Skip to main content

Camana nak bg tak boring dengan hp yang sedia ada?

Sekaramg ni dah byk sgt hp kat pasaran..yang canggih n macam2 lagik..tp korang pernah terpk x kalo kita dah ada hp yang ada kamera 3.2MP , ada wi fi..ada 3G..perlukah kita nk tukar hp kita..walaupon br pkai dlm setahun..aku tak kata kita tak bole tukar..tp pengalaman aku lar..belum kita optimum kn penggunaan hp tu kita dh sibuk nk trade in..tul x..? syarikat hp kompemla keluar hp baru setiap bulan or setiap tahum..yerlah itu bisnes diaorang.. aku rasa la mgkin ada cara yang boleh kita rasa yang hp kita tu still bole maintain or up to date compare dgn hp baru yang kat pasaran...antara nya...


  1. Pastikan kita sentiasa update hp kita..pengalaman aku..hp nokia (yg ada 3G/Wifi or yang seangkatan dgn XpressMusic la) kalo kita update..byk feature baru yang bole kita pakai..
  2. Cari aplication baru dalam OVI (Nokia) ..byk game or application br yang bole kita dload secara free dlm OVI ni..ala..cari warung mamah yg ada wifi..beli teh ais segelas..dload la pa yg patut..
  3. Feature original yang sedia ada tu kita pakai x..mcm to-do note ker memo ker..pastikan pakai la..bkn nak menunjuk nunjuk..tp kalo kita x pakai..kita kurang la menghargai hp kita tu..balik2 sms n kol..hp biasa pn bole pakai..
  4. kalo korang mmg dah pakai intenet kt hp tu..apa kata dload Opera Mobile..aku rasa ni software yg bagus..senang nk loading apa jua website..n plg penting cepat la.. 


Aku rasa ni antara easy step yang bole kita amik la..kalo x ...kita akan asyik rambang mata je tgh hp baru..ingat kita perlu bijak bezakan kemahuan atau keperluan..adios..

Comments

My MiRa said…
mira ngan hp tak selALU BERSAMA...HEHEEE thats why mira tak kesah sangt pasal hp ni
axelida said…
ye btoi sangat2.. tp saya totap nak iphone 4... hik hik hik

Dpt Penerbangan & Penginapan 3D2N Percuma ke Sibu
Ezzu Raza said…
To Mira : Aik..x selalu bersama hp..jarang didengar tuh.. hehehe..

To Axelida : iphone mmg la menggugat nafsu!!

Popular posts from this blog

Tafsiran Mimpi Patah Gigi

Mimpi selalu dikaikan dengan mainan tidur ataupun mainan syaitan..biasanya kalo kita pk2 lebey sebelum tido kompem terbawak2 dalam tido..ada gak orang cakap kalo mimpi sebelum subuh tu bole la nak amik pakai..tp kalo mimpi lepas subuh tu kompem la mainan syaitan..apatah lagi kalo tak reti2 nak bgun solat subuh..ada gak kajian cakap ..kalo kita tido kat bilik terlalu sejuk a.k.a tido dlm A/C la..kita akan mudah mendapat mimpi ngeri berbanding tido dalam suhu biasa..aku tak tahu la betul ke tak..tp kalo korang nak try apa salah nya..set la A/C yang plg low..tgk apa jadi..

Entri kali ni aku nak cakap pasal mimpi patah gigi..or tercabut gigi ..biasanya org akan kaitkan mimpi ni dgn seseorang yang mungkin meninggalkan kita bermakna akan meninggal la.aku tak suh korang percaya 100%..ajal maut di tangan tuhan apa..tu mmg tak boleh disangkal lagi..apa pun aku nak berkongsi sket la pengalaman aku or family aku..

1. Wife aku mimpi cabut gigi atas ..awal tahun 2005 (x salah aku)..akhir 2005 ayaha…

Kenapa dan Kesan Hempedu Di Buang - Based on True Story

Semalam aku didatangi komen dari seorang pembaca...
Ni adalah Lanjutan dari Entri nih..  Erk..Kene Buang Hempedu?!!

Kesan

Alhamdulillah..dah 2 bulan lebih hempedu dibuang..tiada kesan sampingan yang boleh dilihat dari mata kasar..berat badan turun sedikit..bukan sbb kene pantang makan..dari segi pemakanan ..x ada apa yang kene pantang..cuma harus beringat dari segi penngambilan bende berlemak..so..kuantiti kene beringat la beb!..hehehe.. kalo dulu dah biasa makan KFC 3 ketul..makan la 2 ketul jer..lebih kurang macam tu lah

Sebabnya..doktor cakap..dulu aku ada hempedu untuk ditugaskan menghancurkan lemak2 makanan ni..sekara ni .. Hati yang ambil alih tugas tu..
So secara logiknya..kita tak nak lah Hati ni bekerja keras dari biasa..nnti overwork hati kita..dan sakit la hati kita nnti..hehehe..eh..ni betul ni..

Tp dari segi ilmu kedoktoran nnya..nak elakkan hati kita jadi Fatty Liver..hati berlemak lah..
So..kalo dirumuskan.. Alhamdullillah dengan kuasa Allah.. tiada kesan sampingan yan…

Masjid Berhampiran Stesen LRT/Monorel

Aku terpanggil nak tulis entri nih...
Bukan per..kadang2..orang bertanya ngan aku...mana masjid yang berdekatan dengan LRT..
Berdekatan ni maksudnya boleh jalan kaki la..tak lebih 500meter - 1 km gitu..pada aku la..tu pun kat 10 minit gak jalan kalo 1 km..

Orang bertanyakan soklan macam ni especially ari jumaat..sbb nak solat jumaat..kalo nak solat fardhu lain..biasanya ..surau bole kita jumpa kat mana2..

Klik untuk Besarkan Gambar

So..sepengetahuan aku..ada beberapa stesen LRT/Monorel yang berhampiran dengan masjid untuk menunaikan solat jumaat..
1. Stesen Masjid Jamek ( Star LRT / Putra LRT) --> Memang dekat benar dengan Masjid 2. Stesen Hang Tuah (Star LRT / Monorel) --> Kene cross bridge untuk ke Masjid 3. Stesen Titiwangsa (Star LRT / Monorel) --> Ni dalam 500 m dari stesen 4. Stesen KLCC ( Putra LRT) -- Yang ni agak jauh sket..tp bole ikut shopping mall..tp jgn terlajak plak..
Mungkin ada lagi stesen yang berhampiran dgn LRT/Monorel nih..tp aku je yang tak tahu..so..ka…