Skip to main content

Banjir oh Banjir



Ari ni terpampang kat muka depan utusan..citer pasal banjir yang makin buruk nihh..aku bukan per..tiba2 terpk ..ni mmg kuasa Allah..tak ader siapa pun boleh melangkaui kuasa dia pun..

Emmm..cuma korng pernah terlintas kat pfikiran korang tak?? saban tahun banjir melanda kita kan..tp..korang tak perasan ker..kadang2 ada satu dua tempat..tiap2 tahun kene banjir..tiap2 tahun kene pindah..tiap2 tahun kene bersih lumpur kat rumah..rugi ribu2 ringgit!! perasan x? ke aku jer yang perasan nih!!

so..takkan la tak ada satu usaha nak mencegah nye..aku tahu..hujan tu tak bole nak elak..n aku x suh pun g import bomoh2 indon kat luar sana tuh..cuma..kata nak jadi negara  maju kan..mgkin ada alternatif nak elak banjir nih..ehh..tp kang orang bidas plak..tu kat amerika tu..tiap2 tahun kene taufan..aduss..diaorang kan negara maju..mmmm..x terjawab pakcik..kapla pon mmg dah botak dah!!..

pendapat aku..mgkin ada bijak2 pandai yang boleh memikir some sort of prevention lar..uih speaking plak..dari labur duit ntah ke mana..cuba study sket..student2 kan ramai..wat la thesis untuk diaorang ker mengenai sistem perparitan ker..mesti ada punya la..n mungkin la aku cakap ni senang lar..tp orang yang pakar dalam bidang ni..perlu la bertindak sesuatu..

Jangan la ..kita dok menonong jerr..banjir lagi kesian..pindah lagi kesian..sekolah tutup..budak2 yea yea...ok..boleh kot kalo kita nak  berubah..InsyaAllah..

Comments

Jo Qusary said…
mengikut kata adik aku yg tgh stadi engineering, ramai yg tak berminat nak mengkaji waterwork system dan water engineering kat Malaysia... yg ada buat tesis psl tu pun boleh kira dgn jari je... jadi bidang perparitan tak berapa menggalakkan di kalangan jurutera kita dan tak diendahkan sgt, so jadi la peristiwa banjir besar-besaran mcm skg nie...
My Little Diary said…
gomen duit byk.. bole guna duit tu utk pindah randah... hehe
Ezzu Raza said…
jo: ye ke? Ptt la, aku rasa kurang dipromosi kn kot..ptt kerajaan dh kene pk la..sian wo jd mangsa bnjir!
My little diary: ish, byk sgt la tu! Duit kita la tu.hehe

Popular posts from this blog

Tafsiran Mimpi Patah Gigi

Mimpi selalu dikaikan dengan mainan tidur ataupun mainan syaitan..biasanya kalo kita pk2 lebey sebelum tido kompem terbawak2 dalam tido..ada gak orang cakap kalo mimpi sebelum subuh tu bole la nak amik pakai..tp kalo mimpi lepas subuh tu kompem la mainan syaitan..apatah lagi kalo tak reti2 nak bgun solat subuh..ada gak kajian cakap ..kalo kita tido kat bilik terlalu sejuk a.k.a tido dlm A/C la..kita akan mudah mendapat mimpi ngeri berbanding tido dalam suhu biasa..aku tak tahu la betul ke tak..tp kalo korang nak try apa salah nya..set la A/C yang plg low..tgk apa jadi..

Entri kali ni aku nak cakap pasal mimpi patah gigi..or tercabut gigi ..biasanya org akan kaitkan mimpi ni dgn seseorang yang mungkin meninggalkan kita bermakna akan meninggal la.aku tak suh korang percaya 100%..ajal maut di tangan tuhan apa..tu mmg tak boleh disangkal lagi..apa pun aku nak berkongsi sket la pengalaman aku or family aku..

1. Wife aku mimpi cabut gigi atas ..awal tahun 2005 (x salah aku)..akhir 2005 ayaha…

Kenapa dan Kesan Hempedu Di Buang - Based on True Story

Semalam aku didatangi komen dari seorang pembaca...
Ni adalah Lanjutan dari Entri nih..  Erk..Kene Buang Hempedu?!!

Kesan

Alhamdulillah..dah 2 bulan lebih hempedu dibuang..tiada kesan sampingan yang boleh dilihat dari mata kasar..berat badan turun sedikit..bukan sbb kene pantang makan..dari segi pemakanan ..x ada apa yang kene pantang..cuma harus beringat dari segi penngambilan bende berlemak..so..kuantiti kene beringat la beb!..hehehe.. kalo dulu dah biasa makan KFC 3 ketul..makan la 2 ketul jer..lebih kurang macam tu lah

Sebabnya..doktor cakap..dulu aku ada hempedu untuk ditugaskan menghancurkan lemak2 makanan ni..sekara ni .. Hati yang ambil alih tugas tu..
So secara logiknya..kita tak nak lah Hati ni bekerja keras dari biasa..nnti overwork hati kita..dan sakit la hati kita nnti..hehehe..eh..ni betul ni..

Tp dari segi ilmu kedoktoran nnya..nak elakkan hati kita jadi Fatty Liver..hati berlemak lah..
So..kalo dirumuskan.. Alhamdullillah dengan kuasa Allah.. tiada kesan sampingan yan…

Masjid Berhampiran Stesen LRT/Monorel

Aku terpanggil nak tulis entri nih...
Bukan per..kadang2..orang bertanya ngan aku...mana masjid yang berdekatan dengan LRT..
Berdekatan ni maksudnya boleh jalan kaki la..tak lebih 500meter - 1 km gitu..pada aku la..tu pun kat 10 minit gak jalan kalo 1 km..

Orang bertanyakan soklan macam ni especially ari jumaat..sbb nak solat jumaat..kalo nak solat fardhu lain..biasanya ..surau bole kita jumpa kat mana2..

Klik untuk Besarkan Gambar

So..sepengetahuan aku..ada beberapa stesen LRT/Monorel yang berhampiran dengan masjid untuk menunaikan solat jumaat..
1. Stesen Masjid Jamek ( Star LRT / Putra LRT) --> Memang dekat benar dengan Masjid 2. Stesen Hang Tuah (Star LRT / Monorel) --> Kene cross bridge untuk ke Masjid 3. Stesen Titiwangsa (Star LRT / Monorel) --> Ni dalam 500 m dari stesen 4. Stesen KLCC ( Putra LRT) -- Yang ni agak jauh sket..tp bole ikut shopping mall..tp jgn terlajak plak..
Mungkin ada lagi stesen yang berhampiran dgn LRT/Monorel nih..tp aku je yang tak tahu..so..ka…