Skip to main content

Gores Dan Menang !!

Gores dan menang..ungkapan biasa kita dengar kan..biasanya bende ni orang akan pandai negatif ..tp dlm dok cite negatif tu dah ramai rupanyer dah tertipu..tp kita ingat 'Gores Dan Menang' ni pun berevolusi..modus operandi pun berubah-rubah..kalo dulu kompem agen2 ni akan tunggu kat mana2 ATM tak pon stesen LRT or Station Bas..skang ni diaorang kat mana ekk??..meh aku nak kongsi dua cerita..

Cerita Pertama
Mcm ni..ada grand opening pasaraya baru kat taman equine..so kebetulan aku cuti..n wife pun kerja masuk petang..lepas antar anak2 g nursery..aku pun singgah la jap..tgk2..apa yang best kat situ..then..ada satu lot kedai tu..uihh..ramainye orang..pastu aku di sapa oleh seorang mamat..'bang..bang..singgah jap bang..abang nak beg recycle free x?' aku n wife aku pun layan jer laa..ikut mamat tu duduk kat ruang lot kedai dia larr....mamat tu ckp 'bang n kak dengar je apa saya ckp..then wat survey sket..nnti saya bg free gift beg recycle'..mamat tu pun mula la menerangkan produk nye yang pelbagai..then survey sket pasal aku beli brg umah kat mana lar..beli pakai kad ke cash la..ok..aku n wife pn layan jer..sambil2 tnya2 ala kadar..

Then acara kemuncak yang tak disangka-sangka..'bang..dalam kotak free gift tu ada kupon tau..bonus kupon..abg kene bukak ..mgkin dapat diskaun'..so aku pun bukak la kupon tu..'Buy one product, free three items..' aku pon tunjuk la kat mamt tu..alih alih ..dia plak yang terperanjat..'bang..bang..ni special ni bang..ada 10 je kupon cam ni bang..' sambil panggil2 agen2 yang lain konon2 nya kami lah yang paling bertuah kat situ..!! aku pun dah agak something dah..aku cuit peha bini aku..bini aku pon menggerakkan langkah..dia kata nak g toilet..so tinggal aku kat situ..agen tu convince lagi aku..'beli bang..untung dekat 7k ni..abang beli jer barang paling murah kat sini..tu..tu penapis air tu..baru 2k..abg dapat barang free lain ni..7k tuhh..' aku hanya senyum shaja..then wife aku sampai..'babah ..jom la dah lambat ni' so aku pun ckp kat agen tak per..then aku blah dari situ..nampak x..skang ni diaorang tak panggil gores dan menang dahh..lain sket..pada aku..kalo korang tak plan pun nak beli satu2 barang tu..jgn beli..untungla berapa banyak pon..dah korang tak pk pun nak beli..naper plak gatal2 nak beli..tul tak..
Cerita Kedua
Yang ni berlaku lama dah...5-6 tahun lepas ada kot..berlaku di IOI Mall..masa tu aku ngan awek aku (bini aku skang la) nak g tgk wayang..tp dah agak lambat dah..so sebelum wayang mula..kene cepat2 la cari parking...
pusing punya pusing..ada kat 30 minit kot..akhirnya ada satu kereta nak keluar..yess..aku pun cepat2 bagi signal..penuh harapan ni..elok jer kete tu kuar ..tiba2 kete dari belakang aku terus masuk parking tu..aik ...kurang ajar ni..aku pun bunyikan hon sepanjang mungkin...
mamat tu bole wat dek jer..kuar dalam kereta..menonong nonong bwk awek menuju ke entrance..aku pun bkk tingkap..aku jerit la..'woii!! aku dah tunggu la'..dia buat tak dengar jerk.. ok..tak per2..aku pun redha jer la..tp..nak blah mcm tu jerr..mana mungkin kan..
aku usha sekeliling..tgk pak guard..tgk cctv..aku ckp kat awek aku..tunggu dlm kete jap ekk..aku pun amik kunci umah aku...g kat kete tadi...zaaaaassssssssssssssss....dari fender depan..sampai fender belakang...aku calarkan!!!...haaaa...ini baru GORES DAN MENANG!!.. masuk kete balik..aku ckp kat awek aku..jom kita p tgk wayang kat tempat lain..awek aku tanya nape..'aku ckp x ada apa2'..hehehe..
Aku tak suh korang tiru aksi aku ni..masa tu muda lagi..belum jadi bapak lagi..skang ni byk  mengalah dah dalam semua hal..hehehe..
So moral of the story dua citer ni..kita kene sentiasa berhati-hati dalam membuat apa jua pilihan dan tindakan..ops..bab calar kereta orang ..diingatkan lagi..Jgan Tiru..hanya yang terlatih jer bole buat dengan pantas dan selamat..hahaha..

Comments

Ieda Al-Habsyi said…
benci ngan gores dan menang tapi masih pelik sebab ada juga yang masih tertipu kan,depa ni tak baca paper ape..
Bb Hussain said…
hahhaha..i like the second story..memula tgk tajuk pun dah ada kat pikiran ni 2 maksud..sbb memula beli kete dgn kawan2..masing2 sibuk tanya..eh kete korang dah ada gores dan menang lum..hehe..
BLADE EDGE said…
salam...


hahahahaa...kalo gores dan menang yg tipu hadiah tu takmau laa...tp kalo yg jenis calar muka org ooppsss..kete org tu nak sgt ler..especially bila bdepan dgn manusia ngek ngok mcm dlm citer kedua tuu :-DDDDDDD

Popular posts from this blog

Tafsiran Mimpi Patah Gigi

Mimpi selalu dikaikan dengan mainan tidur ataupun mainan syaitan..biasanya kalo kita pk2 lebey sebelum tido kompem terbawak2 dalam tido..ada gak orang cakap kalo mimpi sebelum subuh tu bole la nak amik pakai..tp kalo mimpi lepas subuh tu kompem la mainan syaitan..apatah lagi kalo tak reti2 nak bgun solat subuh..ada gak kajian cakap ..kalo kita tido kat bilik terlalu sejuk a.k.a tido dlm A/C la..kita akan mudah mendapat mimpi ngeri berbanding tido dalam suhu biasa..aku tak tahu la betul ke tak..tp kalo korang nak try apa salah nya..set la A/C yang plg low..tgk apa jadi..

Entri kali ni aku nak cakap pasal mimpi patah gigi..or tercabut gigi ..biasanya org akan kaitkan mimpi ni dgn seseorang yang mungkin meninggalkan kita bermakna akan meninggal la.aku tak suh korang percaya 100%..ajal maut di tangan tuhan apa..tu mmg tak boleh disangkal lagi..apa pun aku nak berkongsi sket la pengalaman aku or family aku..

1. Wife aku mimpi cabut gigi atas ..awal tahun 2005 (x salah aku)..akhir 2005 ayaha…

Kenapa dan Kesan Hempedu Di Buang - Based on True Story

Semalam aku didatangi komen dari seorang pembaca...
Ni adalah Lanjutan dari Entri nih..  Erk..Kene Buang Hempedu?!!

Kesan

Alhamdulillah..dah 2 bulan lebih hempedu dibuang..tiada kesan sampingan yang boleh dilihat dari mata kasar..berat badan turun sedikit..bukan sbb kene pantang makan..dari segi pemakanan ..x ada apa yang kene pantang..cuma harus beringat dari segi penngambilan bende berlemak..so..kuantiti kene beringat la beb!..hehehe.. kalo dulu dah biasa makan KFC 3 ketul..makan la 2 ketul jer..lebih kurang macam tu lah

Sebabnya..doktor cakap..dulu aku ada hempedu untuk ditugaskan menghancurkan lemak2 makanan ni..sekara ni .. Hati yang ambil alih tugas tu..
So secara logiknya..kita tak nak lah Hati ni bekerja keras dari biasa..nnti overwork hati kita..dan sakit la hati kita nnti..hehehe..eh..ni betul ni..

Tp dari segi ilmu kedoktoran nnya..nak elakkan hati kita jadi Fatty Liver..hati berlemak lah..
So..kalo dirumuskan.. Alhamdullillah dengan kuasa Allah.. tiada kesan sampingan yan…

Masjid Berhampiran Stesen LRT/Monorel

Aku terpanggil nak tulis entri nih...
Bukan per..kadang2..orang bertanya ngan aku...mana masjid yang berdekatan dengan LRT..
Berdekatan ni maksudnya boleh jalan kaki la..tak lebih 500meter - 1 km gitu..pada aku la..tu pun kat 10 minit gak jalan kalo 1 km..

Orang bertanyakan soklan macam ni especially ari jumaat..sbb nak solat jumaat..kalo nak solat fardhu lain..biasanya ..surau bole kita jumpa kat mana2..

Klik untuk Besarkan Gambar

So..sepengetahuan aku..ada beberapa stesen LRT/Monorel yang berhampiran dengan masjid untuk menunaikan solat jumaat..
1. Stesen Masjid Jamek ( Star LRT / Putra LRT) --> Memang dekat benar dengan Masjid 2. Stesen Hang Tuah (Star LRT / Monorel) --> Kene cross bridge untuk ke Masjid 3. Stesen Titiwangsa (Star LRT / Monorel) --> Ni dalam 500 m dari stesen 4. Stesen KLCC ( Putra LRT) -- Yang ni agak jauh sket..tp bole ikut shopping mall..tp jgn terlajak plak..
Mungkin ada lagi stesen yang berhampiran dgn LRT/Monorel nih..tp aku je yang tak tahu..so..ka…