Klik Klik

Tuesday, November 2, 2010

Tips Untuk Blogger Baru Macam Aku Gak La!!

Seperti aku ckp pagi ni.. (amik nafas jap) .. aku janji aku nak kongsi sedikit sebanyak tips yang aku dapat dari En.Ben ..Disebabkan ni adalah pertemuan pertama..mgkin tadi lebih byk 'Introduce' diri masing2..sambil En.Ben selit2 tips2 la..nak amik ilmu pun kene pandai gak..isi2 penting tu kene korek gak..tp apa pun ..ni aku senaraikan lah..mungkin kita sebagai bloggger baru bole amalkan...


  1. Entri mesti kene ringkas dan banyak laa..Sebagai permulaan entri paling kurang pun nak kene ada 20 sehari..haa..byk tuh?? aku tadi segan silu ckp ada la 3~4 paling byk..so mulai hari ni aku kene improve nih..tgk mcmana nak berjaya..bkn senang bukan..tp tak mustahil kan..
  2. Elakkan letak byk2 entri dalam satu page view..bkn pe senang nak loading kan..ni pun idea bagus gak nih..
  3. Apa lagi ek..haa..selain drpd cara blogwalking, sebenarnya kita kene pk apa yang bole org tertarik nak baca blog kita..tul gak nih..err..maksudnya (kalo aku salah betulkan En.Ben)..kita kena pk sebaliknya la..kalo kita asyik pk cara blogwalking..kita tak berusaha sgt nak memantapkan entri..itu yang murid paham laa..
  4. Lagi satu tajuk entri title juga memainkan peranan..ni aku mmg tak tahu..so kalo nak bagi tajuk entri tu fikir-fikirkan lah..ye la..zaman ni kan kalo orang tak tahu jer G.O.O.G.L.E..so bila ada keyword tu kene ngan blog kita..mgkin org akan singgah..tp jgn la..taksub sgt plak..pastikan entri tu konsisten n menarik dulu..buat2 entri..terus google..kompem la tak jumpa lagi untuk blogger baru mcm kita nih..
  5. Yang ke lima..yang ni memerlukan kreativiti sket..entri yang kontroversi akan menarik pembaca..tp jgn la sampai tak tahu batasan plak..kang kena tangkap ISA plak..pd aku kita kene rajin membaca..
Aku rasa itu je yang aku dpt tangkap point2 pg tadi..tp apa pun sekadar nak mem'bakar' korang seme..Blog ni memang bole wat duit!!! bukan sket2..ini kategory side income yang betul2 side income.itu mesej jelas terpancar dari wajah En.Ben tadi.dia seakan-akan bg hint.kalu aku nak berjaya aku kene berusaha keras sket..n lagi satu..pada aku kita kene tolong sesama sendirik... So sama2 kita bantu diri kita sendiri n rakan2 la..ok..

10 comments:

Pala Maldini said...

seriously ?? 20 entri sehari ? pergghhh..

Ezzu Raza said...

Serious bro..tu yang aku salute tuh..no wonder usaha Bro Ben skang terbalas..so kita ni..kene bertindak la ...hehehe..perah otak tuhh..

Suara Kalbu said...

Terima kasih untuk perkongsian info.

BEN ASHAARI said...

hehe... aah..dulu saya sehari 20 entri.. tapi makin lama makin menurun sbbnya ? ;)

Jo Qusary said...

I don't follow the rules... I make my own rules... coz I rule ;)

Ieda Al-Habsyi said...

saya pon baru gak, hehehhe :)

BLADE EDGE said...

Salam...

rasanya tak larat nk tulis sampai 20 posts sehari..org yg dtg pun maybe x baca 20 post sehari, blh jadi penat tuu..1 or 2 post mungkin la. bila update blog, kalo selang 2 hari pastu letak lg 2 post dan seterusnya..tu lg baik..x la penat pembaca nak tgknya..

terfikir juga - what if kalo tulis post yg menarik jer? try la perah idea sndiri, keluar gi jalan kat mana2 ke utk dptkan idea utk tulis..try jugak blogwalking kat blog2 lain n survey la apa yg mungkin org lain belum post lg. idea yg menarik and ada content yg very strong..

tulis 1 or 2 artikel dgn content yg menarik, rasanya tu lebih efektif..lg satu update regularly..

Ezzu Raza said...

Cadangan Blade pun ok gak..actually sebenarnya atas kita jer..Mcm Ben ckp..dulu dia wat entry spi 20 sehari..mgkin itu cara dia..n terbukti pun..mgkin org lain cara lain..anyway tq sbb sharing info/idea..

haszuraidah ishak said...

perghhh..20 entri tu..me 2 entri pon terkedek-kedek..hihihi

apapun, all the best to all of us dalam arena blogging..fighting!!

Miela Tahril said...

tengs ye ats perkongsian :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...