Klik Klik

Thursday, October 14, 2010

Aku dan Blog En.Ben

Alhamdulillah.Akhirnya aku dah cecah entri ke-90 bg tahun ni.aku tahu ni bkn la perkara yang patut dibanggakan sangat tp, aku cuba bg komitmen at least sebulan entri aku ada 30.

Sempena entri ke 90 nih..Aku rasa nak berkongsi sket sejarah aku dan Blog En.Ben ni, dan aku anggap ia mmg unik.sbbnya..biasanya orng jenjalan cari blog kan..tp yang ni lain sket..Ianya bermula di Station ERL Tasik Selatan.Seperti biasa aku mmg guna ERL untuk berulang alik ke tpt kerja.Satu hari aku tgk sorang brader ni duduk kat tpi tangga sibuk dgn laptopnya.Bkn lah niat aku nak mengendap ker..jadi spy ker..tp aku mmg terlihat satu web page banner yang besar kat screen laptopnya ..BEN ASHAARI.. aku pun takdelah nak mengintai apa ditulisnya..

So keesokkan harinya, tiba2 teringat la nama BEN ASHAARI ni..so aku pun search dlm GOOGLE..tup-tup keluar lah link utk blog En.Ben..aku pun klik..aikk..rasanya muka ni sama jer dgn bro yang lepak kat tepi tangga semalam..so aku pun tahulah dia lah tuan punya blog tersebut a.k.a En.Ben.Sejak dr tu ntah mana datangnye kekuatan utk terus berkecimpung dlm dunia blog ni..apa pun aku ada 5 sebab aku nk tgk blog En.Ben hari2..

1. Blog En.Ben ni konsisten, update hari2..ada saja entri yang boleh dikongsi


2. Entri yang ditulis ni santai, kadang2 aku membacanya sambil ckp “ye tak ye jugak ek..”


3. En.Ben tak kedekut ilmu , walaupun nak dibandingkan dgn blog aku ni ..bagai langit ngan bumi..aku rasa blog beliau bg peluang dan semangat kat kita nak teruskan jugak tulis blog walaupun kita tahu betapa daifnya bilangan follower kita..ak.a aku ni tulis syok sendiri la..


4. Blog En.Ben jugak boleh dijadikan rangkaian untuk kita cari rakan2 blog yang lain..


5. Yang paling penting..ada entri dr Blog En.Ben ni buat kita rasa..masih ada orang yang sama pendapat ngan kita kat dunia nih...

Apa pun..entri ni bknlah sbb aku nak mengampu ker..nak perhatian En.Ben ker.so bole ramai follower ker.oh tidak.tidak sama sekalik ek..sekadar berkongsi pendapat..kalo En.Ben tak suka..aku pun bole delete entri ni..no prob bro..InsyaAllah aku akan terus bg komitmen sedaya mungkin untuk menjayakan blog aku sendiri..Wallahualam..

24 comments:

BEN ASHAARI said...

hahaha... ko neh.. aku terkantoi.. hhahaha... adehh .. ok pe entri ni..bukan sbb puji tapi sbb tka sangka aku terkantoi.. hahaha

BEN ASHAARI said...

ops.. thanks bro ..

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

takdir tu..

terserempak terus jadi sumber inspirasi nak ada blog

hehe

menarik

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

welcome to dunia blog.. best apa.. tulis syiok sendiri.... janji kita puas.. tapi enchek ben mmg konsisten... n suka membantu... :D

Shahazrin Saharudin said...

good luck bro... mr ben mmg bagus hehehe..

My Little Diary said...

salam perkenalan, pic profile nmpk happy sungguh... tahniah sbb terserempak dgn Ben... hehe

Affan Ruslan said...

haha. blogger tegar tu, smpai macamtu sekali ke nak update blog. hehe

axelida said...

SYMP!

selamat berbelog (opp ada hati nak ucap kat org, pdhal diri seniri pon bkn blogger tegar.. huhuhu)

setuju ngan my little diary.. hehehe

Ezzu Raza said...

tq pada semua sbb komen..n salam perkenalan gak..hehe..tu la..mungkin sbb terserempak kot..tu dtg keazaman nak konsisten tulis blog..pada aku..seme org boleh create blog aper..tp nak maintain or konsisten bukan senang!!!...

SyahNas80 @ Nana said...

kekantoian yang membawa satu rahmat hehe... tahniah!! hehe.. salam perkenalan juga.. hehe

Mat Gebu said...

Salam ziarah juga dari mat gebu @ pak tua....DTS...saya suka N3 anda!

Bb Hussain said...

salam ziarah n perkenalan..yer la..bukan senang nak konsisten menulis mcm en Ben kan..

EzzEddin said...

keep it up bro!!

Nurul chumel said...

wow!!
terus meletop blog abg ezzu!!

Intan Inn said...

wahh satu pengalaman ygbest dapat kantoikan en ben..heheh..so salam perkanalan..samalah kita promote blog kengkawan k..

~ PIJA ~ said...

wooo....bukan senang nak jumpe blogger tegar mcm en.ben...heee

L@n@ a.k.a Mak Budak said...

rezeki terpijak !!.. tak rugi jadikan bro ben sumber inspirasi ..


suke tengok pic profile tu .. hepi je ..

nurazzah8 said...

Salam ziarah dan salam perkenalan,

Tahniah kerana berjaya menceburkan diri ke dalam dunia berblog. Ya, memang senang hendak mencipta sebuah blog, tetapi hendak maintain macam Bro ben tu yang perlukan commitment yang sangat tinggi (spt yg Bro Ezzu lihat, sambil tunggu ERL pun boleh update blog duk kat tangga!) ...

Dan tahniah kerana dalam masa 3 bulan sudah mencecah 90 entri (1 bulan 30 entri) ...teruskan usaha anda..

satu perkara lagi yang saya suka dengan blog bro ini ialah dalam penggunaan bahasanya, walaupun terdapat singkatan-singkatan perkataan, ianya masih lagi dalam ruang lingkup yg boleh diterima...

sebenarnya sbg seorang pendidik, saya sungguh sedih sekali melihat penggunaan bahasa yang bercelaru di dalam kebanyakan blog-blog yang saya layari..(walaupun mungkin orang-orang muda sekarang kata, cthnya:
"sukati akulah apa aku nk tulis, yg u ols nak cibuk wat ape!"

lagi satu contoh, "ekceli tak tau nape la aku wat n3 ni..kang mule la nk mengate aku kan.ckp aku perasan la ape la kan..eleh..")

Atau anak muda sekarang kata," alamak..skima nya nak tulis macam tu ...gelilah!"

Memang blog sendiri, sendirilah punya hal, nak tulis apa pun, tetapi sebebnarnya bahasa melambangkan bangsa, dan berbahasa yang elok itu melambangkan jati diri ..

tahniah sekali...

Nurazzah8
http://www.nurazzah8.blogspot.com/

mia said...

huwa..jumpe en ben?haha...btw, welkam ek..saya pon baru jugak ni...

y@n@ M!B said...

wah en ben jd sumber inspirasi kamu..menarik! =)

nurazzah8 said...

Salam bro,

ingat nak jadi follower, tapi tak adalah pula widget utk follower...

Nurazzah8

Nur Azila Ismail said...

blog die mmg best :)

Ezzu Raza said...

Salam semua..mmg rezeki terpijak nih..tetiba je follower naik jadi 33 dari 15 pagi td..mmg kene tempias aure En. Ben kita nih..terima kasih kempada semua yang sudi klik jd follower..pada nurazzah..insyaAllah..saya akan cuba guna bahasa yang betul...

Siti Ruhayu Ab Rahman said...

salam ziarah..

wah....bagus...tambah ukhwah bila kita berblogging..
salam dari citarasa rinduan

http://ruhayurazali.blogspot.com/

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...