Skip to main content

The phrase “Saya Yang Menurut Perinah” needs to be corrected


(Terima Kasih kepada Utusan, buka minda saya untuk mempelajari BI dalam bentuk penulisan akhbar)

I am among thousands of those from the private sector who switch job to work as civil servant to serve in the government.

There is no denial that I need to change my approach and adapt with the different work environment from public to the private sector. That is normal to anyone who moves to work from one place to another.
What caught my attention is the use of the phrase “Saya Yang Menurut Perintah” (I’ m Under Your Command) in the public sector. The phrase is widely use in official letters or in whatever work that they do.

However, in my opinion the phrase at times had been misunderstood by certain quarters. They feel that it is their obligation to take any directive without question.

I see this as unhealthy where if left uncheck, can create work environment which is not competitive.
But I would like to see from the dimension of why this could have happen.
First, I feel that the environment of discussion between the giver and the receiver of the directive should be more transparent and effective.

Like it or not, the receivers of the directive feel that they should not or incompetent enough to discuss further on the directive given to them. It is here where the role of the giver of the directive is required.
Prime Minister, Datuk Seri Najib Tun Razak had also stated that “the era where the government knows everything, has gone”. Head of every sector in the Civil Service must practice a two-way communication with their staff.

Other than just giving the directive, ask them their opinion on the directive given to them. Create room for discussion where “although I am the boss, I am not always right.” It is this kind of environment that can create workers who are pro-active and dynamic.

Secondly, being brave enough in expressing their opinion is often misunderstood as being arrogant and going against the directive. The receivers of the directive who voice their opinion are being labeled as employer-hater. There are workers being isolated for such act. This must also change.

Voicing an opinion is very necessary in creating worker with active mind. Those who follow directive without any question are the ones who refuse to exercise their brain lest being labeled as arrogant by other workers.
It is here that the role of head of departments is very important. They should not label those who like to give opinion as trouble makers.

In short, the phrase should be corrected with the major role being played by the giver of the directive. Bosses should not manipulate the phrase as a ticket to show off their authority.
Although this issue may sound trivial, correcting the misinterpretation of the phrase may help to realize the success of “1Malaysia” concept.

Experience can turn us a matured person but do not think that what we went through make us an infallible person. There are times when we need ideas from those who are our juniors.
Have no fear in making mistakes but have fear in making mistake over and over again.

Ezzuddin Razad
Putrajaya

Comments

Popular posts from this blog

Tafsiran Mimpi Patah Gigi

Mimpi selalu dikaikan dengan mainan tidur ataupun mainan syaitan..biasanya kalo kita pk2 lebey sebelum tido kompem terbawak2 dalam tido..ada gak orang cakap kalo mimpi sebelum subuh tu bole la nak amik pakai..tp kalo mimpi lepas subuh tu kompem la mainan syaitan..apatah lagi kalo tak reti2 nak bgun solat subuh..ada gak kajian cakap ..kalo kita tido kat bilik terlalu sejuk a.k.a tido dlm A/C la..kita akan mudah mendapat mimpi ngeri berbanding tido dalam suhu biasa..aku tak tahu la betul ke tak..tp kalo korang nak try apa salah nya..set la A/C yang plg low..tgk apa jadi..

Entri kali ni aku nak cakap pasal mimpi patah gigi..or tercabut gigi ..biasanya org akan kaitkan mimpi ni dgn seseorang yang mungkin meninggalkan kita bermakna akan meninggal la.aku tak suh korang percaya 100%..ajal maut di tangan tuhan apa..tu mmg tak boleh disangkal lagi..apa pun aku nak berkongsi sket la pengalaman aku or family aku..

1. Wife aku mimpi cabut gigi atas ..awal tahun 2005 (x salah aku)..akhir 2005 ayaha…

Kenapa dan Kesan Hempedu Di Buang - Based on True Story

Semalam aku didatangi komen dari seorang pembaca...
Ni adalah Lanjutan dari Entri nih..  Erk..Kene Buang Hempedu?!!

Kesan

Alhamdulillah..dah 2 bulan lebih hempedu dibuang..tiada kesan sampingan yang boleh dilihat dari mata kasar..berat badan turun sedikit..bukan sbb kene pantang makan..dari segi pemakanan ..x ada apa yang kene pantang..cuma harus beringat dari segi penngambilan bende berlemak..so..kuantiti kene beringat la beb!..hehehe.. kalo dulu dah biasa makan KFC 3 ketul..makan la 2 ketul jer..lebih kurang macam tu lah

Sebabnya..doktor cakap..dulu aku ada hempedu untuk ditugaskan menghancurkan lemak2 makanan ni..sekara ni .. Hati yang ambil alih tugas tu..
So secara logiknya..kita tak nak lah Hati ni bekerja keras dari biasa..nnti overwork hati kita..dan sakit la hati kita nnti..hehehe..eh..ni betul ni..

Tp dari segi ilmu kedoktoran nnya..nak elakkan hati kita jadi Fatty Liver..hati berlemak lah..
So..kalo dirumuskan.. Alhamdullillah dengan kuasa Allah.. tiada kesan sampingan yan…

Masjid Berhampiran Stesen LRT/Monorel

Aku terpanggil nak tulis entri nih...
Bukan per..kadang2..orang bertanya ngan aku...mana masjid yang berdekatan dengan LRT..
Berdekatan ni maksudnya boleh jalan kaki la..tak lebih 500meter - 1 km gitu..pada aku la..tu pun kat 10 minit gak jalan kalo 1 km..

Orang bertanyakan soklan macam ni especially ari jumaat..sbb nak solat jumaat..kalo nak solat fardhu lain..biasanya ..surau bole kita jumpa kat mana2..

Klik untuk Besarkan Gambar

So..sepengetahuan aku..ada beberapa stesen LRT/Monorel yang berhampiran dengan masjid untuk menunaikan solat jumaat..
1. Stesen Masjid Jamek ( Star LRT / Putra LRT) --> Memang dekat benar dengan Masjid 2. Stesen Hang Tuah (Star LRT / Monorel) --> Kene cross bridge untuk ke Masjid 3. Stesen Titiwangsa (Star LRT / Monorel) --> Ni dalam 500 m dari stesen 4. Stesen KLCC ( Putra LRT) -- Yang ni agak jauh sket..tp bole ikut shopping mall..tp jgn terlajak plak..
Mungkin ada lagi stesen yang berhampiran dgn LRT/Monorel nih..tp aku je yang tak tahu..so..ka…