Skip to main content

Mak Bapak Bergaya Ke Opis, Tapi Anak Ber'kutu' Ke Sekolah!!

Aku rasa masalah kutu ni mmg biasa kot bg bebudak sekolah.
anak aku masih tadika, belum bersekolah rendah lg.
aku mgkin tak mengalami masalah kutu sbb nya aku botak.
kutu pun mgkin 10 kali pk sama ada nak lepak atas kepala aku atau tidak. mgkin kutu ni merasa panas atau tak menarik jika ditakdirkan kene lepak atas kepala aku.hahahaha

aku bukan apa. lately problem kutu ni menjadi jadi plak.
balik jer anak aku dr tadika, dah menjadi rutin wife aku plak menyemak helaian rambut anak aku.
beli syampu kutu la, sikat kutu la n mcm2 alternatif la nak bg kutu tu hilang.

aku tak nak salahkan pihak tadika 100%.
pada aku, kutu tu pun bukan tadika yang bawak.
tp bebudak lain.
aku tak kata yang aku ni parents yang perfect. tp at least aku cuba sedaya upaya nak pastikan anak aku tak berkutu ke tadika.

parents lain aku tak tahu la.
mgkin ada yang senasib ngan aku.
jadinya usaha kami ni boleh jadi sia sia sbbnya ada parents lain tak kisah pun pasal kutu anak di kepala.
so parents2 semua, sama2 la kita bg kerjasama bg perhatian sket.

sebut pasal bg perhatian ni, baru ni aku dgr keluhan seorang cikgu sekolah rendah.
dia kata ramai yg parents skang ni tak endah pun pasal pelajaran anak. yang penting drop anak kat sekolah n amik balik.
langsung tak tgk ada kerja rumah ker, betul gak anak tu pun balik sekolah dah letih, cikgu bg kerja rumah lagi.
tp thats the way yang memastikan anak tu berjaya.
cikgu tu ckp, ada murid setahun tak pernah wat pun kerja rumah. bila anak tak bagus, mula lah mengadu kat guru besar la, PPD la. al maklumlah kabel ramai.
itu realiti, mintak2 kita tak jadi cam tu.uih dah jauh menyimpang dari tajuk nih.

Berbalik pada masalh kutu td, sendirik pk la ek. tak pun renung renungkan lah tajuk entri ari nih.
Adios.

Published with Blogger-droid v2.0.4

Comments

Amir said…
Aku setuju bro. The same case for anak yang sakit, esp batuk and selsema. Kita berulanglah hantar anak ke klinik. Rupanya anak orang lain biar je sakitnya baik sendiri dan berjangkit kat budak-budak lain... Itulah bapa2 moden sekarang...
Ezzu Raza said…
Mintak simpang la bende2 ni jadi kat kita!! Sungguh ku tak paham..Besok bila kita dah tua..kalo anak2 buat kita macam tu..sendiri pk la ekk..

Popular posts from this blog

Tafsiran Mimpi Patah Gigi

Mimpi selalu dikaikan dengan mainan tidur ataupun mainan syaitan..biasanya kalo kita pk2 lebey sebelum tido kompem terbawak2 dalam tido..ada gak orang cakap kalo mimpi sebelum subuh tu bole la nak amik pakai..tp kalo mimpi lepas subuh tu kompem la mainan syaitan..apatah lagi kalo tak reti2 nak bgun solat subuh..ada gak kajian cakap ..kalo kita tido kat bilik terlalu sejuk a.k.a tido dlm A/C la..kita akan mudah mendapat mimpi ngeri berbanding tido dalam suhu biasa..aku tak tahu la betul ke tak..tp kalo korang nak try apa salah nya..set la A/C yang plg low..tgk apa jadi..

Entri kali ni aku nak cakap pasal mimpi patah gigi..or tercabut gigi ..biasanya org akan kaitkan mimpi ni dgn seseorang yang mungkin meninggalkan kita bermakna akan meninggal la.aku tak suh korang percaya 100%..ajal maut di tangan tuhan apa..tu mmg tak boleh disangkal lagi..apa pun aku nak berkongsi sket la pengalaman aku or family aku..

1. Wife aku mimpi cabut gigi atas ..awal tahun 2005 (x salah aku)..akhir 2005 ayaha…

Kenapa dan Kesan Hempedu Di Buang - Based on True Story

Semalam aku didatangi komen dari seorang pembaca...
Ni adalah Lanjutan dari Entri nih..  Erk..Kene Buang Hempedu?!!

Kesan

Alhamdulillah..dah 2 bulan lebih hempedu dibuang..tiada kesan sampingan yang boleh dilihat dari mata kasar..berat badan turun sedikit..bukan sbb kene pantang makan..dari segi pemakanan ..x ada apa yang kene pantang..cuma harus beringat dari segi penngambilan bende berlemak..so..kuantiti kene beringat la beb!..hehehe.. kalo dulu dah biasa makan KFC 3 ketul..makan la 2 ketul jer..lebih kurang macam tu lah

Sebabnya..doktor cakap..dulu aku ada hempedu untuk ditugaskan menghancurkan lemak2 makanan ni..sekara ni .. Hati yang ambil alih tugas tu..
So secara logiknya..kita tak nak lah Hati ni bekerja keras dari biasa..nnti overwork hati kita..dan sakit la hati kita nnti..hehehe..eh..ni betul ni..

Tp dari segi ilmu kedoktoran nnya..nak elakkan hati kita jadi Fatty Liver..hati berlemak lah..
So..kalo dirumuskan.. Alhamdullillah dengan kuasa Allah.. tiada kesan sampingan yan…

Masjid Berhampiran Stesen LRT/Monorel

Aku terpanggil nak tulis entri nih...
Bukan per..kadang2..orang bertanya ngan aku...mana masjid yang berdekatan dengan LRT..
Berdekatan ni maksudnya boleh jalan kaki la..tak lebih 500meter - 1 km gitu..pada aku la..tu pun kat 10 minit gak jalan kalo 1 km..

Orang bertanyakan soklan macam ni especially ari jumaat..sbb nak solat jumaat..kalo nak solat fardhu lain..biasanya ..surau bole kita jumpa kat mana2..

Klik untuk Besarkan Gambar

So..sepengetahuan aku..ada beberapa stesen LRT/Monorel yang berhampiran dengan masjid untuk menunaikan solat jumaat..
1. Stesen Masjid Jamek ( Star LRT / Putra LRT) --> Memang dekat benar dengan Masjid 2. Stesen Hang Tuah (Star LRT / Monorel) --> Kene cross bridge untuk ke Masjid 3. Stesen Titiwangsa (Star LRT / Monorel) --> Ni dalam 500 m dari stesen 4. Stesen KLCC ( Putra LRT) -- Yang ni agak jauh sket..tp bole ikut shopping mall..tp jgn terlajak plak..
Mungkin ada lagi stesen yang berhampiran dgn LRT/Monorel nih..tp aku je yang tak tahu..so..ka…