Skip to main content

Orang Melayu Berpemikiran Rendah Sebab Minat Maharaja Lawak !!??



Ni bukan pendapat aku.. dan bukan aku nak jadik rasis ke aper..
Tapi ni berdasarkan fakta yang Utusan keluarkan dalam ruangan Rencana hari ini (27/06/2011)..
Nak baca.. klik SINI..

Aku mungkin tak ada kajian sosial ataupun fakta yang boleh menguatkan hujah aku..
Tp kalo penulis ni menulis sbb nak menghentam ASTRO.. adalah amat menjengkelkan..
Maka, kajian itu hanya sia2.. dan bukanlah berniat ikhlas nak menolong orang melayu pun (ader agenda tersendiri lar tuu)..

Then, kalo la betul orang melayu berpemikran rendah sbb berhibur dengan lawak yang dipertontonkan dalam Maharaja Lawak ..mcmana plak lawak Mr.Bean..adakah itu lawak yang berkelas tinggi??..adakah itu yang melahirkan rakyat UK yang bijak pandai berbanding kita??.aku x ader fakta atau kajian ttg ini..so x tau nak cakap.

Macamana plak lawak di Jepun?? adakah lawak diaorang juga ada kelas berbanding dengan kita..
Malaysia masih belum matang untuk lawak2 (double meaning, tiru suara/gaya orang)..
Kalo di Jepon..kalo ko buat lawak tiru PM diaorang pun bole..haa..ni aku ader bukti..p carik ka You Tube..
Kat malaysia belum lagi..tata susila still nombor satu..isu2 sensitif byk gile..itu tak bole..ini tak bole..
kalo ikut kata Jambu (Apa pun tak boleyy!!...)

So hasilnya..itu lah lawak yang dipertontonkan..namun aku tak rasa ini adalah satu penghinaan bagi program Maharaja Lawak nih..

Mungkin kalo nak teruskan program pada musim lain..ambil kajian yang (Utusan) buat ni sbb titik pembaharuan..dari situ ..mgkin juga dapat melahirkan orang melayu berpemikiran daya saing pula..
Siapa tahu...

Comments

aku_ein said…
sori aa bro..gua layan cerita ni, sebab nak ketawa selepas penat kerja (ayat standard)..kat rumah aku xde astro, jadi aku donlot je la (salah lagi)..ahaks..

aku cukup menyampah kalau orang dok kata wat kajian tapi xtunjuk pun hasil kajian..baik cakap pendapat je..kalau kajian, mesti ada sampel sama ada rawak atau terpilih atau apa je la..sori aa aku xpower statistik..

dari situ kita boleh bandingkan hasil kajian, baru boleh buat keputusan..

balik2 nak soh orang dengar pendapat dia..xsalah tapi tolong bagi keputusan atas kajian yang dibuat..

Popular posts from this blog

Tafsiran Mimpi Patah Gigi

Mimpi selalu dikaikan dengan mainan tidur ataupun mainan syaitan..biasanya kalo kita pk2 lebey sebelum tido kompem terbawak2 dalam tido..ada gak orang cakap kalo mimpi sebelum subuh tu bole la nak amik pakai..tp kalo mimpi lepas subuh tu kompem la mainan syaitan..apatah lagi kalo tak reti2 nak bgun solat subuh..ada gak kajian cakap ..kalo kita tido kat bilik terlalu sejuk a.k.a tido dlm A/C la..kita akan mudah mendapat mimpi ngeri berbanding tido dalam suhu biasa..aku tak tahu la betul ke tak..tp kalo korang nak try apa salah nya..set la A/C yang plg low..tgk apa jadi..

Entri kali ni aku nak cakap pasal mimpi patah gigi..or tercabut gigi ..biasanya org akan kaitkan mimpi ni dgn seseorang yang mungkin meninggalkan kita bermakna akan meninggal la.aku tak suh korang percaya 100%..ajal maut di tangan tuhan apa..tu mmg tak boleh disangkal lagi..apa pun aku nak berkongsi sket la pengalaman aku or family aku..

1. Wife aku mimpi cabut gigi atas ..awal tahun 2005 (x salah aku)..akhir 2005 ayaha…

Kenapa dan Kesan Hempedu Di Buang - Based on True Story

Semalam aku didatangi komen dari seorang pembaca...
Ni adalah Lanjutan dari Entri nih..  Erk..Kene Buang Hempedu?!!

Kesan

Alhamdulillah..dah 2 bulan lebih hempedu dibuang..tiada kesan sampingan yang boleh dilihat dari mata kasar..berat badan turun sedikit..bukan sbb kene pantang makan..dari segi pemakanan ..x ada apa yang kene pantang..cuma harus beringat dari segi penngambilan bende berlemak..so..kuantiti kene beringat la beb!..hehehe.. kalo dulu dah biasa makan KFC 3 ketul..makan la 2 ketul jer..lebih kurang macam tu lah

Sebabnya..doktor cakap..dulu aku ada hempedu untuk ditugaskan menghancurkan lemak2 makanan ni..sekara ni .. Hati yang ambil alih tugas tu..
So secara logiknya..kita tak nak lah Hati ni bekerja keras dari biasa..nnti overwork hati kita..dan sakit la hati kita nnti..hehehe..eh..ni betul ni..

Tp dari segi ilmu kedoktoran nnya..nak elakkan hati kita jadi Fatty Liver..hati berlemak lah..
So..kalo dirumuskan.. Alhamdullillah dengan kuasa Allah.. tiada kesan sampingan yan…

Masjid Berhampiran Stesen LRT/Monorel

Aku terpanggil nak tulis entri nih...
Bukan per..kadang2..orang bertanya ngan aku...mana masjid yang berdekatan dengan LRT..
Berdekatan ni maksudnya boleh jalan kaki la..tak lebih 500meter - 1 km gitu..pada aku la..tu pun kat 10 minit gak jalan kalo 1 km..

Orang bertanyakan soklan macam ni especially ari jumaat..sbb nak solat jumaat..kalo nak solat fardhu lain..biasanya ..surau bole kita jumpa kat mana2..

Klik untuk Besarkan Gambar

So..sepengetahuan aku..ada beberapa stesen LRT/Monorel yang berhampiran dengan masjid untuk menunaikan solat jumaat..
1. Stesen Masjid Jamek ( Star LRT / Putra LRT) --> Memang dekat benar dengan Masjid 2. Stesen Hang Tuah (Star LRT / Monorel) --> Kene cross bridge untuk ke Masjid 3. Stesen Titiwangsa (Star LRT / Monorel) --> Ni dalam 500 m dari stesen 4. Stesen KLCC ( Putra LRT) -- Yang ni agak jauh sket..tp bole ikut shopping mall..tp jgn terlajak plak..
Mungkin ada lagi stesen yang berhampiran dgn LRT/Monorel nih..tp aku je yang tak tahu..so..ka…