Skip to main content

Tips Jimat Petrol

(Gambar...sekadar hiasan)

Nah..amik ko...minyak naik lagi..marah!!??..marah arr..sapa nak dengar..hahaha...takper2..dah naik dah pon..nak taknak..kene hadapi la jugak..ops..bukan minyak naik.."Pelarasan Subsidi Minyak"..baru betoi..manis dan sedap didengar...so nak citer per..ni nak bagi panduan sket ni..cara2 nak jimatkan minyak..

  1. Pastikan Tekanan angin tayar tu betoi..  simple jer kan..angin tayar bukan kene bayar pun..kalo tekanan angin kurang..banyak rintangan ..so..byk la pakai minyak..
  2. Elak Lebihan Muatan.. ada tgk tak bonet kereta ada apa? perasan tak ada bende2 yang tak patut ada..besi2 buruk ker..rule of thumb..setiap penambahan 50kg..akan meningkat penggunaan petrol..
  3. Tutup cermin tingkap pada halaju tertentu...ha yang ni m ungkin kita tak sedar kot..ingat ke tak pakai a/c lagi jimat..tp..kalo kita bawak lebey dari 80 km/hr..bagusnya kita tutup tingkap..sbb rintangan pada kelajuan ni akan menyebabkan kita guna 10% petrol lebey..compare kita pasang a/c..
  4. Minimumkan halangan aerodinamik..yang ni ..kalo rasa2 nak modify or mekap kereta tu berpada-pada la ekk...nnti kang nak nampak sport..tp duit petrol makin melayang..
  5. Rancang perjalanan...haa.. yang ni pun penting gak..kalo dah sesat..kompem la kene guna byk petrol..so..cari la maklumat terlebey dahulu kalo first time nak g sesuatu tempat..
So..mari kita cuba amalkan sesama..Anda Buat Anda Dapat..aik cam pernah dengar jerrr... 

Comments

tomei said…
tq for d tips... salam pagi..jejalan carik kawan...lalalalal
iLa SaHaR said…
hehehe betul2 ....
tengkorakemas said…
alamak ada silap pasal no 3 tu..thanks bro ingatkan
Lelord said…
ekekekek bagus ni..tq
Tuan Tanah said…
kita ni jek la yang kena dok jimat.. xleh bawak laju lah, takleh memecut la, takleh pasang air cond la jangan tu la, jangan ni lah.. !#!#$%#^%$^&%*(!!!

Popular posts from this blog

Tafsiran Mimpi Patah Gigi

Mimpi selalu dikaikan dengan mainan tidur ataupun mainan syaitan..biasanya kalo kita pk2 lebey sebelum tido kompem terbawak2 dalam tido..ada gak orang cakap kalo mimpi sebelum subuh tu bole la nak amik pakai..tp kalo mimpi lepas subuh tu kompem la mainan syaitan..apatah lagi kalo tak reti2 nak bgun solat subuh..ada gak kajian cakap ..kalo kita tido kat bilik terlalu sejuk a.k.a tido dlm A/C la..kita akan mudah mendapat mimpi ngeri berbanding tido dalam suhu biasa..aku tak tahu la betul ke tak..tp kalo korang nak try apa salah nya..set la A/C yang plg low..tgk apa jadi..

Entri kali ni aku nak cakap pasal mimpi patah gigi..or tercabut gigi ..biasanya org akan kaitkan mimpi ni dgn seseorang yang mungkin meninggalkan kita bermakna akan meninggal la.aku tak suh korang percaya 100%..ajal maut di tangan tuhan apa..tu mmg tak boleh disangkal lagi..apa pun aku nak berkongsi sket la pengalaman aku or family aku..

1. Wife aku mimpi cabut gigi atas ..awal tahun 2005 (x salah aku)..akhir 2005 ayaha…

Kenapa dan Kesan Hempedu Di Buang - Based on True Story

Semalam aku didatangi komen dari seorang pembaca...
Ni adalah Lanjutan dari Entri nih..  Erk..Kene Buang Hempedu?!!

Kesan

Alhamdulillah..dah 2 bulan lebih hempedu dibuang..tiada kesan sampingan yang boleh dilihat dari mata kasar..berat badan turun sedikit..bukan sbb kene pantang makan..dari segi pemakanan ..x ada apa yang kene pantang..cuma harus beringat dari segi penngambilan bende berlemak..so..kuantiti kene beringat la beb!..hehehe.. kalo dulu dah biasa makan KFC 3 ketul..makan la 2 ketul jer..lebih kurang macam tu lah

Sebabnya..doktor cakap..dulu aku ada hempedu untuk ditugaskan menghancurkan lemak2 makanan ni..sekara ni .. Hati yang ambil alih tugas tu..
So secara logiknya..kita tak nak lah Hati ni bekerja keras dari biasa..nnti overwork hati kita..dan sakit la hati kita nnti..hehehe..eh..ni betul ni..

Tp dari segi ilmu kedoktoran nnya..nak elakkan hati kita jadi Fatty Liver..hati berlemak lah..
So..kalo dirumuskan.. Alhamdullillah dengan kuasa Allah.. tiada kesan sampingan yan…

Masjid Berhampiran Stesen LRT/Monorel

Aku terpanggil nak tulis entri nih...
Bukan per..kadang2..orang bertanya ngan aku...mana masjid yang berdekatan dengan LRT..
Berdekatan ni maksudnya boleh jalan kaki la..tak lebih 500meter - 1 km gitu..pada aku la..tu pun kat 10 minit gak jalan kalo 1 km..

Orang bertanyakan soklan macam ni especially ari jumaat..sbb nak solat jumaat..kalo nak solat fardhu lain..biasanya ..surau bole kita jumpa kat mana2..

Klik untuk Besarkan Gambar

So..sepengetahuan aku..ada beberapa stesen LRT/Monorel yang berhampiran dengan masjid untuk menunaikan solat jumaat..
1. Stesen Masjid Jamek ( Star LRT / Putra LRT) --> Memang dekat benar dengan Masjid 2. Stesen Hang Tuah (Star LRT / Monorel) --> Kene cross bridge untuk ke Masjid 3. Stesen Titiwangsa (Star LRT / Monorel) --> Ni dalam 500 m dari stesen 4. Stesen KLCC ( Putra LRT) -- Yang ni agak jauh sket..tp bole ikut shopping mall..tp jgn terlajak plak..
Mungkin ada lagi stesen yang berhampiran dgn LRT/Monorel nih..tp aku je yang tak tahu..so..ka…