Klik Klik

Wednesday, February 2, 2011

8 Step Mudah - Teknik Pertahankan Diri


Sempena nak sambut tahun baru cina nih...ni nak kongsi sket teknik mudah ala2 kung fu gitu..teknik nak mempertahankan diri..sakng nih kan..bahaya di mana2..kot2 mana tahu kalo tak ingat ikut turutan pun tak per..at least bole terfikir ..camana nak pertahan diri kalo di serang..

Mula2nya rasa nya nak fokuskan pada kaum hawa jer..tp..rasanya sekarang ni dah tak mengira jantina dah..so yang laki pun tak salah rasanya kalo tahu serba sedikit step nih..tak rugi kan..

Satu masa dahulu..kita digalakkan masuk silat..taekwando ker..rasanya skang ni dah kurang dah..remaja ..lagi suka berfesbuk..tak pon berblog..so kemahiran yang paling kompem ada pada diri diaorang adalah 'menaip' dah search 'google'.kompem la..

Sekali-sekala..x salah mak ayah g anta masuk aktiviti seni mempertahankan diri ni..walaupun kata orang..skang ni pakai pistol je..tembak jer...InsyaAllah..mgkin ada gak kegunaan nyer jugak suatu ketika nnti..x ada siapa pun yang tahu..

Ok..pe pun..tgk2 la step tu ek..

4 comments:

BLADE EDGE said...

salam bro...


saya dah bertahun2 dlm martial arts ni..cuma blm pernah ada pnglmn bergaduh di jalanan jer..time sparring dlm kelas tu biasa dah...hahaha...

Jo Qusary said...

aku penah bergaduh di jlnan masa dulu... tapi step ketiga tu tak bape sesuai dipraktikkan oleh wanita bro... kranium wanita tak setebal kranium lelaki... harap maklum :D

tengkorakemas said...

step ketiga pergh..kena dagu memang boleh hilang kawalan..kalau apply move gusti ok tak bro? :D

Anonymous said...

boleh juga amalkan cara "spiritual". amalkan membaca surah yusuf ayat 4. insyaAllah jika niat betul, anda takkan diganggu. konsep "mempertahankan diri" adalah, jangan mengganggu orang lain, hanya bertindak sekiranya anda dicabar samada dari segi fizikal atau dicabar maruah. sekian wasallam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...