Klik Klik

Wednesday, May 12, 2010

"Lesson Learnt" CONFERENCE ON SUSTAINABLE BUILDING SOUTH-EAST ASIA (SB10SEA)










1.Tahniah kepada penganjur, walaupun penganjur diwakili oleh volunteer-volunteer, semua berjalan lancar.Tapi kekurangan dari segi mutu audio, slide presentation mungkin dapat dibantu oleh pihak belakang tabir setiap dewan kat KLCC tuh..kesian dkat speaker..ada yang terpaksa bercakap tanpa slide show..walaupun dah prepare dari awal..dah le datang dari jauh2..




2.Aku salute pada singapore..walaupun bermula lambat dengan "Green Technology" sekarang ni dah jauh memintas kita.kita dulu wat baggunan Zero energy...Suntikan kewangan dan pelbagai insentif oleh kerajaan singapura patut di ambil iktibar oleh kerajaan kita..ada 3 kumpulan penting dalam menjayakan program ini..1.Govt, 2. Public 3. Private..teruja tgk presentation country repot diaorang..percaya atau tidak..ada satu kempen nak jimatkan bil electric 10% dalam masa 3 bulan..mana2 individu or company boleh tunjukkan savings dlm bil dlm masa 3 bln.. boleh redeem hadiah...ada private sector nak sponsor kereta hybrid beb.. kat sini? dapat air mineral dah kira mujur dah...




3.Bercakap pasal "Green Technology" kita kene paham fokus kita..salah seorang presenter pun ada cakap..kadang2 kita ni ghairah memandang ke hadapan..tp terlupa apa yang ada pada diri kita..yang sememangnya kelebihan kita..dia bg satu contoh..dulu masa US dok sibuk nak hantar orang ke bulan..ada satu problem..iaitu x boleh nak tulis kat ruang angkasa sbb dakwat tak leh kuar dari pen (no graviti larr)..so US ni sibuk lah berbelanja wat kajian tu..kajian nih..supaya boleh nak bawak pen supaya bole tulis kat angkasa..dah hampir buntu gak la..sekali ada mamat russia dtg bg idea..naper tak guna "PENSIL" jerr...terkujat saintis US tuh..tu la..sebenarnya..ada bende yang dah tersedia dah..tp sebab ke"poyo"an kita..saje nak melebey lebey berpikir yang membuang masa , duit dan keringat sekalik!!!...




4. Ada speaker dari German..sentuh pasal kita dah terlalu dimanjakan dgn teknologi..tak caya cuba kita tgk cara kehidupan kat kampung..sebut pasal rain water harvesting..tok nenek kita dah lama wat kat umah diaorang..tak caya..diorang salurkan tadahan air hujan tu masuk dalam tong drum..pastu air tu la guna..wat siram pokok bunga..basuh kaki..ha!..kan dah lama dah..tu diaorang yang wat kajian kat kampung kita..kita dok sibuk nak cipta teknologi baru untuk rain water harvesting..bkn tak bagus..bagus..tp jgn cakap org dulu tak pk..diaorang dah lama pk..kita tak amik iktibar..




5.Professor dari National University Singapore (NUS) juga mencadangkan..kita kena berkongsi teknologi terutama di kalangan ASEAN..aku pun berasa relevan gak..ada teknologi tu ..nak develop pn dah tentu guna CO2 secara tak langsung..kata nak kurangkan CO2..so..dia nye cadangan ..ada teknologi bole di develop secara regional..baru bole reduce CO2 secara regional..cadangan ni patut dilihat dengann sudut yang lebih luas..jgn sudut keuntungan jer..yang berkenaan patut ambil peluang ni untuk pembangunan kapasiti secara komprehensif.




Sekadar berkongsi..tak semua orng bole hadir conference..ada yang nak g tap tak dapat sebab tak dak peruntukkan..bole kongsi2.. mana yang patut..adios..






No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...