Skip to main content

Hidup Penuh 'Ugutan'

Dari kecik sampai ke besar, kita mmg hidup penuh dgn ugutan.
X percaya?
Meh aku singkapkan.

Kita belajar dlm kelas, kalo x boleh jawab kene berdiri atas kerusi, jemur tgh panas.

Masa PMR, kalo x dapat cemerlang x bole amik aliran yang kita suka. Padahal kita rasa kita ada minat dgn aliran tuh.

Masa SPM, ini adalah segala galanya, x lepas maka anda diugut tidak akan berjaya dalam hidop!! 17 tahun anda hidop, akhirnya takdir anda ditentu oleh tiga perkataan SPM.

Mgkin ia bukanlah ugutan berbentuk fizikal. Tp otak kita letih.

Kini kita dimomok kan plak dgn negara muflis lah. melayu akan tergadai la.

Ugut lagi.

Sekarang orang bknnya x paham.

Kalo ko nak belanja beli sesuatu yg perlu, rakyat tak marah.
Rakyat marah bila procument tak betul.

Kalo karipap paling sedap kat malaysia ni pun aku yakin takkan lebih rm5 satu, tp janganlah ko beli jugak bila harga rm100 sebijik!!
Itulah contohnya.

Takder org nak gadai negara dia. nk tgk negara muflis.
Udah udah la dgn budaya mengugut, aku dah naik senggugut!!!

Published with Blogger-droid v2.0.4

Comments

aku_ein said…
Biasa laa..semua tu ada kepentingan..

Pada aku sebagai rakyat biasa, marah bila kerajaan xpandai@xbijak urus hasil negara..aku pun bukan pandai sangat, tapi kita dah amanahkan tu semua pada pemimpin melalui kertas undi..masing2 ada tanggungjawab masing2..

Xpayah la nak ugut..rakyat dah besar..segala maklumat dihujung jari, cuma pandai2 la menilai suatu maklumat tu..bagus ke x..bermanfaat ke x..

Popular posts from this blog

Tafsiran Mimpi Patah Gigi

Mimpi selalu dikaikan dengan mainan tidur ataupun mainan syaitan..biasanya kalo kita pk2 lebey sebelum tido kompem terbawak2 dalam tido..ada gak orang cakap kalo mimpi sebelum subuh tu bole la nak amik pakai..tp kalo mimpi lepas subuh tu kompem la mainan syaitan..apatah lagi kalo tak reti2 nak bgun solat subuh..ada gak kajian cakap ..kalo kita tido kat bilik terlalu sejuk a.k.a tido dlm A/C la..kita akan mudah mendapat mimpi ngeri berbanding tido dalam suhu biasa..aku tak tahu la betul ke tak..tp kalo korang nak try apa salah nya..set la A/C yang plg low..tgk apa jadi..

Entri kali ni aku nak cakap pasal mimpi patah gigi..or tercabut gigi ..biasanya org akan kaitkan mimpi ni dgn seseorang yang mungkin meninggalkan kita bermakna akan meninggal la.aku tak suh korang percaya 100%..ajal maut di tangan tuhan apa..tu mmg tak boleh disangkal lagi..apa pun aku nak berkongsi sket la pengalaman aku or family aku..

1. Wife aku mimpi cabut gigi atas ..awal tahun 2005 (x salah aku)..akhir 2005 ayaha…

Kenapa dan Kesan Hempedu Di Buang - Based on True Story

Semalam aku didatangi komen dari seorang pembaca...
Ni adalah Lanjutan dari Entri nih..  Erk..Kene Buang Hempedu?!!

Kesan

Alhamdulillah..dah 2 bulan lebih hempedu dibuang..tiada kesan sampingan yang boleh dilihat dari mata kasar..berat badan turun sedikit..bukan sbb kene pantang makan..dari segi pemakanan ..x ada apa yang kene pantang..cuma harus beringat dari segi penngambilan bende berlemak..so..kuantiti kene beringat la beb!..hehehe.. kalo dulu dah biasa makan KFC 3 ketul..makan la 2 ketul jer..lebih kurang macam tu lah

Sebabnya..doktor cakap..dulu aku ada hempedu untuk ditugaskan menghancurkan lemak2 makanan ni..sekara ni .. Hati yang ambil alih tugas tu..
So secara logiknya..kita tak nak lah Hati ni bekerja keras dari biasa..nnti overwork hati kita..dan sakit la hati kita nnti..hehehe..eh..ni betul ni..

Tp dari segi ilmu kedoktoran nnya..nak elakkan hati kita jadi Fatty Liver..hati berlemak lah..
So..kalo dirumuskan.. Alhamdullillah dengan kuasa Allah.. tiada kesan sampingan yan…

Masjid Berhampiran Stesen LRT/Monorel

Aku terpanggil nak tulis entri nih...
Bukan per..kadang2..orang bertanya ngan aku...mana masjid yang berdekatan dengan LRT..
Berdekatan ni maksudnya boleh jalan kaki la..tak lebih 500meter - 1 km gitu..pada aku la..tu pun kat 10 minit gak jalan kalo 1 km..

Orang bertanyakan soklan macam ni especially ari jumaat..sbb nak solat jumaat..kalo nak solat fardhu lain..biasanya ..surau bole kita jumpa kat mana2..

Klik untuk Besarkan Gambar

So..sepengetahuan aku..ada beberapa stesen LRT/Monorel yang berhampiran dengan masjid untuk menunaikan solat jumaat..
1. Stesen Masjid Jamek ( Star LRT / Putra LRT) --> Memang dekat benar dengan Masjid 2. Stesen Hang Tuah (Star LRT / Monorel) --> Kene cross bridge untuk ke Masjid 3. Stesen Titiwangsa (Star LRT / Monorel) --> Ni dalam 500 m dari stesen 4. Stesen KLCC ( Putra LRT) -- Yang ni agak jauh sket..tp bole ikut shopping mall..tp jgn terlajak plak..
Mungkin ada lagi stesen yang berhampiran dgn LRT/Monorel nih..tp aku je yang tak tahu..so..ka…