Klik Klik

Friday, January 28, 2011

Kutip Tin

Awal tahun ni..aku selalu g Seven Eleven pagi2..dn semestinya aku terserempak dengan pakcik cina tua.yang akan mengutip tin-tin bekas minuman kat tong sampah area seven 11tu..bila tgk pakcik tu..kadang2 bg satu semangat plak..

kadang2 kita rasa kita ni dah susah dah..rasa tak cukup aje..tak kaya2 pun..tp pada aku ..melihat pakcik tu..dgn keuzuran dia..dgn waktu pagi2 yang sejuk tu..gagahkan diri dia gak untuk mengutip tin-tin kosong tuh..

terlintas gak kat fikiran..jangan-jangan ..dia ni kaya..saje je kutip tin kosong sbb dah tak de keje lain..
Apa pun..itu hanya andaian semata..aku tak tahu siapa dia..aku cuma mengharapkan..yang dia tak punya anak..sbb nye..kalo dia ada anak..mana anak2 dia??...persoalan yang aku tak punya jawapan..

1 comment:

Irwan said...

kat malaysia ni, bersepah-sepah duit.

Lalang boleh buat duit (ambik upah mesinkan)

longkang boleh buat duit (kalau tak jumpa baby, boleh ambik tender kasi bersih)

dan dalam sampah sarap lagi la banyak duit...

pakcik tu bukan takde anak. Cuma dia taknak susah kan anak-anak.

Orang cina anggap bila dah tua, mereka akan enroll diri sendiri dalam rumah oang tua (xnak susahkan anak2). Lain dari konsep orang Melayu.

Tak caya?

sekali sekala cuba abang tanya pakcik tu..jangan tengok jerrrr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...