Klik Klik

Wednesday, May 19, 2010

CEO ..tiada pelapis!?...

Semalam dalam buletin utama..Dato' Seri Nazir ckp..muda-mudi malaysia tak ramai berupaya jadi CEO..antara ayat dia.."masa umur dia 33tahun, sy adalah CEO paling muda kat mesia, lepas 10 tahun pun..still sy yang CEO paling muda kat mesia"..aku tak nak ulas.dia nyer kemampuan, salah silah, keturunan mahupun dengan bahasa senang nyer siapa dia lar...


Apa Pandang Sisi nak kata;





1. Sekarang, ramai muda-mudi malaysia dah minat berniaga..ramai yang berjaya bukak bisnes sendiri pun..jual baju kat pasar malam, etc..pada aku diaorang dah CEO pun..cuma mungkin takdelah nak panggil diri sendiri CEO..giler aper..





2.Kekurangan pelapis nak jadi CEO mungkin juga disebabkan kurang peluang yang diberikan, jika kemampuan yang dipersoalkan..aku rasa kat malaysia ni..'Senioriti' datang dulu..walaupun seseorang tu berkemampuan..tp dinafikan dengan senioriti..so camana nak buktikan..tak byk company akan bg peluang tuh..sket sgt la..melainkan company anak beranak lar..ayah dah tua..anak baru pulang dari luar negeri..terus balik jd ceo..ala..mcm slot2 drama kat tv tu..mcm tak biasa plak..

itu sahaja..

2 comments:

Hazrul D. Nizam said...

Salam Zudin,

Aku tengok sekarang expectation org muda dah berubah. Org muda dah mula value standard of living dah.. datang kerja pukul 8 pagi balik pkl 11 malam dah tak fashionable lagi. Dulu masa negara baru nak naik memang kena kerja keras lebih sebab orang yang berkelayakan tak ramai. sekarang beratus ribu orang ada degree. dah ramai yg ada postgrad degree, prof qualification dll. org muda kebanyakannya dah exposed to gaya hidup negara2 yg lebih maju. kerja buat jugak tapi mesti spend time dengan family. melancong mesti pergi setahun dua tiga kali. Pada aku org-org lama mesti faham expectation org2 muda. Macam dulu zaman parents kita kalau kerja anggap syarikat macam keluarga sendiri. Ramai yang stay kat satu tempat sampai pencen. Zaman sekarang siapa yang sanggup stay sampai 20-30 tahun? Aku sejak grad dah kerja tak kurang 5 kompeni. So ada perbezaan expectation je aku rasa. Dari segi kelayakan dan kebolehan aku tak rasa ada isu.

Hazrul D. Nizam said...

opps lagi satu, kat Malaysia ni, kita semua tahu it's who you know rather than what you know. That's why macam ko ckp ramai yg berminat bukak bisnes sendiri jek..Kecil-kecilan pun still tak bergantung dengan orang lain. Kalau kerja syarikat besar2, tak bodek jgn mimpila nak naik.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...