Skip to main content

Simpan Resit Weh...

Satu tabiat buruk pengguna kat Mesia ni..jarang sekalik nak mintak resit..termasuk la diri aku skalik..kebanyakan kita kalo mintak resit tu dipandang org yang calculative..ataupun kedekut la kalo bahasa kasar nya..

Kita ni selalu pk bukan2..sebenarnya mintak resit tu..common sense..kalo pegi negara lain..cashier tu mati2 suh amik resit dari dia..tp sbb sikap kita..penjual pun tak kisah la nak bagi resit ke x..

Nape aku sibuk2 citer pasal resit nih..haaa..sbb dah terkena lah..kalo kita beli barangan elektrik..atau apa2 yang punya warranty..biasanya resit tu dah sistaplekan skalik ngan kad warranty la kan..so takper la kan..tp aku ni citer pasal apa yang kita makan nih..baru2 ni wife aku kene food poisoning..so mmg suspect la satu kedai makan tu..tp...dah tak simpan resit..apa buktinya..kan dah haru..kalo beli kat gerai mmg la takder resit..tp ni beli kat restoran biasa..yang ader mesin cashier tu la...

so dalam hal ni nak salah sapa..diri sendirik la..apa yang bole wat..blacklist jer la kedai tu..melihat kesengsaraan wife aku..tobat tak g dah!!...

so mooral of the story kawan2..Simpan lah resit ..at least wat sementara waktu!!..sejak kejadian tu..makan luar mmg jarang dah la..kalo makan pun..kompem simpan resit!!!....

Comments

BLADE EDGE said…
salam...

biasanya mmg majoriti kedai2 makan kat m'sia xde bg resit..jarang sgt kalo yg bg tu..

kalo berlaku la sbarang kejadian x diingini, xsemestinya keracunan makanan, bila xde resit ni susah kita nak sue dia balik..kalo repot kat pihak berkuasa pun, xblh nk wat apa2 kalo xde bukti..
Pala Maldini said…
orang yang tak ambil resit.. mungkin dia jenis yang "Pencinta alam sekitar".. macam aku.. har har

Popular posts from this blog

Tafsiran Mimpi Patah Gigi

Mimpi selalu dikaikan dengan mainan tidur ataupun mainan syaitan..biasanya kalo kita pk2 lebey sebelum tido kompem terbawak2 dalam tido..ada gak orang cakap kalo mimpi sebelum subuh tu bole la nak amik pakai..tp kalo mimpi lepas subuh tu kompem la mainan syaitan..apatah lagi kalo tak reti2 nak bgun solat subuh..ada gak kajian cakap ..kalo kita tido kat bilik terlalu sejuk a.k.a tido dlm A/C la..kita akan mudah mendapat mimpi ngeri berbanding tido dalam suhu biasa..aku tak tahu la betul ke tak..tp kalo korang nak try apa salah nya..set la A/C yang plg low..tgk apa jadi..

Entri kali ni aku nak cakap pasal mimpi patah gigi..or tercabut gigi ..biasanya org akan kaitkan mimpi ni dgn seseorang yang mungkin meninggalkan kita bermakna akan meninggal la.aku tak suh korang percaya 100%..ajal maut di tangan tuhan apa..tu mmg tak boleh disangkal lagi..apa pun aku nak berkongsi sket la pengalaman aku or family aku..

1. Wife aku mimpi cabut gigi atas ..awal tahun 2005 (x salah aku)..akhir 2005 ayaha…

Kenapa dan Kesan Hempedu Di Buang - Based on True Story

Semalam aku didatangi komen dari seorang pembaca...
Ni adalah Lanjutan dari Entri nih..  Erk..Kene Buang Hempedu?!!

Kesan

Alhamdulillah..dah 2 bulan lebih hempedu dibuang..tiada kesan sampingan yang boleh dilihat dari mata kasar..berat badan turun sedikit..bukan sbb kene pantang makan..dari segi pemakanan ..x ada apa yang kene pantang..cuma harus beringat dari segi penngambilan bende berlemak..so..kuantiti kene beringat la beb!..hehehe.. kalo dulu dah biasa makan KFC 3 ketul..makan la 2 ketul jer..lebih kurang macam tu lah

Sebabnya..doktor cakap..dulu aku ada hempedu untuk ditugaskan menghancurkan lemak2 makanan ni..sekara ni .. Hati yang ambil alih tugas tu..
So secara logiknya..kita tak nak lah Hati ni bekerja keras dari biasa..nnti overwork hati kita..dan sakit la hati kita nnti..hehehe..eh..ni betul ni..

Tp dari segi ilmu kedoktoran nnya..nak elakkan hati kita jadi Fatty Liver..hati berlemak lah..
So..kalo dirumuskan.. Alhamdullillah dengan kuasa Allah.. tiada kesan sampingan yan…

Masjid Berhampiran Stesen LRT/Monorel

Aku terpanggil nak tulis entri nih...
Bukan per..kadang2..orang bertanya ngan aku...mana masjid yang berdekatan dengan LRT..
Berdekatan ni maksudnya boleh jalan kaki la..tak lebih 500meter - 1 km gitu..pada aku la..tu pun kat 10 minit gak jalan kalo 1 km..

Orang bertanyakan soklan macam ni especially ari jumaat..sbb nak solat jumaat..kalo nak solat fardhu lain..biasanya ..surau bole kita jumpa kat mana2..

Klik untuk Besarkan Gambar

So..sepengetahuan aku..ada beberapa stesen LRT/Monorel yang berhampiran dengan masjid untuk menunaikan solat jumaat..
1. Stesen Masjid Jamek ( Star LRT / Putra LRT) --> Memang dekat benar dengan Masjid 2. Stesen Hang Tuah (Star LRT / Monorel) --> Kene cross bridge untuk ke Masjid 3. Stesen Titiwangsa (Star LRT / Monorel) --> Ni dalam 500 m dari stesen 4. Stesen KLCC ( Putra LRT) -- Yang ni agak jauh sket..tp bole ikut shopping mall..tp jgn terlajak plak..
Mungkin ada lagi stesen yang berhampiran dgn LRT/Monorel nih..tp aku je yang tak tahu..so..ka…