Klik Klik

Tuesday, October 5, 2010

Nak G Raya.Kena ader invitation dulu ker?

Sekarang ni trend open house memang mendapat sambutan..kadang2 hujung minggu tu dah tak yah masak dah..dari pg sampai malam g open house raya..apa pun syawal pun bakal melabuhkan tirai nya x lama lagi..so weekend ni kompem takder open house dah..hehe..

Baru2 ni aku terpaksa membatalkan open house kat umah aku 2 hari sebelum yang dirancang..agak mendukacitakan jugak la..sbb da jemput dah..tup2 kena hantar sms x jadi plak..tp rakan2 seopis berkumpul sbb ada jamuan raya di opis..masa berbual2 tu ada sahabat ckp " korang perasan tak..skang ni kalo nak g beraya..kene tunggu open house.baru boleh pegi.dulu kita main pegi jer..dah musim beraya..musim ziarah menziarah.." betul gak kan..takkan nak tunggu masak sedap2 baru nak datang..jamu kuih raya..meraikan tetamu kan dah cukup..

Rasanya kita dah terjauh dari konsep beraya la..mmg bagus kalau kita dapat meraikan tetamu yang datang dengan pelbagai juadah..tp kalo diaorang kita tak invite tak bole datang ker? kalo diaorang nak datang perlukah kita nak sediakan 1001 alasan..bole aja kan..kita nak berziarah kann..bkn nak mkn sampai pecah perut..

 Pada aku tuan rumah dan tetamu kena paham tujuan asal ziarah menzirah masa raya..kalo tetiba dia nak datang so tetamu tak bole la expect nak juadah spesel2.. jgn la pulak merungut..kata tuan rumah sediakan kuih raya jer...tuan rumah pulak jgn la bg alasan supaya rakan tu tak datang sbb takut tak dapat sediakan apa yang patut..nampak kan..trend sekarang..

Mungkin kita bole fikir2 kan..apakah kita sebagai tetamu dtg mengharapkan juadah yang spesel2?..atau kita sebagai tuan rumah akan memberi 1001 alasan supaya tetamu x dtg rumah kita takut kerana kita tak sedia apa2? ..

2 comments:

makdara TERdiva said...

semakin moden, semakin jauh tersasar konsep beraya tu..

agak2nye kalau datang tanpa invitation kad walaupun rumah kawan sendiri, kemungkinan besar kena halau balik..huhu!

Ezzu Raza said...

tu la pasal.. terasa trend open house tu wat "gap" antara kawan2..kalo ikutkan ziarah je la kan..bknnye org yang kita tak kenal..by the way tq 4 the komen..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...