Klik Klik

Friday, January 14, 2011

Besar Besok Nak Jadi Apa?

Sekarang nih...agak2 nye la kan..kalo kita tnya bebudak sekolah rendah darjah 6..besar besok nak jadi apa..korang rasa apa jawapan diaorang? mungkin kita akan terkejut kot dgr jawapan diaorang...silap2 kata nak jd penyanyi atau pelakon..silap2 kata nak jadi Imam Muda..tak pon ..tetiba kata nak masuk AF..walaupun dengar citer..AF dah nak masuk musim terakhir..

Apa pun jawapan diaorang..aku rasa yang patut bagi penekanan yang serius sket adalah mak bapak..termasuk la aku sendirik..walaupun ..kalo korang tgk citer 3 Idiots..ala citer hindustan yang menang byk anugerah tulah..dalam citer tu bgtau yang sebenarnya kita tak bole paksa anak kita jadi apa..tp pada hemat aku..kita boleh mendorong anak2 kita supaya pilih pekerjaan yang elok dan x melampaui batas2 dlm islam..

Aku amik contoh mudah, arwah Hj Sidek..ala..bapa kepada Datuk misbun la..mcm mana dia tanamkan semangat, cinta kepada badminton..sampai hampir seme anaknya main badminton..bukan setakat mainnya..sampai wakil negara..harumkan nama negara..dari kecik lagi dah ajar..so seme ni bersangkut paut dalam hala tuju anak bila dah besar..

Sekolah , universiti..hanya menyediakan asas shj..kita tak leh nak lepaskan tanggungjawab 100% je pada institusi ni..kita kene pantau minat anak kita..jgn biar jerk..nnti diaorang akan memberontak..sbb diaorang rasa x de sapa yang peduli minat dia..itu yang paling penting..

Tetiba aku terpikir..nk train anak aku main bola la..hehehe..tp..yang paling penting..kena dapat anak lelaki dahulu..ader tips nak dapatkan baby boy x? kongsi2 la...

5 comments:

hakem said...

kalau dah dpt tips, jangan lupe kongsi2 dalam blog ye..hehehe (teringin anak lelaki gak)

zahidah dihaz said...

ibu bapa lah sebenarnya yang memainkan peranan penting untuk membentuk anak-anak...


New enter: Aku rindu drama korea

Tuan Tanah said...

nak dapat baby boy aku tak tau la cam mana tapi kalau nak dapat baby tips dia kena rajin berjaga malam la bro ezzu. haha!!

BLADE EDGE said...

salam tuan blog...

lama xkomen sini..tukar adress ker?

kalo tanya dulu2 saya nak jadi apa? saya akan kata nk jadi polis..hehee

tp kalo skrg, jawapan lain dah..nk jadi org kaya pulak...lg best sbb byk duit :-)

jelah said...

jadilah owg yg bergne pada agama, negara, masyarakat, keluarga dan diri sendiri

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...