Klik Klik

Thursday, October 28, 2010

Patut La Tak Dapat !!

Audit: K'jaan persekutuan terlebih belanja RM4.83b


Kerajaan persekutuan telah terlebih belanja RM4.83 bilion tahun lalu. Ini merupakan defisit kedua tertinggi selepas tersasar bajet operasi RM5.7 bilion pada tahun sebelum itu.


“Ini menunjukkan masih terdapat kelemahan dan perancangan kewangan dan pengurusan,” petik Laporan Ketua Audit Negara 2009 sambil menekankan bahawa perbelanjaan sepatutnya hanya dilakukan selepas mendapat kelulusan.


Laporan itu juga mendedahkan 11 agensi - termasuk Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Jabatan Perkhidmatan Awam dan 10 kementerian telah berbelanja melebihi bajet operasi mereka sehingga sebanyak RM3.61 bilion.


Ketua Audit Negara juga mendapati 15 kementerian dan agensi terlebih berbelanja RM3.74 bilion bagi 42 projek di bawah Rancangan Malaysia Kesembilan.


Senarai teratas adalah Kementerian Pertahanan yang terlebih belanja RM2.03 bilion untuk tiga projek, diikuti oleh Kementerian Pelajaran ((RM927 juta untuk empat projek) dan Jabatan Perbendaharaan (RM547 juta untuk dua projek).


Sementara itu, hutang tertunggak oleh kerajaan-kerajaan negeri kepada kerajaan persekutuan pula terkumpul sebanyak RM4.6 bilion atau 13.3 peratus melebihi jumlah RM4.08 bilion yang dicatatkan pada 2008.


Selangor adalah pemiutang terbesar (RM829.86 juta), diikuti Johor (RM809.89 juta), Kedah (RM706.68 juta), Pahang (RM565.08 juta) dan Negri Sembilan (RM504.50 juta).


Jumlah hutang tertunggak itu terus meningkat meskipun RM204.27 juta dalam pembekalan perjanjian air kepada lapan negeri telah diserap oleh kerajaan persekutuan.


Menurut laporan itu 607 (50.5 peratus) daripada 1,203 pinjaman yang disalurkan kepada kerajaan negeri adalah hutang yang diberikan antara satu hingga 13 tahun lalu.


Bagi badan berkanun, Perbadanan Aset Keretapi (RM1.02 bilion) adalah pemiutang terbesar manakala Perwaja Terengganu Sdn Bhd menduduki senarai syarikat dengan hutang terbesar (RM1.8 bilion).
(Sumber Malaysiakini)

Aku ingat dah tak nak ngomong dah pasal bonus ni..tetiba baca lak news mcm nih..adusss..sungguh aku kuciwa!!..puas aku ngomong di sini, sini dan sini. Cukupp..cukup..!!

9 comments:

My Little Diary said...

ish3x....


entry terbaru "anak jantan"

Bb Hussain said...

org gomen ker?? no wonder la sedih..hehe..sabar la ek..tapi risau la kan..negara dah over budget ni..

Ezzu Raza said...

Yup..akulah Penjawat Awam yang Kuciwa tuh...

efa said...

sabor2....eh...dugaan tu :)

Tuan Tanah said...

bro, laporan tinggal laporan jek la.. tindakan? habuk pon takde.

Ezzu Raza said...

Tindakan ada la 'Tuan Tanah'..tu yang dpt bonus RM500 jer tuh..tindakan la tuh..huahuahua...

BLADE EDGE said...

Salam..

saya just blogwalking..baru tahu pasal blog ni..saya tgk content sini ada yg bagus2 jugak, so saya decide utk follow la.

Anyway kalau ada masa, silalah ke blog saya.

regards,
BLADE EDGE

Ezzu Raza said...

Tq Blade Edge..dh jadi follower blog u dah..anyway tq jugak sebab singgah..

~aTieSs~ said...

ish2...dasyat gler ar.
x sgke..tp cm ne dorg bleyh over buget yer??x de planing ker??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...