Klik Klik

Wednesday, November 3, 2010

Banjir oh Banjir



Ari ni terpampang kat muka depan utusan..citer pasal banjir yang makin buruk nihh..aku bukan per..tiba2 terpk ..ni mmg kuasa Allah..tak ader siapa pun boleh melangkaui kuasa dia pun..

Emmm..cuma korng pernah terlintas kat pfikiran korang tak?? saban tahun banjir melanda kita kan..tp..korang tak perasan ker..kadang2 ada satu dua tempat..tiap2 tahun kene banjir..tiap2 tahun kene pindah..tiap2 tahun kene bersih lumpur kat rumah..rugi ribu2 ringgit!! perasan x? ke aku jer yang perasan nih!!

so..takkan la tak ada satu usaha nak mencegah nye..aku tahu..hujan tu tak bole nak elak..n aku x suh pun g import bomoh2 indon kat luar sana tuh..cuma..kata nak jadi negara  maju kan..mgkin ada alternatif nak elak banjir nih..ehh..tp kang orang bidas plak..tu kat amerika tu..tiap2 tahun kene taufan..aduss..diaorang kan negara maju..mmmm..x terjawab pakcik..kapla pon mmg dah botak dah!!..

pendapat aku..mgkin ada bijak2 pandai yang boleh memikir some sort of prevention lar..uih speaking plak..dari labur duit ntah ke mana..cuba study sket..student2 kan ramai..wat la thesis untuk diaorang ker mengenai sistem perparitan ker..mesti ada punya la..n mungkin la aku cakap ni senang lar..tp orang yang pakar dalam bidang ni..perlu la bertindak sesuatu..

Jangan la ..kita dok menonong jerr..banjir lagi kesian..pindah lagi kesian..sekolah tutup..budak2 yea yea...ok..boleh kot kalo kita nak  berubah..InsyaAllah..

3 comments:

Jo Qusary said...

mengikut kata adik aku yg tgh stadi engineering, ramai yg tak berminat nak mengkaji waterwork system dan water engineering kat Malaysia... yg ada buat tesis psl tu pun boleh kira dgn jari je... jadi bidang perparitan tak berapa menggalakkan di kalangan jurutera kita dan tak diendahkan sgt, so jadi la peristiwa banjir besar-besaran mcm skg nie...

My Little Diary said...

gomen duit byk.. bole guna duit tu utk pindah randah... hehe

Ezzu Raza said...

jo: ye ke? Ptt la, aku rasa kurang dipromosi kn kot..ptt kerajaan dh kene pk la..sian wo jd mangsa bnjir!
My little diary: ish, byk sgt la tu! Duit kita la tu.hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...