Skip to main content

Memperbetul Tafsiran " Saya Yang Menurut Perintah"





Surat: Memperbetul Tafsiran " Saya Yang Menurut Perintah"


(Berita Harian 28 July 2009 - The first ever my article in NewsPaper)



Merujuk kolum Perspektif Ikim – Tafsiran salah " Saya yang Menurut Perintah" harus diperbetul , saya begitu bersetuju dengan pendapat penulis saudari Azrina Sobian.Frasa ini kadangkala disalah erti oleh sesetengah pihak.Mereka merasakan mereka wajib mengikut arahan tanpa usul periksa.Walaubagaimanapun saya suka melihat dari sudut mengapa perkara ini boleh berlaku.
Pertama, saya berpendapat ruang perbincangan di antara pemberi arahan dan penerima rahan perlu dibuka dengan lebih telus dan berkesan.Mahu tidak mahu ada di antara penerima arahan merasakan diri mereka tidak wajar atau tidak layak mengulas lanjut tentang arahan yang telah diberikan.Ketika inilah peranan pemberi arahan amat diperlukan.Perdana Menteri kita, Datuk Seri Najib juga menyatakan "Era kerajaan mengetahui segala-galanya sudah berlalu" yang mana setiap ketua-ketua di sektor awam harus mempraktikkan komunikasi dua hala dengan pekerja mereka.Selain daripada hanya memberi arahan, tanya pendapat mereka tentang arahan yang diberikan.Wujudkan ruang perbincangan dimana "walaupun saya ketua tidak semestinya saya sentiasa betul".Persekitaran seperti ini akan melahirkan pekerja yang lebih pro aktif dan dinamik.
Kedua, keberanian menyuarakan pendapat sering disalah ertikan sebagai degil dan melawan arahan.Penerima arahan yang sering menyuarakan pendapat dilabel sebagai tidak suka kepada majikan.Percaya atau tidak , ada pekerja yang dipulaukan kerana alasan sedemikian.Ini juga harus diubah.Menyuarakan pendapat adalah perkara yang sangat perlu bagi melahirkan pekerja yang rajin berfikir.Mereka yang hanya mengikut arahan tanpa soal kadang-kala mereka yang sudah tidak mahu berfikir kerana takut dilabel degil oleh pekerja lain. Di sini sekali lagi peranan ketua jabatan amat diperlukan.Jangan melabel orang yang memberi pendapat itu sebagai orang yang suka melawan.Bak kata penulis mungkin ada jalan yang lebih murah dan efektif yang dicetuskan ideanya oleh penerima arahan.
Secara ringkasnya, frasa ini boleh diperbetulkan dengan sebahagian besar peranannya dimainkan oleh pemberi arahan.Jangan jadikan frasa ini sebagai satu tiket untuk merasakan diri anda berkuasa untuk jawatan anda.Walaupun nampak remeh, memperbetulkan tafsiran salah frasa ini mungkin dapat merealisasikan "1 Malaysia" dengan jayanya.Pengalaman memang mendewasakan kita, tetapi jangan pula menganggap apa yang kita lalui itu sentiasa betul.Adakalanya kita memerlukan idea daripada mereka yang lebih muda daripada kita.Jangan takut menghadapi kesilapan, tetapi takutlah menghadapi kesilapan yang sama berulang kali.Sekian.

Comments

Popular posts from this blog

Tafsiran Mimpi Patah Gigi

Mimpi selalu dikaikan dengan mainan tidur ataupun mainan syaitan..biasanya kalo kita pk2 lebey sebelum tido kompem terbawak2 dalam tido..ada gak orang cakap kalo mimpi sebelum subuh tu bole la nak amik pakai..tp kalo mimpi lepas subuh tu kompem la mainan syaitan..apatah lagi kalo tak reti2 nak bgun solat subuh..ada gak kajian cakap ..kalo kita tido kat bilik terlalu sejuk a.k.a tido dlm A/C la..kita akan mudah mendapat mimpi ngeri berbanding tido dalam suhu biasa..aku tak tahu la betul ke tak..tp kalo korang nak try apa salah nya..set la A/C yang plg low..tgk apa jadi..

Entri kali ni aku nak cakap pasal mimpi patah gigi..or tercabut gigi ..biasanya org akan kaitkan mimpi ni dgn seseorang yang mungkin meninggalkan kita bermakna akan meninggal la.aku tak suh korang percaya 100%..ajal maut di tangan tuhan apa..tu mmg tak boleh disangkal lagi..apa pun aku nak berkongsi sket la pengalaman aku or family aku..

1. Wife aku mimpi cabut gigi atas ..awal tahun 2005 (x salah aku)..akhir 2005 ayaha…

Kenapa dan Kesan Hempedu Di Buang - Based on True Story

Semalam aku didatangi komen dari seorang pembaca...
Ni adalah Lanjutan dari Entri nih..  Erk..Kene Buang Hempedu?!!

Kesan

Alhamdulillah..dah 2 bulan lebih hempedu dibuang..tiada kesan sampingan yang boleh dilihat dari mata kasar..berat badan turun sedikit..bukan sbb kene pantang makan..dari segi pemakanan ..x ada apa yang kene pantang..cuma harus beringat dari segi penngambilan bende berlemak..so..kuantiti kene beringat la beb!..hehehe.. kalo dulu dah biasa makan KFC 3 ketul..makan la 2 ketul jer..lebih kurang macam tu lah

Sebabnya..doktor cakap..dulu aku ada hempedu untuk ditugaskan menghancurkan lemak2 makanan ni..sekara ni .. Hati yang ambil alih tugas tu..
So secara logiknya..kita tak nak lah Hati ni bekerja keras dari biasa..nnti overwork hati kita..dan sakit la hati kita nnti..hehehe..eh..ni betul ni..

Tp dari segi ilmu kedoktoran nnya..nak elakkan hati kita jadi Fatty Liver..hati berlemak lah..
So..kalo dirumuskan.. Alhamdullillah dengan kuasa Allah.. tiada kesan sampingan yan…

Masjid Berhampiran Stesen LRT/Monorel

Aku terpanggil nak tulis entri nih...
Bukan per..kadang2..orang bertanya ngan aku...mana masjid yang berdekatan dengan LRT..
Berdekatan ni maksudnya boleh jalan kaki la..tak lebih 500meter - 1 km gitu..pada aku la..tu pun kat 10 minit gak jalan kalo 1 km..

Orang bertanyakan soklan macam ni especially ari jumaat..sbb nak solat jumaat..kalo nak solat fardhu lain..biasanya ..surau bole kita jumpa kat mana2..

Klik untuk Besarkan Gambar

So..sepengetahuan aku..ada beberapa stesen LRT/Monorel yang berhampiran dengan masjid untuk menunaikan solat jumaat..
1. Stesen Masjid Jamek ( Star LRT / Putra LRT) --> Memang dekat benar dengan Masjid 2. Stesen Hang Tuah (Star LRT / Monorel) --> Kene cross bridge untuk ke Masjid 3. Stesen Titiwangsa (Star LRT / Monorel) --> Ni dalam 500 m dari stesen 4. Stesen KLCC ( Putra LRT) -- Yang ni agak jauh sket..tp bole ikut shopping mall..tp jgn terlajak plak..
Mungkin ada lagi stesen yang berhampiran dgn LRT/Monorel nih..tp aku je yang tak tahu..so..ka…