Skip to main content

Midlife Crisis

Midlife Crisis atau middle life crisis ni selalu org pk sbgai salah satu sebab punca perceraian.
bende ni selalu datang bila seseorang tu berusia 40 - 60 thn.
walaupun org selalu kata life begin at 40, tp kalo seme bende baru nak wat waktu tu, dh terlambat weh.
kompem midlife crisis ni menyerang.

yg lagi menyukarkan, ia adalh penyakit psikologi yg x bole diubati dgn mkn panadol mahupun menelan soluble.
aku dpt info ni dln perjalanan dr nibong tebal ke ipoh.
(saje je tulis, x berkaitan pun. hehehe)
sebenarnya kita kene set target dlm hidup kita.
senang citer KPI la kalo bhs sekarang nih.
sebelum umur 40 atau cukup2 40 paling minimum kita dah mesti :

1: dah ada secure job n lg better kat management level
2: dah ada rumah n kenderaan sendirik (x abis byr pun x pe)
3: dah bole memuaskan hati pasangan masing2

ini adalah kombinasi.
tertinggal satu maka tak jadi la.
sbb bila kita dgr org kaya sekali pun, still ada problem midlife crisis.
dia x dapat capai yang kriteria ke 3.

memuaskan hati pasangan ni mendalam maksudnya.
ia merangkumi seme sekali.
aku tak pandai nak mengulas panjang, sbb usia perkahwinan aku masih muda.
mgkin bole amik parents kita sebagai role model.

apa pun ni KATA AKU. korang nak detail p la google sendirik.
apa susah!

tp aku ni baik hati. ni adalah symptom2 midlife crisis.
---------------------------------------------------

Unhappiness with life and the lifestyle that may have provided them with happiness for many years.

Boredom with people and things that may have been of interest to them before.

Feeling a need for adventure and change.

Questioning the choices, they have made in their lives and the validity of decisions they made years before.

Confusion about who they are and where they are going.

Anger at their spouse and blame for feeling tied down.

Unable to make decisions about where they want to go with their life.

Doubt that they ever loved their spouse and resentment over the marriage.

A desire for a new and passionate, intimate relationship.

Published with Blogger-droid v2.0.3

Comments

Jo Qusary said…
Parents sebagai role model? Aku tak setuju... sebab parents la, aku takmo berkawen masa muda dulu...
Ezzu Raza said…
Hehehehe.. cam ada sejarah silam jer...kene dok minum kopi baru tau citer nih...

Popular posts from this blog

Tafsiran Mimpi Patah Gigi

Mimpi selalu dikaikan dengan mainan tidur ataupun mainan syaitan..biasanya kalo kita pk2 lebey sebelum tido kompem terbawak2 dalam tido..ada gak orang cakap kalo mimpi sebelum subuh tu bole la nak amik pakai..tp kalo mimpi lepas subuh tu kompem la mainan syaitan..apatah lagi kalo tak reti2 nak bgun solat subuh..ada gak kajian cakap ..kalo kita tido kat bilik terlalu sejuk a.k.a tido dlm A/C la..kita akan mudah mendapat mimpi ngeri berbanding tido dalam suhu biasa..aku tak tahu la betul ke tak..tp kalo korang nak try apa salah nya..set la A/C yang plg low..tgk apa jadi..

Entri kali ni aku nak cakap pasal mimpi patah gigi..or tercabut gigi ..biasanya org akan kaitkan mimpi ni dgn seseorang yang mungkin meninggalkan kita bermakna akan meninggal la.aku tak suh korang percaya 100%..ajal maut di tangan tuhan apa..tu mmg tak boleh disangkal lagi..apa pun aku nak berkongsi sket la pengalaman aku or family aku..

1. Wife aku mimpi cabut gigi atas ..awal tahun 2005 (x salah aku)..akhir 2005 ayaha…

Kenapa dan Kesan Hempedu Di Buang - Based on True Story

Semalam aku didatangi komen dari seorang pembaca...
Ni adalah Lanjutan dari Entri nih..  Erk..Kene Buang Hempedu?!!

Kesan

Alhamdulillah..dah 2 bulan lebih hempedu dibuang..tiada kesan sampingan yang boleh dilihat dari mata kasar..berat badan turun sedikit..bukan sbb kene pantang makan..dari segi pemakanan ..x ada apa yang kene pantang..cuma harus beringat dari segi penngambilan bende berlemak..so..kuantiti kene beringat la beb!..hehehe.. kalo dulu dah biasa makan KFC 3 ketul..makan la 2 ketul jer..lebih kurang macam tu lah

Sebabnya..doktor cakap..dulu aku ada hempedu untuk ditugaskan menghancurkan lemak2 makanan ni..sekara ni .. Hati yang ambil alih tugas tu..
So secara logiknya..kita tak nak lah Hati ni bekerja keras dari biasa..nnti overwork hati kita..dan sakit la hati kita nnti..hehehe..eh..ni betul ni..

Tp dari segi ilmu kedoktoran nnya..nak elakkan hati kita jadi Fatty Liver..hati berlemak lah..
So..kalo dirumuskan.. Alhamdullillah dengan kuasa Allah.. tiada kesan sampingan yan…

Masjid Berhampiran Stesen LRT/Monorel

Aku terpanggil nak tulis entri nih...
Bukan per..kadang2..orang bertanya ngan aku...mana masjid yang berdekatan dengan LRT..
Berdekatan ni maksudnya boleh jalan kaki la..tak lebih 500meter - 1 km gitu..pada aku la..tu pun kat 10 minit gak jalan kalo 1 km..

Orang bertanyakan soklan macam ni especially ari jumaat..sbb nak solat jumaat..kalo nak solat fardhu lain..biasanya ..surau bole kita jumpa kat mana2..

Klik untuk Besarkan Gambar

So..sepengetahuan aku..ada beberapa stesen LRT/Monorel yang berhampiran dengan masjid untuk menunaikan solat jumaat..
1. Stesen Masjid Jamek ( Star LRT / Putra LRT) --> Memang dekat benar dengan Masjid 2. Stesen Hang Tuah (Star LRT / Monorel) --> Kene cross bridge untuk ke Masjid 3. Stesen Titiwangsa (Star LRT / Monorel) --> Ni dalam 500 m dari stesen 4. Stesen KLCC ( Putra LRT) -- Yang ni agak jauh sket..tp bole ikut shopping mall..tp jgn terlajak plak..
Mungkin ada lagi stesen yang berhampiran dgn LRT/Monorel nih..tp aku je yang tak tahu..so..ka…