Klik Klik

Tuesday, June 19, 2012

Kenapa dan Kesan Hempedu Di Buang - Based on True Story


Semalam aku didatangi komen dari seorang pembaca...
Ni adalah Lanjutan dari Entri nih..  Erk..Kene Buang Hempedu?!!

Kesan

Alhamdulillah..dah 2 bulan lebih hempedu dibuang..tiada kesan sampingan yang boleh dilihat dari mata kasar..berat badan turun sedikit..bukan sbb kene pantang makan..dari segi pemakanan ..x ada apa yang kene pantang..cuma harus beringat dari segi penngambilan bende berlemak..so..kuantiti kene beringat la beb!..hehehe.. kalo dulu dah biasa makan KFC 3 ketul..makan la 2 ketul jer..lebih kurang macam tu lah

Sebabnya..doktor cakap..dulu aku ada hempedu untuk ditugaskan menghancurkan lemak2 makanan ni..sekara ni .. Hati yang ambil alih tugas tu..
So secara logiknya..kita tak nak lah Hati ni bekerja keras dari biasa..nnti overwork hati kita..dan sakit la hati kita nnti..hehehe..eh..ni betul ni..

Tp dari segi ilmu kedoktoran nnya..nak elakkan hati kita jadi Fatty Liver..hati berlemak lah..
So..kalo dirumuskan.. Alhamdullillah dengan kuasa Allah.. tiada kesan sampingan yang dapat dilihat setakat ini..dan mintak2 lah samapai bila2 hendaknya..Amin..


Kenapa Buang Hempedu

Kalo ikut cakap doktor..semua orang ada batu dalam hempedu..believe it or not lah..doc yang cakap tu..cuma..isunya sama ada batu itu kecil...atau besar sahaja..then kalo besar dia kan menganggu sistem dalam hempedu sekaligus menganggu organ2 yang lain terutamanya pankreas..
haa..bila dah masuk pankreas ni yang agak bahaya sket..sbbnya bolehnya menyebabkan pankreatitis..err..google la ekk..

so..dari segi perubatan modennya memang kene buang hempedu..yang ni kalo ikut cakap doktor..memang tak ada treatment buang batu sahaja or hancurkan batu mcm treatment utk batu karang kat pundi kencing..
so apa pilihan yang korang ada?? biarkan batu tu terus membesar atau buang hempedu.. perghh cakap senang la sbb dah buang hempedu bolehlah..tak la..aku bukan riak.. sembahnyang isthikarah ..minta petunjuk dari Allah..
ohh.. by the way.. doc ckp..batu tu boleh membesar sehingga sebijik bola golf...lagi sekalik..believe it or not lah...

Ok..berbalik kepada soalan pembaca kenapa jadi batu karang ni..err..aku tak ada jawapan yang konkrit..tp apa yang pasti datang nya dari pemakanan kita..so aku nakbagi nasihat makanan apa tak payah makan.. nnti ada orang kata dia makan seme bende.. x jadi ponn batu nih..susah juga..
aku rasa ..back to basic la.. mungkin ada makanan yang kita tak hadam..then dia tinggal dalam hempedu kita sehingga jadinya batu karang...
sbb bab makanan ni susah nak terang kat orang malaysia..especially melayu lah...
kang aku cakap makanan tak betul kunyah kang..ada orang kata dia telan jer..x ada apa2 pun..
sama macam rokok la..korang bole ke bagi nasihat kepada org tua yang dah isap rokok 40-50 tahun n still maintain jer...
senang citer..jaga makan elok2..makan bende yang sihat..InsyaAllah..jauh dari penyakit...

Apa pun..penyakit tu pun datang dari Allah..dia juga yang menyembuhkan nnya..minta dari Dia juga lah supaya menyembuhkan kita..ini dah bahagaian aku..dah tertulis dalam qada' dan qadar..
Alhamdulillah dah 2 bulan lebih..Allah bagi lagi peluang untuk makan seperti orang biasa..cuma kalo korang offer kambing..mmmmbbbbbeeeeekkkkkkkkk.. gua lari...hehehehe...

Last sekalik.. ni dia batu hempedu yang telah dikeluarkan daripada hempedu aku yang doktor dah buang tuh...sorry ekk..kalo tgh menikmati coklat cadbury..gambar ini tidak kene mengena dengan mana2 coklat ding dang juga..sekian...harap dapat menjawab soalan si pengomen...






Kata Aku: Amacam? kalo dah ada batu sebesar ni 3 bijik dalam hempedu..mau simpan kaaa...hehehehehe

38 comments:

bukankosong said...

omg!

harap segalanya ok

aminnn

-gedek! said...

Hoi! Bapok baesar!

azizi said...

aku pun senasib.. tiada lg hempedu

azizi said...

aku pun senasib.. tiada lg hempedu

Anonymous said...

Sy pon ade penyakit ni, batu karang dari 0.6-1.8 cm. Byk jgk. Doc da suro operate tp sy takot la nk operate, sy nk try berubat kg dulu. U operate kat spital kerajaan ke? Bole bg info x.

zotkers said...

salam..sy detect ade batu mse pregnant kat hempedu mse tu kandungan 7 bulan (OGOS)..xleh nk wat pe..cumeme doc da masukkan stenting (macam straw) kt salur hempedu sbg penahan dr teruk.. bnde tu tahan 3-4 bulan je..skrg tgh pantang tgu btul2 abis pantang bru leh wat.. tp masalahnye..sy dalam dilema..nk wat ke xnk op tu.. ingt nk cube rawatan tradisional..cth : teknik air tembikai atau air nenas.. apa pendapat korang...huhuhu

lin said...

Saya baru melahirkan anak 5 bulan lepas. Saya baru buang semalam. X besar cuma 5mm 2 ketul. Nasihat saya buang je coz dah 5 tahun saya menderita sakit sampai terguling2. Klu nak berubat alternatif cuba cuka kurma 1 sudu campur madu 2 sudu. Bancuh jadikan air. Guna sudu plastik. Selawat 3 kali n baca fatiha sekali hembus pd air tu. Saya buat dlm masa setahun dpt mgurangkan 3mm tu yg jd 5mm. Tp disebabkan saya tak tahan sakit saya buang. Utk dikongsikan bersama

Dea Nadiah said...

Saya pernah jgk berubat kt melaka tu utk kuarkan batu hempedu thn 2010.doc scan batu dlm 3mm je tapi masa sy berubat,org tu kuarkan batu agak besar dlm 1cm dan warna batu pn putih berkilat. Tp kebanyakan gambar yg sy google tgk batu hempedu warna hitam n mcm berlumut.wallahu'alam..
Lately ni pulak sakit menyucuk kat bawah rusuk kanan dtg balik kt tempat yg sama. Sy pn x sure samada batu dah btl2 dikeluarkan atau belum...takut kalau fikir hempedu nk kene buang..:(

Miss Nina said...

baru 3 hari pembedahan buang hempedu.. Allah bagi pinjam, Allah ambil semula. masa scan ada 3 ketul, masa doktor dah operate, ada sebiji je. tu pun tak sampai 1cm. huhuhu.

Anonymous said...

Masih berusaha, x nak operate... Try. Minum aloevera dan megikuti rawatan doktor alternative... dari menggeletar, sekarang.dah tak sakit lagi... Kena tunggu dlm 3 bln rawatan baru scan... Insyaaa Allah, Ia akan hancur dan keluar melalui pembuangan..

sara said...

Sara baru 2 ari lepas buang batu ni. . Ade sebiji cm besar guli.

mqaizerm said...

Pengasuh yg jaga anak sy kene operare batu hempedu raya ke2..tp harini ( raya ke8) beliau dijemput illahi... sgt sedih

Anonymous said...

Ya allah ramai juga yang ade baru dkt hempedu ,, emm sy pn br check mase puasa ritu doktor ckp ade polypoid dkt bahagiab hempedu ,, tp sy x pasti tu ape n x sure tu ketumbuhan or x,,rase takot pon ade umo br je 20 :( lg 1 boleh x tnye , ade kesan sampai bawa maut ke klau buang hempedu??? Rase takot sgt risau :'(

Malone Chan said...

Alangkah baiknya kalau Ezzu Raza kenal kami lebih awal lagi.

Agro pluZ Biotech telah menemui kaedah yang menggunakan buah-buahan dan mineral semula jadi untuk mengeluarkan batu karang pundi hempedu. Kami menjamin kaedah kami yang bersijil taraf antarabangsa dapat mengeluarkan batu karang pundi hempedu tanpa menjalani pembedahan atau melukakan abdomen. Dalam masa 12 jam sahaja, batu karang akan muncul di dalam mangkuk tandas selepas proses penyingkiran bahan-buahan buangan.

Saudara-saudari dijemput mendapat maklumat yang lebih terperinci di FB fanpage kami "DR GETOX".

Selain itu, saudar-saudari boleh menghubungi kami dengan maklumat yang di bawah:-

Agro pluz Biotech Sdn Bhd

31-S, Jalan Bidara 2/5, Taman Bidara,

Selayang Selangor, Malaysia.

Mobile: 012 345 4977 (Win)

012 368 8507 (JLoh)

Malone Chan said...

Alangkah baiknya kalau Raza kenal syarikat kami sebelum Raza membuang pundi hempedu.

Kini, Agro pluZ Biotech telah menemui kaedah yang menggunakan buah-buahan dan mineral semula jadi untuk mengeluarkan batu karang pundi hempedu. Kami menjamin kaedah kami yang bersijil taraf antarabangsa dapat mengeluarkan batu karang pundi hempedu tanpa menjalani pembedahan atau melukakan abdomen. Dalam masa 12 jam sahaja, batu karang akan muncul di dalam mangkuk tandas selepas proses penyingkiran bahan-buahan buangan.

Utk keterangan yang lebih lanjut, saudara-saudari dijemput menghubungi kami di nombor di bawah:-

Agro pluz Biotech Sdn Bhd

31-S, Jalan Bidara 2/5, Taman Bidara,

Selayang Selangor, Malaysia.

FB FAN PAGE: DR GETOX

Mobile:
012 345 4977 (Win)

012 368 8507 (JLoh)

Anonymous said...

Start raya kedua ilang alik masuk hospital. ingat gastrik. lastly bt hempedu. My appointmnt utk operat 16 sept ni. takut lak fikir akan khilangan satu fungsi tubuh. kalau tak operate ok tak?

Anonymous said...


Sila izinkan kami memperkenalkan diri kami sebagai pakar menyingkir batu karang pundi hempedu. Kami, Agro pluz Biotech Sdn Bhd merupakan sebuah syarikat yang mengkaji produk bioteknologi kami tersendiri. Dengan pengalaman kami di industri makanan dan bioteknologi selama 20 tahun, kami telah mencipta produk buah-buahan semula jadi kami yang terdiri daripada Roselle, minyak zaitun dan bahan-bahan mineral.

Produk kami yang berjenama DR GETOX khas digunakan untuk membubarkan batu hempedu dan membuang sisa-sisa makanan bertoksin di dalam badan. Kelebihan DR GETOX juga termasuk pengurangan berat badan setelah membuang sisa-sisa makanan bertoksin di dalam badan.

Dalam masa 12 jam sahaja, batu karang pundi hempedu akan muncul di dalam mangkuk tandas selepas proses penyingkiran bahan-bahan buangan. Pesakit tidak perlu risau lagi pundi hempedu akan dibuang jika mereka terpaksa menjalani pembedahan di hospital.

Produk kami telah lulus dan berjaya mendapat pengiktirafan antarabangsa. Antaranya termasuk sijil Halal, HACCP dan sijil-sijil bertaraf antarabangsa. Sila hubungi kami dengan emel agropluz@gmail.com / 012 368 8507 (JLoh) untuk mendapatkan maklumat yang lebih lanjut.


Sekian, terima kasih.

Anonymous said...

Akak pernah buang hempedu 2005. Doktor ada bagi akak 5 biji kecil sebesar lada hitam. Awal belum ada kesan. Akak susah nak jaga permakanan maksudnya kurang pantang makanan berlemak. Sekarang risau pula takut sakit lain pula..

Farah Wahida said...

ibu saya pon sama..bru semalam dia buang hempedu sb dia da xtahan ngan perut dia..sebelum nie semua buat rawatan tradisional di melaka.. Lately da setahun dia x pergi dan buatkan perut dia mengeras n x leh mengerakkan badan dia..dan sentiasa rasa kawasan dada dicucuk cucuk..dijadikan cerita dia trus dinashtkn membuang hempedu..bila dikeluarkan 7 biji batu karang hitam kilat dikeluarkn dan size sebesar biji Buah limau cina. Sekarng kami beraya haji dalam hospital

Farah Wahida said...

ibu saya pon sama..bru semalam dia buang hempedu sb dia da xtahan ngan perut dia..sebelum nie semua buat rawatan tradisional di melaka.. Lately da setahun dia x pergi dan buatkan perut dia mengeras n x leh mengerakkan badan dia..dan sentiasa rasa kawasan dada dicucuk cucuk..dijadikan cerita dia trus dinashtkn membuang hempedu..bila dikeluarkan 7 biji batu karang hitam kilat dikeluarkn dan size sebesar biji Buah limau cina. Sekarng kami beraya haji dalam hospital

Anonymous said...

Berapa harganya?

Malone Chan said...

Salam,

Dr Getox hanya dijual dengan RM380 sahaja. Kos ini jauh lebih murah daripada pembedahan di hospital. Batu hempedu akan kelihatan di bakul yang kami sediakan setelah encik/cik membuang air besar.

Pengiriman melalui POS boleh diaturkan kalau encik/cik tinggal di luar bandar.

zotkers said...

Alhamdulillah.. Sy da selamat menjalani pembedahan.. Just melalui lap choley.. Da 10 bln da.. Xde kesan smpngn.. Cuma mkn kne pantau n pantang.. Klu silap ari bln blh keluar blik lps mkn.. ( sbb sy da rase).. Tp da buang ni sy rase lega dan ade keyakinan nk wat koje.. ^____^

Diana Seth said...

Cik anon, awk minum aloevera ape ye? Blh share? Sbb sy mmg klu dtg sakit dari mlm smpai ke subuh xtau nk wt camne dh. Sakit amat!

Diana Seth said...

Cik anon, blh share x aloe vera ape yg awk mkn? Xtertanggung rasanya sakit ni.. Huhu

Diana Seth said...

Sy ade batu hpedu jgak tp size kecik 2-3 bji. Sy mtk doc operate sbb xtahan sgt sakitnya. Plus sy ade fatty liver jgak. Doc ckp xperlu operate. Dia srh sy diet je. Mslahnya diet mmg blh kurangkan fatty liver tp batu tu?? Still ade kt hempedu. Pastu still jgak sakit smpai sudah.. Hmm sedih ah..

pok yeop said...

As salam semua...saya sebenarnye tengok2 kt blog ni nk tahu ape yg boleh makan dan apa yg x boleh makan lepas operate buang pundi hempedu...hmmm..ramai juga yang kene penyakit yang sama ye...bagi yang pergi berubat secara traditional berhati2...banyk yang saya jumpe dekat blog kene tipu...bagi yang dah teruk baik buat operation je..sy mula kene batu hempedu ni tahun 2012..pergi Hospital Besar Jitra dioerang cek jantung dengan paru2 katanya okay jer..then suspect gastrik...Jan 2014 kena lagi, saya pergi DEMC Shah Alam sama juga katanya suspect gastrik..adoyai, rasa nak marah pun ade pasal xpernah pulak kene gastrik...masa tu malam, balik kerumah sampai besoknya x boleh tidur pasal sakit dan x selesa...besok paginya pergi Hospital Pantai Bangsar, lepas buat ultrasound baru dpt tahu ada batu hempedu...baru la lega bila tahu sakit ape sebenarnye...lepas kene inject ubat tahan sakit baru hilang rasa sakit..doktor cadang terus buat operation pasal takut nnti lagi teruk pasal pundi hempedu dah bengkak..tp org rumah plak x setuju..katanya nk berubat traditional dulu...hari kedua kt hospital sy mintak discharge.. lepas tu nk pergi Melaka buat traditional..bila search blog2 tengok apa hasil pergi buat traditional, rupanya kebanyakan kene tipu..at the end kene operate jugak...x jadi la pergi melaka..tapi pak mertua bawak macam2 akar kayu rebus bagi minum..perghhh pahit gila...kebanyakan masa sy tipu je buat2 minum...x tahan rasa pahit giler...hari ke 3 lepas keluar Pantai Bangsar, kene serangan sakit sekali lagi..kali ni orang rumah bawak pergi Price Court...kt situ pun buat ultrasound jugak..tp sy x beritahu yg sy skit batu hempedu...rupanya mmg betul keputusannya sama...peralatan kt Prince Court lagi canggih...hari ketiga kt Prince Court baru boleh operate pasal aktivity hati high pasal kene tekan dgn pundi hempedu yg dh bengkak...operate mkn mase 4 ke 5 jam jugak..tp x pyh risau..bukan sedar pun mse operate...hari kedua lepas operate terus mintak keluar..boring nk rehat kt rumah...cost kt prince court Rm16 ribu lebih pasal operate...mase kt pantai bangsar rm5 ribu lebih, agak mahal jugak pasal x operate pun kt pantai..tp semua tu insurans yg bayar..thanks to smart medic MAA Insurans..bayar sebulan Rm68 je..berbaloi2...moral of the story, ambiklah insurans...utk mse kecemasan..xde la kita nk susahkn org lain nnti...

pok yeop said...

As salam semua...saya sebenarnye tengok2 kt blog ni nk tahu ape yg boleh makan dan apa yg x boleh makan lepas operate buang pundi hempedu...hmmm..ramai juga yang kene penyakit yang sama ye...bagi yang pergi berubat secara traditional berhati2...banyk yang saya jumpe dekat blog kene tipu...bagi yang dah teruk baik buat operation je..sy mula kene batu hempedu ni tahun 2012..pergi Hospital Besar Jitra dioerang cek jantung dengan paru2 katanya okay jer..then suspect gastrik...Jan 2014 kena lagi, saya pergi DEMC Shah Alam sama juga katanya suspect gastrik..adoyai, rasa nak marah pun ade pasal xpernah pulak kene gastrik...masa tu malam, balik kerumah sampai besoknya x boleh tidur pasal sakit dan x selesa...besok paginya pergi Hospital Pantai Bangsar, lepas buat ultrasound baru dpt tahu ada batu hempedu...baru la lega bila tahu sakit ape sebenarnye...lepas kene inject ubat tahan sakit baru hilang rasa sakit..doktor cadang terus buat operation pasal takut nnti lagi teruk pasal pundi hempedu dah bengkak..tp org rumah plak x setuju..katanya nk berubat traditional dulu...hari kedua kt hospital sy mintak discharge.. lepas tu nk pergi Melaka buat traditional..bila search blog2 tengok apa hasil pergi buat traditional, rupanya kebanyakan kene tipu..at the end kene operate jugak...x jadi la pergi melaka..tapi pak mertua bawak macam2 akar kayu rebus bagi minum..perghhh pahit gila...kebanyakan masa sy tipu je buat2 minum...x tahan rasa pahit giler...hari ke 3 lepas keluar Pantai Bangsar, kene serangan sakit sekali lagi..kali ni orang rumah bawak pergi Price Court...kt situ pun buat ultrasound jugak..tp sy x beritahu yg sy skit batu hempedu...rupanya mmg betul keputusannya sama...peralatan kt Prince Court lagi canggih...hari ketiga kt Prince Court baru boleh operate pasal aktivity hati high pasal kene tekan dgn pundi hempedu yg dh bengkak...operate mkn mase 4 ke 5 jam jugak..tp x pyh risau..bukan sedar pun mse operate...hari kedua lepas operate terus mintak keluar..boring nk rehat kt rumah...cost kt prince court Rm16 ribu lebih pasal operate...mase kt pantai bangsar rm5 ribu lebih, agak mahal jugak pasal x operate pun kt pantai..tp semua tu insurans yg bayar..thanks to smart medic MAA Insurans..bayar sebulan Rm68 je..berbaloi2...moral of the story, ambiklah insurans...utk mse kecemasan..xde la kita nk susahkn org lain nnti...

Anonymous said...

AsSalam, saya terpanggil untuk kongsi pengalaman mengenai penyakit batu hempedu. Saya pernah mengalami sakit yang amat sangat pada awal tahun 2011 disebabkan batu hempedu. Batu telah keluar menyekat saluran dan menyebabkan saya mendapat kuning seluruh badan. Sakitnya memang tidak tertanggung dan saya telah masuk wad 2 kali kerananya. Setelah di scan terdapat lebih sepuluh biji batu kecil-kecil dalam pundi hempedu saya.Tetapi Alhamdulillah dengan izin Allah saluran yang tersumbat ok semula dan saya dibenarkan pulang. Saya takut untuk buat operation dan saya biarkan saje batu tersebut. Nasib baik sakit tidak berulang dan hinggalah penghujung bulan Disember 2013 saya mencuba cara mengeluarkan batu hempedu secara semulajadi. Alhamdulillah sekali lagi kerana ianya berjaya dilakukan. Saya dapat info dengan pencarian di internet menggunakan epal hijau, garam epsom, minyak zaitun dan lemon. Terima kasih kepada mereka yang telah berkongsi ilmu dan pengalaman.

Caranya seperti berikut:

Bahannya:
Epal Hijau- 36 biji utk 6 hari
Garam Epsom – 2 susu teh (beli di farmasi/Guardian harga RM5.90)
Lemon (3 biji)perah dapatkan setengah gelas
Minyak Zaitun – setengah gelas

Caranya:
Hari 1 hingga hari ke 6
- makan 6 biji epal atau dibuat jus 3 kali sehari (2 biji pagi, 2 biji tengahari dan 2 biji petang/malam)
- makan nasi seperti biasa seeloknya jangan makan banyak.

Hari Ke 6
- Pukul 6 petang – Minum setengah gelas air suam dicampur 1 sudu teh garam Epsom (garam epsom rasanya pahit. Tujuannya untuk membuka saluran hempedu)

- Pukul 8 malam – Ulang minum air garam epsom sekali lagi

- Pukul 10 malam – minum campuran jus lemon dan minyak zaitun ( ½ gelas perahan jus lemon dan ½ gelas minyak zaitun)

- Tidur dan batu karang akan keluar keesokkan hari melalui pembuangan air besar. Batu hempedu berwarna hijau tua dan akan timbul di permukaan air.

Alhamdulillah...Cara ini berkesan pada saya dan saya akan mengulanginya lagi untuk keluarkan batu yang terbentuk selepas ini dalam masa 6 bulan sekali.

Cubalah. Harap dapat membantu. InsyaAllah.

Hardine Rez said...

SETELAH KWN SAYA TIBA2 KENA SAKIT HEMPEDU WARDED KAT KMJ 2Hari tak hilang n muntah. Bila scan hanya 1biji jaa..dh buat angkara...tak sure juga insuran cover tak..Saya pecah kepala soucing bagaimana cara..dah cuba jmpa ubat tu Glytamin cari kat farmasi di msia rupanya tak de...huhu KMJ cepat je wat report severe acute gallblader inflamation ..huhu insuran lulus RM10000 huhu. Sakit punya pasal n insuran cover trus operation huhu..Good money utk Medical Centre kn...Hehe sebenar nya ada ubat yg berkesan tak lebih dari RM50... huhu nakkk ubat tu txt whatsapp/wechat saya 019 417 6025 ..muga yg kurang RM byk tuu ...no insuran bleh cuba....lagi pun wat pe buang gallblader ..tu wpun insuran cover

Unknown said...

Sya baru 2hari buang pundi hempedu. Sya xpenh sakit perut tp bila buat.medical cek up doctor ckp ada batu, yp disebabkan tak prnh menyusahkan/tak sakit sya biarkan selama 5thn... last nedical cek up bln 1 2014 doctor ckp batu dh bsr dkt 3cm. Doctor advise buang pundi hempedu sblm makin membesar. Sya pikir2 dan setuju dgn saranan doctor. Dh 2hari buang mmg batu nya bsr hampir 3cm berwarna hitam pekat. Sebiji aje batunya. Cara buang dgn kaedah laroscopik (tebuk) 4lubang kecik2 di perut dan pusat. 3jam dlm bilik bedah bius penuh. Slps sedar tido 2mlm di ward, langsung tiada rasa sakit kesan tebuk... bole bangun sndri ke bilik air tak de rasa sakit sangat pun. Kos di hospital swasta dlm 12ribu. Lps ni tak tau la mcm mana keadaan lps ketiadaan pundi hempedu. Risau jugak jika akan merosakkan hati pulak lps ni. Maybe kna mkn ubt aljabar yg utk protect hati lps ni...

Anonymous said...

Saya tiada jawapannya tapi ingin tanya bagaimana dengan keadaan sdr/sdri sekarang@jun 2014. Sebab anak saya baru dpt tau masalah yg sama spt sdr. T kasih

Anonymous said...

Dh buang pundi hempedu bln 11 tahun lepas ats nasihat doc pakar hospt krajaan..3 hari duk wad. Hasil operate dapatlah 3 biji batu sais 2cm n 3 biji 1 cm + yg halus2..ni punca sakit bwh rusuk kanan yg mencucuk2 hampir 2 mggu..Alhamdulilah smpi hari ni x sakit n tiada masalah sernak perut. Masa wat keputusan nk operate mmg rasa x tenang n byk search blog tgk pndpt rkn2 yg dh buang n kesannya. Harap keadaan kesihatan skang berpanjangan dengan IzinNya..In Shaa Allah.

norizan awang norizan awang said...

Pendapat sy..ikutlah ckp doc. Ni masih kat ward lps buang hempedu. Kalau x buang mungkin akan berulang kembali. Kena buat scoop bagai pulak. Boleh rosakkn pankreas. Kdg2 perubatan tradisional ada yg tak betul. Insya allah..masa operate kita x sedar. Tebuk pun 4 lubang jer. Lps dua hari dah ok..insya allah

Princess Laanzah said...

Assalamualaikum...
saya lebih kurang masalah yang sama...tapi Dr kata xder batu hempedu...tp cuma ader folid di hempedu..saya pown kena buang hempedu gak sebab takut akan jadi batu..dah 2/3x kejer kan...sakit nyer serupa dengan batu hempedu..masa Dr. suspek saya de batu kat hempedu..Dr kata jangan berubat kampung sebab de yang pesakit die datang balik..hati dah rosak sbb buat berubat kampung..jadi buat la keputusan yang baik...InsyaALLAH saya jugak akan buat pembedahan hempedu..Mudah2han Allah selamatkan dan permudahkan urusan pembedahan ni..Amiin...

Anonymous said...

Salam,isteri sya akan mnjalani operate buang hempedu di hospital pamtai,saya d g hospital kerjaan,semua kta gastrik dan angin,hmpir 6 bln g hospital kta gastrik dan angin jer..,jgn percaya khabar2 angin yg boleh buang batu hempedu ni,kalu dh kna pasti kna buang hempedu...saya ada tanya doktor,boleh ke buang batu dlm hempedu..jwpn doktor pakar tu ada kna buang juga,sbb ni bkn batu karang dlm buah pinggang,dan buah pinggang x blh dibuang..tp hempedu lh dibuang,jgn risau.....
Tak payah percaya dgn air itu,air nilah...

Malone Chan said...

Kepada pesakit yang telah guna Dr Getox pasti dah rasa kesannya yang ternyata -)

Pihak pengurusan Dr Getox dapati bahawa serangan batu hempedu berasal daripada lemak visceral yang terlalu banyak. Lemak visceral ini turut menakibatkan diabetes, kolesterol tinggi, sakit jantung, uric acid dan sebagainya.

Kini, pihak kami dah bertambah dengan produk yang terbaru untuk menyingkirkan lemak visceral. Kepada mereka yang diserang batu hempedu, anda boleh ambil Dr Getox untuk membubarkan dan menyingkirkan batu. Selepas ambil Dr Getox, anda boleh ambil supplements kami untuk mengurangkan lemak visceral supaya batu hempedu tidak kembali lagi disebabkan lemak visceral lemak yang masih ada di dalam organ badan.

Hubungi kami hari ini untuk sebarang pertanyaan mengenai Dr Getox dan supplements kami.
WhatsApp/ Call: (012 345 4977)
Facebook Fanpage: DR GETOX

Che Azian Che Sulaiman said...

salam...sy ade batu karang dalam hempedu 3biji..Yang satu tu dh 1.67cm,yang 2 lagi tu nk dekat masuk 1cm..masalahnye sekarang,hempedu tu dah melekat antara satu sama lain dan mcm nk bergabung jadi satu..mmg doctor pakar pernah ckp,yg tiada cara terbaik untuk rawat selain buang hempedu,tp sy takut.So sy google then jumpa petua dari dr. hamid arsyad..Hari ni hari ke 6 proses tu...mintak2 la menjadi petua tu, kalau tak,trpaksa jugak la buang hempedu tu..huhuhu...wish me luck..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...