Skip to main content

Defensive Driving

Pernah dengar defensive driving x? setahu aku cara driving mcm ni  mmg memenatkan kepala otak kita..kalo korang tergolong dlm senarai yang aku tulis kat bawah ni..kompem korang pun defensive driving ..kalo tak ade..maknanya Attacking Driving lah tu..hehehe..kene hati2 sket...

1. Bila kat simpang , kita akan amik masa yang lama sket nak menyeberang..kita akan pastikan betul2 tak dak kereta baru masuk simpang..

2.Macammana pun keadaan traffic , kita mesti bagi signal kanan or kiri..walaupun masa tu dah kol 2-3 pagi hatta kat jalan kampung sekalipon..maksud aku..mmg kompem kereta kita je kat atas jalan tp still kita bg signal..

3.Kita akan mudah alert kereta yang kat depan or tepi kita..dan boleh agak yang pemandu lain tu nak masuk kanan ke..kiri ker..dan yang pasti ..kita akan mengalah lahh..bagi laluan dengan penuh sopan santun

4.Jarang sgt guna hon..biasanya bagi high beam jer utk alertkan pemandu sekeliling...terasa kalo guna hon tu cam x sopan jer..

5.Kalo nak brake..tak akan brek mengejut la..or dah nak dekat baru nak brake..kita akan ambil masa sket...

6."Cucuk" kereta kat depan kita kompem la takde dlm kamus defensive driving..

Ha..camana..ada tak yang tersenarai dlm list nih..kalo ada tu kompemlah Defensive Driving la tu...apa pun..org selalu ckp..bila kita bawak kereta elok2..org lain bwk tak elok..eksiden jugak..pendek kata ..kalo dah nak eksiden tu..mmg dah tak bole nak elak..

Tp pada aku ..kita kene bykkan tawakkal..baca doa naik kenderaan ker..paling tak..baca Bismillah..mintak perjalanan kita dirahmati Allah..Amin.

Comments

axelida said…
mcm saya masuk lam list jer tp no. 4 tu x kot.. hon guna gak tgk keseswaian.. haha

tengkiu follow saya *wink*
Makbed said…
defenseless driving selalu la aku nengok. ngaaaaaaaaaaaaaa~
paDel said…
owhh...aku tidak tersenarai..
tengkorakemas said…
menarik! bro, aku tersenarai dalam kumpulan ni haha

payah betul nak guna hon, memang rasa tak sedap hati nak hon, takut org lain terkejut ke,

bg signal tu dah jadi habit, memang automatik akan bg signal

Popular posts from this blog

Tafsiran Mimpi Patah Gigi

Mimpi selalu dikaikan dengan mainan tidur ataupun mainan syaitan..biasanya kalo kita pk2 lebey sebelum tido kompem terbawak2 dalam tido..ada gak orang cakap kalo mimpi sebelum subuh tu bole la nak amik pakai..tp kalo mimpi lepas subuh tu kompem la mainan syaitan..apatah lagi kalo tak reti2 nak bgun solat subuh..ada gak kajian cakap ..kalo kita tido kat bilik terlalu sejuk a.k.a tido dlm A/C la..kita akan mudah mendapat mimpi ngeri berbanding tido dalam suhu biasa..aku tak tahu la betul ke tak..tp kalo korang nak try apa salah nya..set la A/C yang plg low..tgk apa jadi..

Entri kali ni aku nak cakap pasal mimpi patah gigi..or tercabut gigi ..biasanya org akan kaitkan mimpi ni dgn seseorang yang mungkin meninggalkan kita bermakna akan meninggal la.aku tak suh korang percaya 100%..ajal maut di tangan tuhan apa..tu mmg tak boleh disangkal lagi..apa pun aku nak berkongsi sket la pengalaman aku or family aku..

1. Wife aku mimpi cabut gigi atas ..awal tahun 2005 (x salah aku)..akhir 2005 ayaha…

Kenapa dan Kesan Hempedu Di Buang - Based on True Story

Semalam aku didatangi komen dari seorang pembaca...
Ni adalah Lanjutan dari Entri nih..  Erk..Kene Buang Hempedu?!!

Kesan

Alhamdulillah..dah 2 bulan lebih hempedu dibuang..tiada kesan sampingan yang boleh dilihat dari mata kasar..berat badan turun sedikit..bukan sbb kene pantang makan..dari segi pemakanan ..x ada apa yang kene pantang..cuma harus beringat dari segi penngambilan bende berlemak..so..kuantiti kene beringat la beb!..hehehe.. kalo dulu dah biasa makan KFC 3 ketul..makan la 2 ketul jer..lebih kurang macam tu lah

Sebabnya..doktor cakap..dulu aku ada hempedu untuk ditugaskan menghancurkan lemak2 makanan ni..sekara ni .. Hati yang ambil alih tugas tu..
So secara logiknya..kita tak nak lah Hati ni bekerja keras dari biasa..nnti overwork hati kita..dan sakit la hati kita nnti..hehehe..eh..ni betul ni..

Tp dari segi ilmu kedoktoran nnya..nak elakkan hati kita jadi Fatty Liver..hati berlemak lah..
So..kalo dirumuskan.. Alhamdullillah dengan kuasa Allah.. tiada kesan sampingan yan…

Masjid Berhampiran Stesen LRT/Monorel

Aku terpanggil nak tulis entri nih...
Bukan per..kadang2..orang bertanya ngan aku...mana masjid yang berdekatan dengan LRT..
Berdekatan ni maksudnya boleh jalan kaki la..tak lebih 500meter - 1 km gitu..pada aku la..tu pun kat 10 minit gak jalan kalo 1 km..

Orang bertanyakan soklan macam ni especially ari jumaat..sbb nak solat jumaat..kalo nak solat fardhu lain..biasanya ..surau bole kita jumpa kat mana2..

Klik untuk Besarkan Gambar

So..sepengetahuan aku..ada beberapa stesen LRT/Monorel yang berhampiran dengan masjid untuk menunaikan solat jumaat..
1. Stesen Masjid Jamek ( Star LRT / Putra LRT) --> Memang dekat benar dengan Masjid 2. Stesen Hang Tuah (Star LRT / Monorel) --> Kene cross bridge untuk ke Masjid 3. Stesen Titiwangsa (Star LRT / Monorel) --> Ni dalam 500 m dari stesen 4. Stesen KLCC ( Putra LRT) -- Yang ni agak jauh sket..tp bole ikut shopping mall..tp jgn terlajak plak..
Mungkin ada lagi stesen yang berhampiran dgn LRT/Monorel nih..tp aku je yang tak tahu..so..ka…