Skip to main content

Jangan Main-main !!


Aku kembali mengomel..dulu aku rajin mengomel dalam utusan or berita harian (ruangan surat atau forum).aku tak tahan dengan layanan kat kaunter rapidkl sabtu lepas..so kalau ada kat berita harian or utusan esok lusa..Alhamdulillah..kasik RapidKL bukak mata sket..

Pada pagi Sabtu 25 September lepas, kami sekeluarga bergegas ke Stesen Bas RapidKL Putrajaya.Setelah tiba di kaunter, isteri saya bertanyakan kekerapan masa bas dari Putrajaya ke Cyberjaya.Pegawai yang bertugas menjawab “setiap 30 minit kak”. Isteri saya inginkan kepastian lalu bertanyakan “Pukul 9:00 pagi , 9:30 pagi macam tu ke?” lalu dibalas “ ye kak, macam tu , InsyaAllah kalau bas tak rosak ada la”.Oleh kerana isteri saya harus sampai ke Cyberjaya tepat pada masanya, isteri saya bertanyakan pula tempoh masa yang perlu diambil untuk sampai ke destinasi. “Dalam 20 minit kak.Kak, kalau kakak rasa susah sangat, kakak beli je kereta, kan senang” di jawab sinis oleh pegawai bertugas.
Saya begitu terpanggil untuk berkongsi insiden yang telah melanda kami.Walaupun saya boleh menganggap apa yang berlaku kemungkinan pegawai kaunter ingin berseloroh dengan isteri saya, tetapi ada kalanya kita perlu sensitif dalam memberi penerangan kepada pelanggan.Harus diingat, pegawai kaunter adalah barisan hadapan (front liner) yang mencerminkan sesuatu organisasi.Penerangan haruslah diberi dengan tepat supaya pelanggan merasa yakin dengan perkhidmatan yang akan mereka perolehi.

Selain daripada itu, ketika kerajaan rancak mempromosikan penggunaan pengangkutan awam, insiden sebegini mencacatkan keyakinan pengguna.Apatah lagi ia berlaku di Putrajaya yang menggalakkan kaedah “Park & Ride” bagi mengelakkan kesesakan jalan raya. Perkhidmatan di kaunter sepatutnya meyakinkan pengguna bahawa pengangkutan awam yang disediakan dapat membawa mereka ke tempat yang dituju tepat pada masanya.

Saya sejujurnya melihat perkhidmatan bas di Putrajaya adalah antara yang terbaik di negara kita.Respon daripada pengguna harian juga menyatakan mereka selesa dan yakin mereka akan sampai ke destinasi tepat pada masanya.Insiden sebegini diharap tidak akan berulang lagi kepada pengguna yang lain apatah lagi kalau penerangan bakal diberikan kepada pelancong asing.Saya masih percaya masih ada ruang yang boleh kita perbaiki terutamanya perkhidmatan di kaunter, dan mengalakkan lagi penggunaan pengangkutan awam di negara kita.

Comments

Popular posts from this blog

Tafsiran Mimpi Patah Gigi

Mimpi selalu dikaikan dengan mainan tidur ataupun mainan syaitan..biasanya kalo kita pk2 lebey sebelum tido kompem terbawak2 dalam tido..ada gak orang cakap kalo mimpi sebelum subuh tu bole la nak amik pakai..tp kalo mimpi lepas subuh tu kompem la mainan syaitan..apatah lagi kalo tak reti2 nak bgun solat subuh..ada gak kajian cakap ..kalo kita tido kat bilik terlalu sejuk a.k.a tido dlm A/C la..kita akan mudah mendapat mimpi ngeri berbanding tido dalam suhu biasa..aku tak tahu la betul ke tak..tp kalo korang nak try apa salah nya..set la A/C yang plg low..tgk apa jadi..

Entri kali ni aku nak cakap pasal mimpi patah gigi..or tercabut gigi ..biasanya org akan kaitkan mimpi ni dgn seseorang yang mungkin meninggalkan kita bermakna akan meninggal la.aku tak suh korang percaya 100%..ajal maut di tangan tuhan apa..tu mmg tak boleh disangkal lagi..apa pun aku nak berkongsi sket la pengalaman aku or family aku..

1. Wife aku mimpi cabut gigi atas ..awal tahun 2005 (x salah aku)..akhir 2005 ayaha…

Kenapa dan Kesan Hempedu Di Buang - Based on True Story

Semalam aku didatangi komen dari seorang pembaca...
Ni adalah Lanjutan dari Entri nih..  Erk..Kene Buang Hempedu?!!

Kesan

Alhamdulillah..dah 2 bulan lebih hempedu dibuang..tiada kesan sampingan yang boleh dilihat dari mata kasar..berat badan turun sedikit..bukan sbb kene pantang makan..dari segi pemakanan ..x ada apa yang kene pantang..cuma harus beringat dari segi penngambilan bende berlemak..so..kuantiti kene beringat la beb!..hehehe.. kalo dulu dah biasa makan KFC 3 ketul..makan la 2 ketul jer..lebih kurang macam tu lah

Sebabnya..doktor cakap..dulu aku ada hempedu untuk ditugaskan menghancurkan lemak2 makanan ni..sekara ni .. Hati yang ambil alih tugas tu..
So secara logiknya..kita tak nak lah Hati ni bekerja keras dari biasa..nnti overwork hati kita..dan sakit la hati kita nnti..hehehe..eh..ni betul ni..

Tp dari segi ilmu kedoktoran nnya..nak elakkan hati kita jadi Fatty Liver..hati berlemak lah..
So..kalo dirumuskan.. Alhamdullillah dengan kuasa Allah.. tiada kesan sampingan yan…

Masjid Berhampiran Stesen LRT/Monorel

Aku terpanggil nak tulis entri nih...
Bukan per..kadang2..orang bertanya ngan aku...mana masjid yang berdekatan dengan LRT..
Berdekatan ni maksudnya boleh jalan kaki la..tak lebih 500meter - 1 km gitu..pada aku la..tu pun kat 10 minit gak jalan kalo 1 km..

Orang bertanyakan soklan macam ni especially ari jumaat..sbb nak solat jumaat..kalo nak solat fardhu lain..biasanya ..surau bole kita jumpa kat mana2..

Klik untuk Besarkan Gambar

So..sepengetahuan aku..ada beberapa stesen LRT/Monorel yang berhampiran dengan masjid untuk menunaikan solat jumaat..
1. Stesen Masjid Jamek ( Star LRT / Putra LRT) --> Memang dekat benar dengan Masjid 2. Stesen Hang Tuah (Star LRT / Monorel) --> Kene cross bridge untuk ke Masjid 3. Stesen Titiwangsa (Star LRT / Monorel) --> Ni dalam 500 m dari stesen 4. Stesen KLCC ( Putra LRT) -- Yang ni agak jauh sket..tp bole ikut shopping mall..tp jgn terlajak plak..
Mungkin ada lagi stesen yang berhampiran dgn LRT/Monorel nih..tp aku je yang tak tahu..so..ka…