Skip to main content

Soal Asyraf



Assalamualaikum semua...still mode raya haji lagi ker?
Ok..kali ni nak citer sket..pernah tgk rancangan Soal Asyraf kat astro oasis?? Ok la..sebelum tu..pernah tgk Imam Muda x?? kalo pernah ..kenal la sapa Ustaz Asyraf nih..

So apa aku nak citer nih..aku ader tgk rancangan ni baru2 ni..isu dia..mmg panazzz..Isu Kaki Clubbing..ala g kelab malam tu lahh..so byk laa..antara persoalan yang dikupas.

Aku bkn nak mempersoalkan kredebiliti asyraf..nak lawan hujah dari sudut agama yang bukan bidang kepakaran aku pun..cuma aku terfikir..sbb bila kita kupas isu clubbing ni ..mcm tak kena jerkk..

yerlah ..at first pon ..pegi clubbing pun mmg dah tak betul dah..nk cakap pasal menari kat dalam tuh..minum air halal dlm bekas air arak..mmm..dah kompem dah..mmg salah pon....so senang citer isu ni kalo nak dikupaskan pon...simple jer..pegi clubbing tu mmg dah ke arah maksiat dah pon..apa yang berlaku kat dlm tu pon..tok sah la penat2 nak pk betul ke idak..pada aku mmg tak betul pon..

so ..apa cadangan aku..ye lah..takkan nak komen jerk..cadangan tarak...Adalah di cadangkan :

1. Bincangkan isu2 yang remeh tp kita kena tahu...contoh..bab2 semayang ker..mcm..kalo kita dah g semayang raya pada hari jumaat..perlukah kita wat semayang zohor jer..or still kene wat semayang jumaat?..or semayang sambil dukung anak..bole ker..??

2.Isu2 sensitif yang 18SX sket ker..contoh...kalo kita terminum susu isteri kita..apa hukumnya..(sory2 kalo ada  ynag tak senang) tapi kita kene tahu kann??

3. Isu anak luar nikah..anak tu..mcmana kita nk didik dia..camana status dia...

So mmg harapan aku la..kalu bincang isu2 sesitif mcm nih..terbukak sket minda kita nih..byk isu remeh yang kita malu nak bertanya secara terus..tp..inilah salurannya yang aku pk paling tepat..semua orang boleh ambil manfaat..InsyaAllah..

Comments

Makbed said…
minum susu isteri tu hukumnye tak haram. hahahaaa.... sbb tak minum smpai belahak kann?? dia kena 5 kali belahak tau! [tau ke belahak tu hape?]
iamnerves said…
yup...i so agree w u..
ni ntah pape ntah g bincang bende yang dah tau2 kalo buat gak.memang akan terjebak dengan bende2 yg haram...
nak salahkan si ustad asrap tu pun die masih mude baru so mayb die folo je la sipembuat program ni..
yang buat tajuk isu ni yang patut dihentak kepala kat dinding laju2..
heee
*mode emo sket
tengkorakemas said…
betul tu bro..kalau dah namanya clubbing, 1st impression dah tau benda tu tak elok, mungkin mereka nak sedarkan mereka yg buat2 tak tahu kot..

pasal solat jumat tu, saya ada cdgn juga, bincangkan rukun jumat yg ramai tak sedar, dua khutbah tu rukun, tapi ramai yg ambil kesempatan dtg time nak solat je
Inchik Moza said…
agree ngan makbed...

saya pernah dengar dalam satu ceramah, susu isteri tu jatuh hukum anak susuan bila yg minum tu umur 2 tahun ke bawah dan 3 kali kenyang secara berturut2.wallahualam.

so, kalau suami2 terminum, x jadi masalah cuma kesian la kat baby-sepatutnya hak anak, bukan suami :)

Popular posts from this blog

Tafsiran Mimpi Patah Gigi

Mimpi selalu dikaikan dengan mainan tidur ataupun mainan syaitan..biasanya kalo kita pk2 lebey sebelum tido kompem terbawak2 dalam tido..ada gak orang cakap kalo mimpi sebelum subuh tu bole la nak amik pakai..tp kalo mimpi lepas subuh tu kompem la mainan syaitan..apatah lagi kalo tak reti2 nak bgun solat subuh..ada gak kajian cakap ..kalo kita tido kat bilik terlalu sejuk a.k.a tido dlm A/C la..kita akan mudah mendapat mimpi ngeri berbanding tido dalam suhu biasa..aku tak tahu la betul ke tak..tp kalo korang nak try apa salah nya..set la A/C yang plg low..tgk apa jadi..

Entri kali ni aku nak cakap pasal mimpi patah gigi..or tercabut gigi ..biasanya org akan kaitkan mimpi ni dgn seseorang yang mungkin meninggalkan kita bermakna akan meninggal la.aku tak suh korang percaya 100%..ajal maut di tangan tuhan apa..tu mmg tak boleh disangkal lagi..apa pun aku nak berkongsi sket la pengalaman aku or family aku..

1. Wife aku mimpi cabut gigi atas ..awal tahun 2005 (x salah aku)..akhir 2005 ayaha…

Kenapa dan Kesan Hempedu Di Buang - Based on True Story

Semalam aku didatangi komen dari seorang pembaca...
Ni adalah Lanjutan dari Entri nih..  Erk..Kene Buang Hempedu?!!

Kesan

Alhamdulillah..dah 2 bulan lebih hempedu dibuang..tiada kesan sampingan yang boleh dilihat dari mata kasar..berat badan turun sedikit..bukan sbb kene pantang makan..dari segi pemakanan ..x ada apa yang kene pantang..cuma harus beringat dari segi penngambilan bende berlemak..so..kuantiti kene beringat la beb!..hehehe.. kalo dulu dah biasa makan KFC 3 ketul..makan la 2 ketul jer..lebih kurang macam tu lah

Sebabnya..doktor cakap..dulu aku ada hempedu untuk ditugaskan menghancurkan lemak2 makanan ni..sekara ni .. Hati yang ambil alih tugas tu..
So secara logiknya..kita tak nak lah Hati ni bekerja keras dari biasa..nnti overwork hati kita..dan sakit la hati kita nnti..hehehe..eh..ni betul ni..

Tp dari segi ilmu kedoktoran nnya..nak elakkan hati kita jadi Fatty Liver..hati berlemak lah..
So..kalo dirumuskan.. Alhamdullillah dengan kuasa Allah.. tiada kesan sampingan yan…

Masjid Berhampiran Stesen LRT/Monorel

Aku terpanggil nak tulis entri nih...
Bukan per..kadang2..orang bertanya ngan aku...mana masjid yang berdekatan dengan LRT..
Berdekatan ni maksudnya boleh jalan kaki la..tak lebih 500meter - 1 km gitu..pada aku la..tu pun kat 10 minit gak jalan kalo 1 km..

Orang bertanyakan soklan macam ni especially ari jumaat..sbb nak solat jumaat..kalo nak solat fardhu lain..biasanya ..surau bole kita jumpa kat mana2..

Klik untuk Besarkan Gambar

So..sepengetahuan aku..ada beberapa stesen LRT/Monorel yang berhampiran dengan masjid untuk menunaikan solat jumaat..
1. Stesen Masjid Jamek ( Star LRT / Putra LRT) --> Memang dekat benar dengan Masjid 2. Stesen Hang Tuah (Star LRT / Monorel) --> Kene cross bridge untuk ke Masjid 3. Stesen Titiwangsa (Star LRT / Monorel) --> Ni dalam 500 m dari stesen 4. Stesen KLCC ( Putra LRT) -- Yang ni agak jauh sket..tp bole ikut shopping mall..tp jgn terlajak plak..
Mungkin ada lagi stesen yang berhampiran dgn LRT/Monorel nih..tp aku je yang tak tahu..so..ka…