Klik Klik

Wednesday, October 20, 2010

Modified Kereta - Antara Yang Mengelirukan dan 'Poyo'

Kalau cerita bab modified kereta ni..mmg la kaum adam x dapat dipisahkan..aku bukan anti- modified kereta..jgn salah faham ..tapi pernah tak terlintas bila kita nampak satu2 kete yang modified..x byk perkataan yang kita ucapkan..antara nya..( pergh lawa siott atau poyo la mamat tu atau pun ish kompius la tgk kete nih)..sedar tak?..kalo kereta tu mmg modified lawa gila..sampai jatuh cinta pandang pertama..aku tak nak komen lagi.mmg category pandai modified la..tapi aku nak category kan dua jenis kereta yang dah modified...

Kategori Mengelirukan

  1. Abis semua lampu ..signal di 'smoke' kan..sampai signal yang dok elok warna kuning tu jadi itam dah..tak ker mengelirukan org lain..
  2. Lampu signal tu ..dari kuning tukar plak warna merah..mgkin la dia tak tukar bulb tu..di cuma modified casing dia..so bila ambil signal..nampak warna merah yang lip lap..adoi...
  3. Pki lampu HD yang x ikut std.. yang ni x salah aku ada spec yang dikeluarkan oleh JPJ or PUSPAKOM..tp kalo dah sampai menyakitkan mata pemandu yang bertentangan..apa citer beb..silau semacam...kesian la sket kat orang lain..takkan malam2 nak suh org lain pakai spek itam kot..
  4. Asal brek jer ..hazard signal pun ikut skalik..tak ker meng"confuse'kan tuh..kang org ingat ada emergency apa plak..
Kategory Poyo

  1. Perasan tak sirip jerung yang kecik ..ala mcm ada kat kereta BMW 5 or 3 series..bole pulak kita modified kereta kita penuh sampai 5~6 Sirip jerung kat atas bumbung kereta kita tuh..adoi....dah tentu mesti ada sbb kalo kereta BMW tu letak satu jer..yang aku boleh pk la..mungkin nak kurang kan rintangan udara pada body kereta..tp kalo dan letak lebey dari satu..jerung tgk pun ketawa!!
  2. Pasang spoiler besar or tinggi semacam..tolong la ekk..takkan la bole tak perasan..or rasa pelik ker.ibarat mcm ni la..korang beli baju..tp ko ukur saiz org lain..haa...
  3. Letak emblem nama or logo brand lain..yang ni pun satu hal la..aku tahu korang sayangkan kereta tu sama dgn bini ko ker..tp tak payah la kan..lagi satu kalo dah pakai kereta perodua ker..takpayah la nak lekat emblem toyota..proton tak payah la nak letak mitsubishi..sbbnya biasa orang yang bawak kereta kat atas jalan ni..at least kene lulus PMR or SPM..kenal benor beb..
  4. Lekat sticker yang berlebih-lebihan..bkn tak lawa..cuba la tgk2 sekeliling..kereta yang tul2 mengancam..mana la nak letak sticker lebey dari 50% body kereta dia..lain la kereta company ker..kita bole paham la..
Amacam..setuju x?..ker korang rasa aku yang pelik..hehehe..orang akan cakap..duit dia..suka ati dia la nak modified apa pun..itu ayat play safe takut org lain bg pendapat la tuh..pesanan aku..buat apa2 pun mmg kene sederhana..sbb tu ..kalo beli kereta baru..kita tak leh modify lebey2..takut avoid warranty..tp sebenarnya ada lagi maksud lg tersirat..yang tersirat tu dua kategori yang aku kupaskan tu la..hehehe..Wallahualam..

3 comments:

Makbed said...

stuju!! gelak bahak-bahak makbed bace.

tengkorakemas said...

setuju dgn kategori poyo tu haha hm..banyak yang pakai lampu putih tu, buat silau mata je, tu yg bahaya so JPJ tak bg

Ezzu Raza said...

Tu la pasal..silau sioottt...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...