Skip to main content

Besar Besok Nak Jadi Apa?

Sekarang nih...agak2 nye la kan..kalo kita tnya bebudak sekolah rendah darjah 6..besar besok nak jadi apa..korang rasa apa jawapan diaorang? mungkin kita akan terkejut kot dgr jawapan diaorang...silap2 kata nak jd penyanyi atau pelakon..silap2 kata nak jadi Imam Muda..tak pon ..tetiba kata nak masuk AF..walaupun dengar citer..AF dah nak masuk musim terakhir..

Apa pun jawapan diaorang..aku rasa yang patut bagi penekanan yang serius sket adalah mak bapak..termasuk la aku sendirik..walaupun ..kalo korang tgk citer 3 Idiots..ala citer hindustan yang menang byk anugerah tulah..dalam citer tu bgtau yang sebenarnya kita tak bole paksa anak kita jadi apa..tp pada hemat aku..kita boleh mendorong anak2 kita supaya pilih pekerjaan yang elok dan x melampaui batas2 dlm islam..

Aku amik contoh mudah, arwah Hj Sidek..ala..bapa kepada Datuk misbun la..mcm mana dia tanamkan semangat, cinta kepada badminton..sampai hampir seme anaknya main badminton..bukan setakat mainnya..sampai wakil negara..harumkan nama negara..dari kecik lagi dah ajar..so seme ni bersangkut paut dalam hala tuju anak bila dah besar..

Sekolah , universiti..hanya menyediakan asas shj..kita tak leh nak lepaskan tanggungjawab 100% je pada institusi ni..kita kene pantau minat anak kita..jgn biar jerk..nnti diaorang akan memberontak..sbb diaorang rasa x de sapa yang peduli minat dia..itu yang paling penting..

Tetiba aku terpikir..nk train anak aku main bola la..hehehe..tp..yang paling penting..kena dapat anak lelaki dahulu..ader tips nak dapatkan baby boy x? kongsi2 la...

Comments

hakem said…
kalau dah dpt tips, jangan lupe kongsi2 dalam blog ye..hehehe (teringin anak lelaki gak)
zahidah dihaz said…
ibu bapa lah sebenarnya yang memainkan peranan penting untuk membentuk anak-anak...


New enter: Aku rindu drama korea
Tuan Tanah said…
nak dapat baby boy aku tak tau la cam mana tapi kalau nak dapat baby tips dia kena rajin berjaga malam la bro ezzu. haha!!
BLADE EDGE said…
salam tuan blog...

lama xkomen sini..tukar adress ker?

kalo tanya dulu2 saya nak jadi apa? saya akan kata nk jadi polis..hehee

tp kalo skrg, jawapan lain dah..nk jadi org kaya pulak...lg best sbb byk duit :-)
jelah said…
jadilah owg yg bergne pada agama, negara, masyarakat, keluarga dan diri sendiri

Popular posts from this blog

Tafsiran Mimpi Patah Gigi

Mimpi selalu dikaikan dengan mainan tidur ataupun mainan syaitan..biasanya kalo kita pk2 lebey sebelum tido kompem terbawak2 dalam tido..ada gak orang cakap kalo mimpi sebelum subuh tu bole la nak amik pakai..tp kalo mimpi lepas subuh tu kompem la mainan syaitan..apatah lagi kalo tak reti2 nak bgun solat subuh..ada gak kajian cakap ..kalo kita tido kat bilik terlalu sejuk a.k.a tido dlm A/C la..kita akan mudah mendapat mimpi ngeri berbanding tido dalam suhu biasa..aku tak tahu la betul ke tak..tp kalo korang nak try apa salah nya..set la A/C yang plg low..tgk apa jadi..

Entri kali ni aku nak cakap pasal mimpi patah gigi..or tercabut gigi ..biasanya org akan kaitkan mimpi ni dgn seseorang yang mungkin meninggalkan kita bermakna akan meninggal la.aku tak suh korang percaya 100%..ajal maut di tangan tuhan apa..tu mmg tak boleh disangkal lagi..apa pun aku nak berkongsi sket la pengalaman aku or family aku..

1. Wife aku mimpi cabut gigi atas ..awal tahun 2005 (x salah aku)..akhir 2005 ayaha…

Kenapa dan Kesan Hempedu Di Buang - Based on True Story

Semalam aku didatangi komen dari seorang pembaca...
Ni adalah Lanjutan dari Entri nih..  Erk..Kene Buang Hempedu?!!

Kesan

Alhamdulillah..dah 2 bulan lebih hempedu dibuang..tiada kesan sampingan yang boleh dilihat dari mata kasar..berat badan turun sedikit..bukan sbb kene pantang makan..dari segi pemakanan ..x ada apa yang kene pantang..cuma harus beringat dari segi penngambilan bende berlemak..so..kuantiti kene beringat la beb!..hehehe.. kalo dulu dah biasa makan KFC 3 ketul..makan la 2 ketul jer..lebih kurang macam tu lah

Sebabnya..doktor cakap..dulu aku ada hempedu untuk ditugaskan menghancurkan lemak2 makanan ni..sekara ni .. Hati yang ambil alih tugas tu..
So secara logiknya..kita tak nak lah Hati ni bekerja keras dari biasa..nnti overwork hati kita..dan sakit la hati kita nnti..hehehe..eh..ni betul ni..

Tp dari segi ilmu kedoktoran nnya..nak elakkan hati kita jadi Fatty Liver..hati berlemak lah..
So..kalo dirumuskan.. Alhamdullillah dengan kuasa Allah.. tiada kesan sampingan yan…

Masjid Berhampiran Stesen LRT/Monorel

Aku terpanggil nak tulis entri nih...
Bukan per..kadang2..orang bertanya ngan aku...mana masjid yang berdekatan dengan LRT..
Berdekatan ni maksudnya boleh jalan kaki la..tak lebih 500meter - 1 km gitu..pada aku la..tu pun kat 10 minit gak jalan kalo 1 km..

Orang bertanyakan soklan macam ni especially ari jumaat..sbb nak solat jumaat..kalo nak solat fardhu lain..biasanya ..surau bole kita jumpa kat mana2..

Klik untuk Besarkan Gambar

So..sepengetahuan aku..ada beberapa stesen LRT/Monorel yang berhampiran dengan masjid untuk menunaikan solat jumaat..
1. Stesen Masjid Jamek ( Star LRT / Putra LRT) --> Memang dekat benar dengan Masjid 2. Stesen Hang Tuah (Star LRT / Monorel) --> Kene cross bridge untuk ke Masjid 3. Stesen Titiwangsa (Star LRT / Monorel) --> Ni dalam 500 m dari stesen 4. Stesen KLCC ( Putra LRT) -- Yang ni agak jauh sket..tp bole ikut shopping mall..tp jgn terlajak plak..
Mungkin ada lagi stesen yang berhampiran dgn LRT/Monorel nih..tp aku je yang tak tahu..so..ka…