Skip to main content

Cerita Di Sebalik Tabir - Pembaziran Terhormat

* Gambar ini di ambil di sebalik tabir rumah aku , kol 2 Pagi (21 Oct 2010) waktu tempatan.

*Prime Minister Office dan Masjid Putrajaya adalah 'landmark' supaya korang tahu kedudukan gambar nih.

Entri kali ni bukan berniat nak memburukkan sesiapa..tp aku nak bawak diri aku sendiri dan rakan2..menyelami betapa kita sangat bertuah..dan betapa membazirnya kita..

  1. Cerah kan..walaupun dah kol 2 pagi..aku tak suruh kita tutup semua lampu jalan..tp aku rasa kita mesti bole fikirkan satu standard pencahayaan yang selamat la.tp tak perlu terang2 sgt cam ni..Ini silap2 pilot bole silau nih!!.
  2. Ada satu bangunan tu terang benderang..n aku tak sure bangunan apa..tp for sure bkn rumah api lar..agak2 la kan..kalo dari rumah aku yang bbrapa kilometer ni bole nampak jelas..amik gambar dgn hp camera 3.2MP pun bole captured elok jer..something wrong la kan..mesti somebody kene pantau nih..
Macam ni la kan..lampu2 jalan or lampu2 bangunan tu mesti ada orang yang kene byr bil nye kan..kalo lampu jalan tu for sure la dtg dari duit kita..silap2 banggunan yang terang benderang tu kalo bangunan kerajaan..haa..kan dah merugikan tu..dlm erti kata..kan dah membazir!!..kan dah terusik duit rakyat tu..kan dah tak cukup nak bayar bonus penjawat awam tuh..opss!!!.by the way aku suka cakap bos aku 'Beri Ikut Mampu !!' Perghhhhh.....

Comments

kalau kata "beri ikut mampu" .. mewah penjawat awam .. agree k;jaan mmg banyak sangat membazirkan duit rakyat .. tapi hak rakyat dia tak bagi .. ni yg kita nampak .. yg sorok2 tu .. leih dasyat.. sabo je la..
Tuan Tanah said…
bro, pasal lampu jalan ni memang dah lama sangat aku nampak. ntah berapa juta2 la bil bulanan kena bayar nak meriahkan putrayaja ni kan? meriah lampu jek watpe tapi suasana sunyi sepi.
Ezzu Raza said…
Itu la pasal 'Tuan Tanah'..meriah x bertempat..
~aTieSs~ said…
sye setuju..
wat pe lmpu jln 2 ad byk..
kalo dh tgh mlm 2... just pasg 2/3 lmpu sdh..
x pyah sme...
contohnyr...selang 5 tiahg lmpu, bru bukak lg 1... wat lh system lmpu yg mcm 2... mybe bleyh save ckit..
psl bgunn 2..sye x sure lh knp dowg x tutup...haa

Popular posts from this blog

Tafsiran Mimpi Patah Gigi

Mimpi selalu dikaikan dengan mainan tidur ataupun mainan syaitan..biasanya kalo kita pk2 lebey sebelum tido kompem terbawak2 dalam tido..ada gak orang cakap kalo mimpi sebelum subuh tu bole la nak amik pakai..tp kalo mimpi lepas subuh tu kompem la mainan syaitan..apatah lagi kalo tak reti2 nak bgun solat subuh..ada gak kajian cakap ..kalo kita tido kat bilik terlalu sejuk a.k.a tido dlm A/C la..kita akan mudah mendapat mimpi ngeri berbanding tido dalam suhu biasa..aku tak tahu la betul ke tak..tp kalo korang nak try apa salah nya..set la A/C yang plg low..tgk apa jadi..

Entri kali ni aku nak cakap pasal mimpi patah gigi..or tercabut gigi ..biasanya org akan kaitkan mimpi ni dgn seseorang yang mungkin meninggalkan kita bermakna akan meninggal la.aku tak suh korang percaya 100%..ajal maut di tangan tuhan apa..tu mmg tak boleh disangkal lagi..apa pun aku nak berkongsi sket la pengalaman aku or family aku..

1. Wife aku mimpi cabut gigi atas ..awal tahun 2005 (x salah aku)..akhir 2005 ayaha…

Kenapa dan Kesan Hempedu Di Buang - Based on True Story

Semalam aku didatangi komen dari seorang pembaca...
Ni adalah Lanjutan dari Entri nih..  Erk..Kene Buang Hempedu?!!

Kesan

Alhamdulillah..dah 2 bulan lebih hempedu dibuang..tiada kesan sampingan yang boleh dilihat dari mata kasar..berat badan turun sedikit..bukan sbb kene pantang makan..dari segi pemakanan ..x ada apa yang kene pantang..cuma harus beringat dari segi penngambilan bende berlemak..so..kuantiti kene beringat la beb!..hehehe.. kalo dulu dah biasa makan KFC 3 ketul..makan la 2 ketul jer..lebih kurang macam tu lah

Sebabnya..doktor cakap..dulu aku ada hempedu untuk ditugaskan menghancurkan lemak2 makanan ni..sekara ni .. Hati yang ambil alih tugas tu..
So secara logiknya..kita tak nak lah Hati ni bekerja keras dari biasa..nnti overwork hati kita..dan sakit la hati kita nnti..hehehe..eh..ni betul ni..

Tp dari segi ilmu kedoktoran nnya..nak elakkan hati kita jadi Fatty Liver..hati berlemak lah..
So..kalo dirumuskan.. Alhamdullillah dengan kuasa Allah.. tiada kesan sampingan yan…

Masjid Berhampiran Stesen LRT/Monorel

Aku terpanggil nak tulis entri nih...
Bukan per..kadang2..orang bertanya ngan aku...mana masjid yang berdekatan dengan LRT..
Berdekatan ni maksudnya boleh jalan kaki la..tak lebih 500meter - 1 km gitu..pada aku la..tu pun kat 10 minit gak jalan kalo 1 km..

Orang bertanyakan soklan macam ni especially ari jumaat..sbb nak solat jumaat..kalo nak solat fardhu lain..biasanya ..surau bole kita jumpa kat mana2..

Klik untuk Besarkan Gambar

So..sepengetahuan aku..ada beberapa stesen LRT/Monorel yang berhampiran dengan masjid untuk menunaikan solat jumaat..
1. Stesen Masjid Jamek ( Star LRT / Putra LRT) --> Memang dekat benar dengan Masjid 2. Stesen Hang Tuah (Star LRT / Monorel) --> Kene cross bridge untuk ke Masjid 3. Stesen Titiwangsa (Star LRT / Monorel) --> Ni dalam 500 m dari stesen 4. Stesen KLCC ( Putra LRT) -- Yang ni agak jauh sket..tp bole ikut shopping mall..tp jgn terlajak plak..
Mungkin ada lagi stesen yang berhampiran dgn LRT/Monorel nih..tp aku je yang tak tahu..so..ka…