Klik Klik

Saturday, November 13, 2010

Simpan Resit Weh...

Satu tabiat buruk pengguna kat Mesia ni..jarang sekalik nak mintak resit..termasuk la diri aku skalik..kebanyakan kita kalo mintak resit tu dipandang org yang calculative..ataupun kedekut la kalo bahasa kasar nya..

Kita ni selalu pk bukan2..sebenarnya mintak resit tu..common sense..kalo pegi negara lain..cashier tu mati2 suh amik resit dari dia..tp sbb sikap kita..penjual pun tak kisah la nak bagi resit ke x..

Nape aku sibuk2 citer pasal resit nih..haaa..sbb dah terkena lah..kalo kita beli barangan elektrik..atau apa2 yang punya warranty..biasanya resit tu dah sistaplekan skalik ngan kad warranty la kan..so takper la kan..tp aku ni citer pasal apa yang kita makan nih..baru2 ni wife aku kene food poisoning..so mmg suspect la satu kedai makan tu..tp...dah tak simpan resit..apa buktinya..kan dah haru..kalo beli kat gerai mmg la takder resit..tp ni beli kat restoran biasa..yang ader mesin cashier tu la...

so dalam hal ni nak salah sapa..diri sendirik la..apa yang bole wat..blacklist jer la kedai tu..melihat kesengsaraan wife aku..tobat tak g dah!!...

so mooral of the story kawan2..Simpan lah resit ..at least wat sementara waktu!!..sejak kejadian tu..makan luar mmg jarang dah la..kalo makan pun..kompem simpan resit!!!....

2 comments:

BLADE EDGE said...

salam...

biasanya mmg majoriti kedai2 makan kat m'sia xde bg resit..jarang sgt kalo yg bg tu..

kalo berlaku la sbarang kejadian x diingini, xsemestinya keracunan makanan, bila xde resit ni susah kita nak sue dia balik..kalo repot kat pihak berkuasa pun, xblh nk wat apa2 kalo xde bukti..

Pala Maldini said...

orang yang tak ambil resit.. mungkin dia jenis yang "Pencinta alam sekitar".. macam aku.. har har

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...