Skip to main content

Nak G Raya.Kena ader invitation dulu ker?

Sekarang ni trend open house memang mendapat sambutan..kadang2 hujung minggu tu dah tak yah masak dah..dari pg sampai malam g open house raya..apa pun syawal pun bakal melabuhkan tirai nya x lama lagi..so weekend ni kompem takder open house dah..hehe..

Baru2 ni aku terpaksa membatalkan open house kat umah aku 2 hari sebelum yang dirancang..agak mendukacitakan jugak la..sbb da jemput dah..tup2 kena hantar sms x jadi plak..tp rakan2 seopis berkumpul sbb ada jamuan raya di opis..masa berbual2 tu ada sahabat ckp " korang perasan tak..skang ni kalo nak g beraya..kene tunggu open house.baru boleh pegi.dulu kita main pegi jer..dah musim beraya..musim ziarah menziarah.." betul gak kan..takkan nak tunggu masak sedap2 baru nak datang..jamu kuih raya..meraikan tetamu kan dah cukup..

Rasanya kita dah terjauh dari konsep beraya la..mmg bagus kalau kita dapat meraikan tetamu yang datang dengan pelbagai juadah..tp kalo diaorang kita tak invite tak bole datang ker? kalo diaorang nak datang perlukah kita nak sediakan 1001 alasan..bole aja kan..kita nak berziarah kann..bkn nak mkn sampai pecah perut..

 Pada aku tuan rumah dan tetamu kena paham tujuan asal ziarah menzirah masa raya..kalo tetiba dia nak datang so tetamu tak bole la expect nak juadah spesel2.. jgn la pulak merungut..kata tuan rumah sediakan kuih raya jer...tuan rumah pulak jgn la bg alasan supaya rakan tu tak datang sbb takut tak dapat sediakan apa yang patut..nampak kan..trend sekarang..

Mungkin kita bole fikir2 kan..apakah kita sebagai tetamu dtg mengharapkan juadah yang spesel2?..atau kita sebagai tuan rumah akan memberi 1001 alasan supaya tetamu x dtg rumah kita takut kerana kita tak sedia apa2? ..

Comments

Anonymous said…
semakin moden, semakin jauh tersasar konsep beraya tu..

agak2nye kalau datang tanpa invitation kad walaupun rumah kawan sendiri, kemungkinan besar kena halau balik..huhu!
Ezzu Raza said…
tu la pasal.. terasa trend open house tu wat "gap" antara kawan2..kalo ikutkan ziarah je la kan..bknnye org yang kita tak kenal..by the way tq 4 the komen..

Popular posts from this blog

Tafsiran Mimpi Patah Gigi

Mimpi selalu dikaikan dengan mainan tidur ataupun mainan syaitan..biasanya kalo kita pk2 lebey sebelum tido kompem terbawak2 dalam tido..ada gak orang cakap kalo mimpi sebelum subuh tu bole la nak amik pakai..tp kalo mimpi lepas subuh tu kompem la mainan syaitan..apatah lagi kalo tak reti2 nak bgun solat subuh..ada gak kajian cakap ..kalo kita tido kat bilik terlalu sejuk a.k.a tido dlm A/C la..kita akan mudah mendapat mimpi ngeri berbanding tido dalam suhu biasa..aku tak tahu la betul ke tak..tp kalo korang nak try apa salah nya..set la A/C yang plg low..tgk apa jadi..

Entri kali ni aku nak cakap pasal mimpi patah gigi..or tercabut gigi ..biasanya org akan kaitkan mimpi ni dgn seseorang yang mungkin meninggalkan kita bermakna akan meninggal la.aku tak suh korang percaya 100%..ajal maut di tangan tuhan apa..tu mmg tak boleh disangkal lagi..apa pun aku nak berkongsi sket la pengalaman aku or family aku..

1. Wife aku mimpi cabut gigi atas ..awal tahun 2005 (x salah aku)..akhir 2005 ayaha…

Kenapa dan Kesan Hempedu Di Buang - Based on True Story

Semalam aku didatangi komen dari seorang pembaca...
Ni adalah Lanjutan dari Entri nih..  Erk..Kene Buang Hempedu?!!

Kesan

Alhamdulillah..dah 2 bulan lebih hempedu dibuang..tiada kesan sampingan yang boleh dilihat dari mata kasar..berat badan turun sedikit..bukan sbb kene pantang makan..dari segi pemakanan ..x ada apa yang kene pantang..cuma harus beringat dari segi penngambilan bende berlemak..so..kuantiti kene beringat la beb!..hehehe.. kalo dulu dah biasa makan KFC 3 ketul..makan la 2 ketul jer..lebih kurang macam tu lah

Sebabnya..doktor cakap..dulu aku ada hempedu untuk ditugaskan menghancurkan lemak2 makanan ni..sekara ni .. Hati yang ambil alih tugas tu..
So secara logiknya..kita tak nak lah Hati ni bekerja keras dari biasa..nnti overwork hati kita..dan sakit la hati kita nnti..hehehe..eh..ni betul ni..

Tp dari segi ilmu kedoktoran nnya..nak elakkan hati kita jadi Fatty Liver..hati berlemak lah..
So..kalo dirumuskan.. Alhamdullillah dengan kuasa Allah.. tiada kesan sampingan yan…

Masjid Berhampiran Stesen LRT/Monorel

Aku terpanggil nak tulis entri nih...
Bukan per..kadang2..orang bertanya ngan aku...mana masjid yang berdekatan dengan LRT..
Berdekatan ni maksudnya boleh jalan kaki la..tak lebih 500meter - 1 km gitu..pada aku la..tu pun kat 10 minit gak jalan kalo 1 km..

Orang bertanyakan soklan macam ni especially ari jumaat..sbb nak solat jumaat..kalo nak solat fardhu lain..biasanya ..surau bole kita jumpa kat mana2..

Klik untuk Besarkan Gambar

So..sepengetahuan aku..ada beberapa stesen LRT/Monorel yang berhampiran dengan masjid untuk menunaikan solat jumaat..
1. Stesen Masjid Jamek ( Star LRT / Putra LRT) --> Memang dekat benar dengan Masjid 2. Stesen Hang Tuah (Star LRT / Monorel) --> Kene cross bridge untuk ke Masjid 3. Stesen Titiwangsa (Star LRT / Monorel) --> Ni dalam 500 m dari stesen 4. Stesen KLCC ( Putra LRT) -- Yang ni agak jauh sket..tp bole ikut shopping mall..tp jgn terlajak plak..
Mungkin ada lagi stesen yang berhampiran dgn LRT/Monorel nih..tp aku je yang tak tahu..so..ka…