Klik Klik

Tuesday, June 12, 2012

Akta Keterangan (Pindaan) (No.2) 2012 dan Hak Pengguna Internet

*Section 114A:


– A person whose name, photograph or pseudonym appears on any publication depicting himself as the owner, host, administrator, editor or sub-editor, or who in any manner facilitates to publish or re-publish the publication is presumed to have published or re-published the contents of the publication unless the contrary is proved.

– A person who is registered with a network service provider as a subscriber of a network service on which any publication originates from is presumed to be the person who published or re-published the publication unless the contrary is proved.

– Any person who has in his custody or control any computer on which any publication originates from is presumed to have published or re-published the content of the publication unless the contrary is proved. (Computer here means any data processing device, including tablets, laptops and mobile phones.)

Kami, para pengguna internet yang mendukung kebebasan berinternet ingin menggesa pihak Kerajaan Malaysia untuk menarik semula Akta Keterangan (Pindaan) (No.2) 2012 atas sebab-sebab yang berikut:1. Akta tersebut bertentangan dengan prinsip asas keadilan yang menyatakan bahawa seseorang tidak bersalah selagi belum dibuktikan kesalahannya. Seksyen 114A yang baru diperkenalkan itu boleh mengakibatkan seseorang disabit secara salah dan menjadi mangsa penyalahgunaan kuasa oleh pihak tertentu.


2. Akta tersebut juga menjadikan pihak yang membekalkan perkhidmatan di internet seperti blog, forum dan pengehosan web bertanggungjawab sepenuhnya atas segala isi kandungan yang tersiar atau tersimpan di dalam perkhidmatan tersebut. Pengenalan akta ini boleh menyebabkan ruangan komen pada blog dan laman web yang mempunyai peranan penting dalam dunia interaktif dibuang.


3. Akta yang diperkenalkan ini mengancam kebebasan berinternet kerana tanggapan atas kesalahan yang belum dibuktikan boleh menakut-nakutkan pengguna-pengguna internet yang memanfaatkan internet sebagai satu medan interaktif untuk perbincangan mengenai demokrasi. Akta ini juga menghindarkan pengguna internet daripada mengutarakan pendapat bernas mereka.


4. Akta yang baru diperkenalkan ini juga membolehkan para penggodam dan penjenayah internet bermaharajalela kerana beban kesalahan kini terletak di bahu pihak yang akaun atau komputernya digodam. Secara tidak langsung, para penggodam dan penjenayah siber akan dilindungi oleh akta ini kerana hanya individu yang menjadi mangsa mereka sahaja yang akan disabit kesalahan.


5. Akta tersebut mengurangkan kebebasan individu untuk mengelakkan identiti mereka diketahui ramai. Kebebasan tersebut penting untuk memastikan internet kekal bebas dan terbuka. Penyembunyian identiti juga penting untuk melindungi individu daripada sesuatu yang boleh membahayakan keselamatan mereka contohnya dalam kes keganasan rumahtangga. Selain itu penyembunyian identiti juga akan memastikan pemberi maklumat tidak akan diapa-apakan oleh pihak berkuasa apabila mereka membongkar kes penyalahgunaan kuasa.


6. Akta ini merupakan akta yang tidak digubal dengan baik kerana penggubalan dibuat secara tergesa-gesa tanpa penglibatan rakyat dan tidak menghiraukan kehendak awam.


Perlu ditekankan bahawa akta ini masih belum digazetkan dan dikuatkuasakan lagi.Perlukan aku sign petisyen di atas?
Kalau anda rasa anda perlu. Sila klik SINI.
 
Sumber Daripada: Netizens

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...