Klik Klik

Tuesday, April 17, 2012

Pulangkan, Jika Anak Jantan!!

"Saya ingat mereka semua anak jantan, jadi mereka patut pulangkan,"
Ni ayat menteri pengajian tinggi bila mengulas pelajar yg berkhemah bantah isu PTPTN.

Isu ni akan terus berkemundang sehinggalah selesai PRU nnti.
Zaman aku dah habis, aku bernasib baik, ALLAH bg rezeki dpt biasiswa. kini masa anak2 pula.
Mcm2 org komen pasal isu ni. tp kalo seme berkiblatkan politik maka jawapannya dah ada sebelum berhujah.
Maknanya yg sokong kerajaan akan ckp x boleh mansuh, dan pembangkang akan kata boleh.

Itu lah masalahnya.
Hapus PTPTN mgkin bukan jalan penyelesaian yg terbaik.
tp kalo betul nak tolong rakyat, fikirlah jalan atau mekanisme yg bole ringankan beban kita nih.
Sebenarnya ada bagusnya isu ni diketengahkan, kalo x, sampai bila kita dok rasa PTPTN tu adalah segalanya.
Org akan malas nak pk cara baru, pendekatan baru yg lagi baik.
Rugikan. Dan itu juga di namakan syok sendiri.

Aku bg contoh,
Org fikir kalo kita reload touch n go, kita akan dikenekan caj 50sen setiap transaksi.
semua org percaya dan fikir tiada pilihan lain.
tp, tahukah anda kalo kita reload touch n go kat mana2 stesen lrt kita TAK dikenakan caj tu pun!! kad tu still valid digunakan untuk mana mana tol pun.
Siapa yang tahu untungkan. ok, mgkin la 50sen x bagi impak yang besar dan tiada siapa pedulipun.
kalo sejuta kali ngan 50sen berapa ek? heheheh. kira sendiri lah.

Jadinya, rakyat perlu diberi kuasa untuk memilih.
jgn jadikan rakyat sebagai yg hanya menurut sahaja.
kita juga berhak mendapatkan hak kita.

Kata Aku : Teruja nak tahu apa penghujung kisah PTPTN ni.
Kalo hari tu SBPA berakhir dengan hepi ending tapi hero mati. hahahaha. Lu pk la sendirik!!

Published with Blogger-droid v2.0.4

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...