Klik Klik

Monday, October 10, 2011

Jadual Kenaikan Gaji Penjawat Awam 2012

Hehehe..belum pun sejuk agaknya buku bajet 2012 tu orang belek2..dah ada citer pasal camana kenaikan gaji tu di'allocate'kan..hebat kan..Betul kata orang..Malaysia ni mmg suka spekulasi, khabar2 angin nih..

So apa yang aku diwar-war kan...kenaikan pada tahun 2012 adalah...jeng..jeng..

Gred 1-16 = RM 80
Gred 17-26 = RM 120
Gred 27-40 = RM 160
Gred 41-48 = RM 220
Gred 52-54 = RM 260
JUSA          = RM 320

Amacam?? mau percaya?? tapi cam pelik kan..yang kaya makin kaya nampak...hehehe..
Terpulang lah pada kurang..
Dah nama khabar angin..rumours...gossip2 kita..

Satu pesanan aku...kalo anda adalah penjawat awam..jgn berharap sgt...khabar2 angin ni biasa kan..wat keje cam biasa jer...hehehe..
InsyaAllah..ader rezeki ..ada la...

19 comments:

Anonymous said...

Pelarasan gaji dikira berdasarkan peratus BUKAN berdasarkan nilai ringgit.

Anonymous said...

Yang kaya tambah kaya ...kurang tepat.

Yang bijak/rajin belajar/berpelajaran ....dapat habuan

Yang malas/tak mahu belajar/tiada pelajar .... perlu usaha lagi

Anonymous said...

ape pun aku bersyukur dgn apa yg gov bagi ni...x guna nak cakap sana sini or pertikaikan hak yg diberi utk setiap org tu...krn setiap yg diberikan itu telah dikaji dgn terperinci...
nk lebih, usaha kene lebih der....

Anonymous said...

Anon 4:34... sangat setuju dengan kome.. ngapelah pencacai2 bergaji rendah ni tak boleh paham paham... asyik kata yang tinggi bertambah tinggi lagi, kaya bertambah kaya.. tahu tak betapa beratnya tanggungjawab pegawai tinggi?

SEMUA KENA JAWAB TAU!

Ezzu Raza said...

tq 4 the feedback.mmg betul semua tu kene jawab.dari tukang sapu, sampai ke PM semua ada responsible masing2.

Anonymous said...

ye la yang pandai duduk dalam ofis relaks gaji masuk banyak kan yang bodoh atau ape tadi malas kkkkkkk kalau yang gred rendah takde sapa nak keja so ingat asal kita dari mana kalu dah dulu miskin skrng kaya jgn nak berlagak pandai plak

Anonymous said...

semua ni kasihan pada orang kampung biasanya gaji naik barang pun naik.yang kaya kuasa membeli dio besar.yang miskin kena tanam ubi kayu balik macam zaman jepun.

Anonymous said...

Erm, bukan masalah golong gred pnp xtau bersyukur ke ape, tp dari dulu pun mak ayah kita dh bgtau, kalau nk hidup senang belajar rajin2, dpt kerja yg baik, gaji pun besar. So, kalau yg kerja sokongan ni dpt gaji pun dh nk lebih kurang sama dgn pnp, ape beza nya dh tu nnt. Mmg pnp pun memerlukan gred sokongan. Xdinafikan. Xkan nnt gred sokongan akan didik anak2 mereka jgn belajar tetinggi, jadi je gred sokonngan krajaan. Tol x?

Teratakerapung said...

Namanya dasar kapitalis akan jadinya kaya bertambah kaya, lain lah sosialis, penuh dengan kebajikan.

Anonymous said...

ape pun kite dgr/tgk je la bile skim tu keluar...smua dpt habuan masing2...

y gred PNP (y mengulas di atas)
- sye ni sokongn je..xperlu la ckp malas blajar2 ni..xperlu la sebt secare umum pasl kump sokongn.. kami pun ade y dip dan degre...smua tu rezeki tuhn..nak bt macm mane xde rezeki dpt PNP dulu...tuhan maha mengetahui...

y gred Sokongn (tmasuk saye).....
- same2 la kite bsyukur..sikit atau byk y penting kite blanje care bhemah...stiap org ade rezekinye sendiri....dan marila bsame2 kite mningktkan kerjaya kite utk mase hdpan..xsiape tau ape y blaku kemudian hari..

utk menyejukkn hati kump sokongn ....bak kate org 'besar periuk, lgi besar keraknye'...

Salam..

Ezzu Raza said...

Agreed n Not Agreed. Hehehe..Sebenarnya sekarang ni dah kurang (still ada) jurang pemisah antara PnP dgn Sokongan adalah disebabkan kelulusan akademik..Aku pun setuju jugak kalo kerajaan dah bagi peluang untuk sambung belajar tapi kita ni je yang tak grab peluang tu ..tak kira la sokongan or PnP sekali pun...Suka aku ingatkan kenaikan gaji kali ni sebenarnya pemangkin pada semua penjawat awam...kita nk tengok mereka terus berdaya saing...Org keje swasta suka pelekehkan org keje gomen..tp diaorang agak nya lupa..dulu yang bagi tunjuk ajar tu cikgu jugakkan..cikgu tu bukan kakitangan awam ker..tu aku suka ingatkan diaorang..jgn lekehkan penjawat awam..penjawat awam pun ada yang kene bayar cukai gak..cuma nya keistimewaan penjawat awam ni selalu jadi bahan media..bahan politik..cuba kalo kita suruh diaorang citer kelebihan company swasta masing2..kompem tak nak..jatuh saham diaorang bila dapat tahu company A lagi bagus dari company B..itu je beza dia..kita ni suka dimomok kan dgr citer2 ngarut...hehehe..

Anonymous said...

Anonymous said...
Anon 4:34... sangat setuju dengan kome.. ngapelah pencacai2 bergaji rendah ni tak boleh paham paham... asyik kata yang tinggi bertambah tinggi lagi, kaya bertambah kaya.. tahu tak betapa beratnya tanggungjawab pegawai tinggi?

SEMUA KENA JAWAB TAU!

bagusnya ayat org2 terpelajar macam kamu yg lebih tak memahami ape erti kesusahan.sedih tengok kebongkakkan kamu.. huhu tq

LanPendang said...

Tak setuju dengan jawatan rendah kenaikan gaji rendah sebab kelayakan spm/rendah. Sebabnya kebanyakan kumpulan sokongan sekarang ni sekurang2nya ada diploma malah ijazah sekalipun. Cadangan aku...

-basic gaji=ikut jawatan
-Kenaikan gaji tahunan = Ikut kelayakan dimiliki.

*Lebih adil kepada staf

Anonymous said...

"ye la yang pandai duduk dalam ofis relaks gaji masuk banyak kan yang bodoh atau ape tadi malas kkkkkkk kalau yang gred rendah takde sapa nak keja so ingat asal kita dari mana kalu dah dulu miskin skrng kaya jgn nak berlagak pandai plak"

x setuju.. ingat dok opis relex goyang kaki ker?? sokongan kje dgn tulang 4 kerat.. PnP kje dgn otk..

Anonymous said...

wah..kalau kenaikkn tahunan ikut kelayakn...bgs aku guna pmr ja utk dpt kerja..kerja x susah..x perlu nak perah otak..gaji akn tetap tinggi..

Anonymous said...

hehehe...hello,sori yer sbb menyampuk:saya bkn apa,fenomena sekarang ni,ramai dh PA yg smbg study guna PJJ,malahan ada juga PA yg bekerja gred 17 tapi ada degree,mcm saya lah.saya dulu dpt terima keja sbb takut jadi graduan menganggur.hehehe...tapi mgkin dah rezeki saya kot.tp saya setuju dgn cadangan kalo kita d beri gaji berdasarkan kelayakan,pangkat x penting asalkan gaji "masyuk"..

Anonymous said...

sape2 nak gaji ikut kelayakan buatlah kerajaan sendiri..sape srh terima jawatan lebih rendah..ada faham..tolonglah bersyukur..

Anonymous said...

rasa nak mencelah pula..
camnila, kepada sesapa kumpulan sokongan, khidmat korang memang diperlukan tapi sbb mmg jawatan korang camtuh, takkanlah kenaikan nak kalahkan golongan professional.
even kerja swasta pun kerani punya kenaikan gaji ngan engineer punya kenaikan gaji berbeza.
so janganlah kata kerajaan tak adil.
tak kirala, even u all ada degree sekalipun(amik PJJ ke mmg masuk with degree ker) tapi sbb korang dah masuk perkhidmatan dengan jawatan tu.so dont expect more.
di swasta pun tidak dikira ikut kelayakan, dikira ikut jawatan.contoh org ada phd pun kalau dia mintak jawatan assistant engineer, dia still dapat gaji assistant engineer.kenaikan pun still under range utk assistant engineer and takde dapat kenaikan untuk range manager.melainkan kalau dinaikkan pangkat.so please think before voice out.
cara paling senang to those yang ada degree etc tapi masih berada dalam kumpulan sokongan adalah, u all try apply utk jawatan yang lebih tinggi sesuai dgn kelulusan.sbb harus diingat setiap jawatan tu berbeza tanggungjawab.sbb tulah gaji pun berbeza.

Anonymous said...

WAHAI PENJAWAT AWAM YANG DOK BISING-BISING GAJI SIKIT/ORG ATAS DAPAT BANYAK/DSBNYA...ELOKLAH KORANG BERENTI KERJA, PAS TU BERNIAGA SENDIRI...INSYAALLAH DAPAT JADI KAYA. KERJA BIAR IKHLAS...YANG PENTING SIKITPUN KALAU BERKAT HIDUP SELESA, JIWA TENANG. TINGKATKAN PRODUKTIVITI.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...