Skip to main content

DOA

Kali ni nak berpesan-pesan sket..untuk aku dan juga pembaca semua..Soalan : Lepas solat , kita ada amik masa untuk berdoa x??

Aku tergerak nak tulis entri ni sbb aku merasakan tanggungjawab aku untuk sama2 bg nasihat..td lepas solat jumaat..berapa ramai meninggalkan masjid tanpa membaca doa..dulu aku pun macam tu..mcm cepat2 jer nak kuar masjid...tp kadang2 tu takde apa nak kejar punn..

Cuba la kita pk2 balik..apa sangat kita nak kejar tu. takut jalan jem..takut kereta kita block kereta orang??.betul ker kita ni dah cukup bagus sampai tak perlu nak mintak pertolongan dari Allah..

Aku memerhatikan mmg ramai org yang tinggalkan ruang solat tanpa doa..pada aku.. kalu tak sempat nak baca follow imam..tadahla tangan kita..baca doa kita sendirik..aku rasa kita mmg sama2 lemah..sering lalai..

So lepas ni..sama2 la amik masa sket berdoa..tak rugikann.. 

Comments

Mardhiah said…
doa itu merupakan kekuatan rohani, bila kita meletakkan harapan kepada Yang Maha Kuasa... Tapi tu la, time sedih or susah je teringat nk berdoa... =[
tengkorakemas said…
doa kena banyak2...sebab bukan sekali berdoa Allah akan makbulkan..ramai yg ambil mudah utk tidak berdoa..
Pala Maldini said…
aku selalu doa sendiri je.. betul juga la, ntah apa yang aku kejarkan bila keluar awal.. emmm
BLADE EDGE said…
salam...

slalunya mcm tu la...pi mana2 pun sama jer. asal lps solat jemaah jer lesap..tak dan nak baca doa..walhal xde la lama pun..mmg xde benda sgt nak dikejar pun...dunia jer semua tu...

xsalah kalo duduk sekejap lepas berjemaah tu berwirid dan berdoa skali..biar la blk bersama dgn jemaah2 lain. at least kita eratkan silaturrahim secara tak langsung...
Jo Qusary said…
saya berdoa semoga Tuan Rezzu sihat walafiat selalu... salam
Anonymous said…
betul2 doa lew dulu kan???
Ezzu Raza said…
Tu la pasal..kang dah jumpa yang seangkatan.hehehe. Mr. Pala Maldini..pasni kita kena tunggu baca doa ngan imam sekalik..takde ende nak kejar pon..

Popular posts from this blog

Tafsiran Mimpi Patah Gigi

Mimpi selalu dikaikan dengan mainan tidur ataupun mainan syaitan..biasanya kalo kita pk2 lebey sebelum tido kompem terbawak2 dalam tido..ada gak orang cakap kalo mimpi sebelum subuh tu bole la nak amik pakai..tp kalo mimpi lepas subuh tu kompem la mainan syaitan..apatah lagi kalo tak reti2 nak bgun solat subuh..ada gak kajian cakap ..kalo kita tido kat bilik terlalu sejuk a.k.a tido dlm A/C la..kita akan mudah mendapat mimpi ngeri berbanding tido dalam suhu biasa..aku tak tahu la betul ke tak..tp kalo korang nak try apa salah nya..set la A/C yang plg low..tgk apa jadi..

Entri kali ni aku nak cakap pasal mimpi patah gigi..or tercabut gigi ..biasanya org akan kaitkan mimpi ni dgn seseorang yang mungkin meninggalkan kita bermakna akan meninggal la.aku tak suh korang percaya 100%..ajal maut di tangan tuhan apa..tu mmg tak boleh disangkal lagi..apa pun aku nak berkongsi sket la pengalaman aku or family aku..

1. Wife aku mimpi cabut gigi atas ..awal tahun 2005 (x salah aku)..akhir 2005 ayaha…

Kenapa dan Kesan Hempedu Di Buang - Based on True Story

Semalam aku didatangi komen dari seorang pembaca...
Ni adalah Lanjutan dari Entri nih..  Erk..Kene Buang Hempedu?!!

Kesan

Alhamdulillah..dah 2 bulan lebih hempedu dibuang..tiada kesan sampingan yang boleh dilihat dari mata kasar..berat badan turun sedikit..bukan sbb kene pantang makan..dari segi pemakanan ..x ada apa yang kene pantang..cuma harus beringat dari segi penngambilan bende berlemak..so..kuantiti kene beringat la beb!..hehehe.. kalo dulu dah biasa makan KFC 3 ketul..makan la 2 ketul jer..lebih kurang macam tu lah

Sebabnya..doktor cakap..dulu aku ada hempedu untuk ditugaskan menghancurkan lemak2 makanan ni..sekara ni .. Hati yang ambil alih tugas tu..
So secara logiknya..kita tak nak lah Hati ni bekerja keras dari biasa..nnti overwork hati kita..dan sakit la hati kita nnti..hehehe..eh..ni betul ni..

Tp dari segi ilmu kedoktoran nnya..nak elakkan hati kita jadi Fatty Liver..hati berlemak lah..
So..kalo dirumuskan.. Alhamdullillah dengan kuasa Allah.. tiada kesan sampingan yan…

Masjid Berhampiran Stesen LRT/Monorel

Aku terpanggil nak tulis entri nih...
Bukan per..kadang2..orang bertanya ngan aku...mana masjid yang berdekatan dengan LRT..
Berdekatan ni maksudnya boleh jalan kaki la..tak lebih 500meter - 1 km gitu..pada aku la..tu pun kat 10 minit gak jalan kalo 1 km..

Orang bertanyakan soklan macam ni especially ari jumaat..sbb nak solat jumaat..kalo nak solat fardhu lain..biasanya ..surau bole kita jumpa kat mana2..

Klik untuk Besarkan Gambar

So..sepengetahuan aku..ada beberapa stesen LRT/Monorel yang berhampiran dengan masjid untuk menunaikan solat jumaat..
1. Stesen Masjid Jamek ( Star LRT / Putra LRT) --> Memang dekat benar dengan Masjid 2. Stesen Hang Tuah (Star LRT / Monorel) --> Kene cross bridge untuk ke Masjid 3. Stesen Titiwangsa (Star LRT / Monorel) --> Ni dalam 500 m dari stesen 4. Stesen KLCC ( Putra LRT) -- Yang ni agak jauh sket..tp bole ikut shopping mall..tp jgn terlajak plak..
Mungkin ada lagi stesen yang berhampiran dgn LRT/Monorel nih..tp aku je yang tak tahu..so..ka…