaat..kalo nak solat fardhu lain..biasanya ..surau bole kita jumpa kat mana2..

Klik untuk Besarkan Gambar

So..sepengetahuan aku..ada beberapa stesen LRT/Monorel yang berhampiran dengan masjid untuk menunaikan solat jumaat..
1. Stesen Masjid Jamek ( Star LRT / Putra LRT) --> Memang dekat benar dengan Masjid 2. Stesen Hang Tuah (Star LRT / Monorel) --> Kene cross bridge untuk ke Masjid 3. Stesen Titiwangsa (Star LRT / Monorel) --> Ni dalam 500 m dari stesen 4. Stesen KLCC ( Putra LRT) -- Yang ni agak jauh sket..tp bole ikut shopping mall..tp jgn terlajak plak..
Mungkin ada lagi stesen yang berhampiran dgn LRT/Monorel nih..tp aku je yang tak tahu..so..ka…